Recenzia – Batman: Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě (komiks)

Batman - Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě

Toto nie je sen. Toto je nočná mora.


Arkhamov ústav patrí k najznámejším budovám Batmanovho univerza. Pôvodne išlo o rozľahlé rodinné sídlo klanu Arkhamovcov, ktoré začiatkom 20. storočia začal psychológ Amadeus Arkham meniť na ústav. Obrovská budova sa štverá k temným nebesám. Smeruje však tiež do hĺbky. Temné pivničné a iné priestory, úzke chodby, tiesnivé schodiská, kobky, katakomby, tajné miestnosti. Do nenásytných kamenných útrob Gotham umiestňuje šialencov, ktorí majú jednu vec spoločnú: dostal ich Temný rytier.

Súčasnosť. Je prvého apríla a šialenci na čele s istým nemenovaným zlomyseľným, večne poskakujúcim klaunom prebrali nad Arkhamom nadvládu. Pohybujú sa voľne po budove, personál a doktorov si vzali za rukojemníkov a majú jedinú požiadavku: aby do ich vyberanej spoločnosti zavítal Batman.

V druhej polovici 80. rokov sa svet komiksu menil. Tvorcovia pritvrdili. Púšťali sa do drsných, mrazivých, ťažkých, náročných príbehov. Bezstarostní, veselí kreslení hrdinovia mutovali pred očami šokovanej verejnosti. Jedným z najvýraznejších priekopníkov tohto prúdu sa stal anglický búrlivák Alan Moore. Jeho Watchmeni alebo Swamp Thing sú dnes klasiky. Drastická zmena sa dotkla i Batmana. Po čitateľskom hlasovaní bol zavraždený Robin č. 2 (alias Jason Todd) a Frank Miller napísal depresívny Návrat Temného rytiera a snáď ešte ponurejší prequel Rok jedna.

V silnej konkurencii sa mohlo zdať, že nie je ľahké prísť s niečím, čo by čitateľskú obec odrovnalo, keďže začala byť zvyknutá na vysoko zdvihnutú latku.

Náhle však na pulty zaútočil Batman: Arkham Asylum. A čitatelia sa nestačili čudovať.

Inkriminovaný komiks stvoril Grant Morrison. Nekompromisný Škót sa vypracoval na jedného z najvýznamnejších batmanovských scenáristov (R.I.P., Batman a syn, Čierna rukavica). Hoci treba dodať, že zároveň ide o najkontrover­znejšieho. Jeho komplikovaný prístup, počas ktorého neváha ponárať sa desaťročia do minulosti a vyťahovať z dna dávno zabudnuté fragmenty, nesedí každému.

Je to prvý raz, čo sa nejaký scenárista detailne pozrel na zúbok, pardon, stavebný kamienok Arkhamu. Pri všetkej úcte k scenáru, Arkham je ale v prvom rade o hypotonickej, surreálnej kresbe; neskutočnej, vyrážajúcej dych, fenomenálnej. Vari geniálnej. Keďže dej je situovaný do blázinca s výkvetom zločineckej smotánky, v tomto duchu ilustrátor poňal výtvarnú podobu. Angličan Dave McKean predvádza neuveriteľnú surovú jazdu. Miestami ani nebudete vedieť, na čo sa pozeráte. Prostredie je zvrátené, vymyká sa nielen z reality, ale tiež z akejkoľvek logiky, vnútornej štruktúry. Perfektne zachytil šialenstvo.

Zaujímavé je, že McKeanov rovnako unikátny čierno-biely komiks Cages (v češtine vyšiel ako Klece) vyzerá absolútne odlišne. Kto sa v tom nevyzná a oba komiksy by sa mu náhodne dostali do rúk, ani by mu nenapadlo, že obidva kreslil ten istý umelec. Mimochodom, Daveovu prácu poznáte aj z filmov; podieľal sa na výtvarnej stránke vizuálne vypiplaného Harryho Pottera a Väzňa z Azkabanu.

Nie je to „len“ klasická kresba. Dave mieša štýly, prístupy, techniky a postupy, vytvárajúc vďaka tomu čosi jedinečné. Niečo, čo tu vari ešte nebolo. Nie v mainstreamovom komikse. Obrazy, ktoré jeho fantázia vyprodukovala, by si doma každopádne nezavesil každý, keďže majú ďaleko k pôvabným lesným zátišiam a vázam so slnečnicami. Budete komiksom listovať, kochať sa a obdivovať, otáčať vertikálne i horizontálne a tieto vaše aktivity bude sprevádzať nechápavé krútenie hlavou, ako to ten chlap dokázal. Hoci je komiks relatívne krátky (160 strán aj s bonusmi), práve kvôli vychutnávaniu si jednotlivých okienok, panelov a dvojstrán potrvá dlho, kým sa dostanete na jeho koniec.

Morrison sa ponára do miest, kam si iní netrúfnu. Prichádza s nápadmi, na ktoré je čitateľ krátky. Nápad so svojráznou liečbou rozpolteného Two-Facea. Rozkokošený Joker cápajúci Batmana po zadku. Mrazivé flashbacky do doby Amadea Arkhama a jeho chorej matky. Morrison zručne vystihol nepredvídateľné prostredie. Batman podľa vzoru Alice v krajine zázrakov od Lewisa Carrolla vystupuje zo svojej komfortnej zóny. Morrison ho poňal od začiatku ako hysterického nerváka, ktorému očividne každou minútou môžu prasknúť nervy a odtrhne sa z reťaze. Je dokonca možné, že ho Joker a spol. prinútia prekročiť hranicu, ktorej sa odteraz vyhýbal, keďže vedel, že ak to spraví, stane sa z neho zločinec. Vyšli stovky komiksov, v ktorých Batman siahal na dno svojich fyzických i psychických síl, ale ak mal niekedy na mále, tak skutočne asi práve tu.

Výnimočný komiks z roku 1989 vydáva CREW v edícii Legendy DC, ktorá jestvuje dva roky a za ten čas v nej stihli vyjsť napr. Superman: V každé roční době, Nejtemnější noc alebo Batman: Černé zrcadlo.

O tom, akou klasikou tento komiks je, azda čo-to vypovedá aj fakt, že nejde o prvé vydanie v našich končinách. Dokonca ani o druhé. K premiére došlo v roku 2007. Nemilosrdne vypredané. V roku 2019 sa Arkham na náš trh vrátil v sérii DC komiksový komplet (v jednej knihe s Brubakerovým Mužom, ktorý sa smeje). Nemilosrdne vypredané. Nečudo, že sa v CREW šikovne chopili iniciatívy a Arkham na trh uviedli do tretice. Konkrétne v tvrdej väzbe s prebalom, pričom na obale je iný obrázok, ako na prebale. Bonusy tvorí viac ako štyridsať strán. Nájdete medzi nimi skice, medailóniky tvorcov, ilustráciu vytvorenú pre charitatívnu akciu, propagačnú maľbu použitú na vydanie k 15. výročiu, fotku hlinenej masky Jokera použitej ako základ pre fotograficko-maliarsku koláž a iné kuriozity (obálka japonského vydania).

Komiks, ktorému sa v tejto recenzii venujeme, mal byť pôvodne 64-stranový zošit, nakoniec ale nakysol do väčšieho rozsahu a stal sa jedným zo základných pilierov netopierovho univerza. Nečudo, že sa minulý rok dostal i do nášho rebríčka najzásadnejších batmanoviek. Dielo je to intenzívne a znepokojujúce. Ako návšteva galérie. Značne špecifickej, kde vám lístok predá trojoké hovoriace prasa, v budove chýbajú niektoré steny, prípadne rovno celá strecha, upratovaciu službu tvoria chápadlá vyrastajúce z čohosi gigantického, čo sa ukrýva v temnom suteréne, sprievodcami sú Poe a Lovecraft a návštevníkom sa počas prechádzania z jednej sály do druhej podáva čaj z muchotrávky zelenej.

Omračujúca, úchvatná a fascinujúca výtvarná stránka si vás podmaní. Určite ide o jeden z najvýnimočnejšie nakreslených Batmanov od jeho debutu v r. 1939.

Hodnotenie: 100 %

Komiks Batman: Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě (orig.: Batman: Arkham Asylum)
Autor: Grant Morrison
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Dave McKean
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 160
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–342–2


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


25. apríla 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií