Recenzia – Tajné impérium 1 (komiks)

Tajné impérium 1

Padli posledné istoty. Najvyšší vodca Hydry Captain America ovládol svet. Schyľuje sa k Občianskej vojne 2.

Tajné impérium 1 (ďalej len TI1) je vyústením zarážajúcich udalostí, ktorých sme sa stali svedkami vďaka BB/art, keď nám v roku 2019 darovalo komiks Captain America – Steve Rogers: Hail Hydra. Pracoval s absolútne šokujúcim a „neprípustným“ nápadom: čo ak je najamerickejší superhrdina tajný agent Hydry? V nasledujúcich albumoch (Maria Hillová před soudem a Budování impéria, obidva 2020) bola téma detailne spracovaná. Hoci trojica komiksov mala svoje chyby, ako celok šlo o zaujímavú a dráždivú sériu, ktorá na hlavu postavila všetko, v čo sme dlhé roky naivne verili nielen my, ale aj Captainovi priatelia. Komu séria pripadala zdĺhavá a rozvláčna, po prečítaní TI1 pochopí, že taká musela byť, pretože išlo o prípravu práve na túto veľkú udalosť.

V TI1 je špičkový vojnový stratég Steve Rogers už vyložene hlavnou zápornou postavou. Síce je mierne rozkročený medzi dobrom a zlom, je však nepopierateľné, že definitívne vystrčil rohy a prestal sa na niečo hrať. Scenárista Nick Spencer sa tu sústredí viac na stranu odboja. Prekvapivo to vôbec nevadí, pretože kapitána sme v spomenutej trojici komiksov po psychologickej stránke rozpitvali tak detailne, že je načase venovať sa iným postavám.

TI1 zápletkou pripomína slávnu Občiansku vojnu. Rozbila desaťročia trvajúce spojenectvá a spolubojovníkov premenila na sokov. TI1 je ešte bezvýchodiskovejšia temnota. Hoci skrsne malá (ale predsa) nádej, dovtedy sa odohrá viacero dramatických zvratov, vyhrotených situácií a dokonca popráv.

Situácia je dynamická. Rogers šikovne z hry vyradí najmocnejšie postavy (Doctor Strange, respektíve všetci Defenders, Captain Marvel) a iné dostane na svoju stranu. Za kratší koniec lana ťahajú desperádi okolo Iron Mana; Zlatý Avenger proti Captainovi stál už v Občianskej vojne. Každá zo strán sa pokúša prekabátiť tú druhú a získať čo najviac úlomkov magickej kozmickej kocky. Povedal niekto kamene nekonečna? Áno, TI1 používa momenty, ktoré tu už boli. Kresba je ale taká majestátna, že to nevadí a akonáhle to začne pripomínať kopírovanie, scenárista príde s niečím novým, čo príbeh nakopne do vyšších sfér.

TI1 je o kúsok kvalitnejšie ako Občianska vojna. V nej bolo ohromné množstvo postáv, nie však neobmedzený priestor. Vinou toho boli niektoré postavy spracované skratkovito, čo čitateľovi neumožnilo prežiť plnohodnotný zážitok. Superhrdinovia boli figúrky na šachovnici. TI1je riadne hrubý komiks (viac ako 260 strán) a rozhodne sa neskončí pri čísle jedna, takže priestoru je oveľa viac a scenárista ho adekvátne tomu využíva. Postavy sú prepracované a uveriteľné. Ich činy dávajú zmysel. To, čo robia, nerobia preto, že sa to hodí scenáristovi (hoci…), ale to logicky vychádza z ich pováh a skúseností.

TI1 šikovne vybalansovalo pomer akcie a dialógov. Tých je tak akurát a sú dobré. Akonáhle by začalo hroziť, že začnú čitateľa nudiť, prehodia tvorcovia výhybku a ponúknu akčnú scénu, v ktorej proti sebe nebojujú nerealistické postavičky, ale charaktery a odlišné rebríčky hodnôt. Dobrí k dosiahnutiu cieľov robia veci, ktoré si do vitrínky nedajú, a nech to znie akokoľvek hrozne, Captainove motivácie napokon nie sú až také scestné, ako by sa mohlo zdať. Lenže svet komiksu nás dávno naučil, že zakaždým, keď to niekto myslí dobre, vznikne katastrofa (okrem Občianskej vojny napr. zrod Ultrona alebo Klan M).

Vysokému počtu postáv zodpovedá lesklá obálka, ktorá nimi nešetrí. Avšak zároveň jemne zavádza, pretože niektoré postavy, ktoré sú na nej vyobrazené, v príbehu nevystupujú, prípadne majú iba cameo. Treba ale dodať, že ak tu aj niekto má cameo (Black Panther, Kingpin, Punisher), je začlenené do kontextu nerušivo. Poteší i pestrá výprava: vesmír, New York, Wakanda, Washington…

Čiastočne môže rušiť návšteva Ultrona. Počas nej sa všetko zľahčuje a prechádza do vzájomného kvázi humorného poštuchávania medzi nepriateľmi na život a na smrť. Návšteva našťastie netrvá dlho.

Nie malý priestor dostanú postavy, ktoré boli v Marvele doteraz len do počtu. Hviezdy Spider-Man alebo Hulk sú odsunuté na vedľajšiu koľaj a do popredia sa okrem Starka a Rogersa dostáva Herkules alebo ázijský bojovník, ktorý do sveta filmových marveloviek historicky prvý raz zavítal až tento rok v celovečeráku Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch. Ale nebojte sa, neprídete ani o Strážcov Galaxie, či Cloaka a Daggerovú.

Scenárista sa nebojí premýšľať a nepodceňovať čitateľa. Na niekoľko skupín sa rozdrobia nielen kladné postavy, ale ukáže sa, že ani Captain nemôže veriť všetkým, keďže mnohí z jeho pseudospojencov sledujú vlastné záujmy. Má však vôbec význam snažiť sa? Protesty bežného obyvateľstva rýchlo utíchli; zdá sa, že ľuďom fašistická diktatúra vyhovuje.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Tajné impérium 1 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tajné impérium 1 (orig.: Secret Empire)
Autor: Nick Spencer
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Steve McNiven, Andrea Sorrentino a ďalší
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 264
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–485–5


Súvisiace linky

Recenzia: Captain America – Steve Rogers: Hail Hydra (komiks)

Recenzia – Captain America – Steve Rogers 2: Maria Hillová před soudem (komiks)

Recenzia – Captain America – Steve Rogers 3: Budování impéria (komiks)

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. septembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií