Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 3. časť

Černé zrcadlo

Vitajte pri čítaní tretej časti nášho 5-dielneho komiksového seriálu. Žiadna z batmanoviek, o ktorých dnes budeme hovoriť, dodnes nebola sfilmovaná. Dočkáme sa raz alebo sú na filmovú adaptáciu príliš svojrázne? A dá sa stvoriť batmanovka bez Brucea Waynea?


Muž, ktorý sa smeje (orig.: The Man Who Laughs)

Prečo to tu je? Lebo prvé rande Batmana s Jokerom.

O čo ide? Aby bolo jasné, „Muž“ sa do zoznamu dostal s oškretým krídlom a v podstate „len“ preto, že scenárista Ed Brubaker (Fatale, Catwoman: Po stopách Catwoman) s ilustrátorom Dougom Mahnkeom (Maska, Americká liga spravodlivosti) hovoria o zásadnej udalosti: o prvom stretnutí Jokera a Batmana. To vôbec nie je málo!

Mnohí príbeh považujú za pokračovanie kultového Millerovho Roku jedna. Logiku to má. „Muž“ sleduje stále ešte len Batmanove počiatky, jeho vyvíjajúci sa vzťah s Gordonom a v neposlednom rade historicky prvé stretnutie s Jokerom. Alebo nie prvé? Nedošlo k nemu náhodou v továrni počas nehody s Red Hoodom? Alebo Red Hood nebol Joker? No nič, nekomplikujme to.

Druhou stranou mince je, že hoci je „Muž“ zábavný, drsný, Brubakerom tvrďácky napísaný a Mahnkeom parádne nakreslený, nie je to „tá“ klasická pecka, akú je nutné čítať. Výnimočnou ju robí práve to, že sa v nej dve DC legendy zrazia. Odvtedy sa zrážať neprestali.

Bolo to sfilmované? Nebolo.

Vydanie v ČR: Prvý raz v roku 2013 v knihe Kameňák a další příběhy. Druhý raz v DKK v roku 2019.


Skaza, ktorá postihla Gotham (orig.: The Doom That Came to Gotham)

Prečo to tu je? Lebo Batman verzus Lovecraft.

O čo ide? Mike Mignola je predovšetkým otec Hellboya, ale zasiahol aj do sveta Temného rytiera. A nebol by to on, aby to neurobil značne špecificky. Nad prítomnosťou tohto komiksu v zozname som dlho premýšľal a dospel som k záveru, že by tu mal byť. Je príliš iný a jedinečný a úžasne pracuje s mytológiou okolo Batmana (v neposlednom rade aj s postavami, ktoré k nemu patria).

Skaza, ktorá postihla Gotham vznikla v roku 2000 a stojí mimo kánonu. Nemusí na nič brať ohľad, nikto si ju nezavolá na koberček s otázkou, čo si to dovoľuje. Mignola hodil Batmana do roku 1928 a postavil ho proti nebezpečenstvu, akého by sa zľakol aj Lovecraft.

K špecifickej hororovej zápletke sa dokonale hodí kresba Troya Nixena. Ten sa mimochodom v roku 2010 pokúsil (neúspešne) preniknúť do sveta filmu, keď natočil skorohoror Nebojte sa tmy s Katie Holmes. Produkoval mu ho Guillermo del Toro, inak obrovský fanúšik nielen Lovecrafta, ale i Hellboya. A tým pádom Mignolu. Kruh sa uzavrel.

Bolo to sfilmované? Komiks je asi príliš iný na to, aby niekto nabral odvahu na jeho sfilmovanie. Nestalo sa tak ani v animovanej podobe.

Vydanie v ČR: V roku 2018 v DKK a následne v roku 2021 v komiksovej antológii Batman Mikea Mignoly v edícii Legendy DC.


Čierne zrkadlo (orig.: Black Mirror)

Prečo to tu je? Lebo pod Batmanovou maskou sa neukrýva Bruce Wayne.

O čo ide? Čierne zrkadlo pozostáva zo zošitov vychádzajúcich v rokoch 2010 – 2011. Do tohto rebríčka sa nezaradilo „len“ preto, že je to skvelý komiks. Takých je v Batmanovom portfóliu veľa. Dostalo sa sem z dôvodu, že ide možno o najvydarenejšiu batmanovku bez Brucea Waynea.

Áno, počujete dobre: pod maskou Batmana sa neukrýva Bruce. Batman síce nie je dedičný symbol ako Robin alebo Fantóm (ktorého u nás v 90. rokoch vydával Semic-Slovart), ale tak ako Kapitánom Amerikom (alebo Thorom) boli v minulosti aj iné postavy, než Steve Rogers (alebo, ehm, Thor), aj pod maskou ušatca sa skrývali viacerí. Napr. Thomas Wayne (Batman/Flash: Odznak) alebo Jim Gordon (Superheavy – v češtine ako Supertíha).

Tentokrát sa Batmanom stáva bývalý Robin Dick Grayson. Ten sa ako Batman predstavil aj v Batman & Robin: Znovuzrodený. Vtedy to fungovalo. A funguje to aj tu. Stojí proti nemu viacero protivníkov, ale napokon sa paradoxne najhrôzostrašnejším ukáže byť nenápadný mladík v dioptrických okuliaroch, ktorý by mal problém ubrániť sa pred rozzúreným kocúrom. Mladík nie je nikto iný, než Gordonov psychopatický syn. Vrátil sa do Gothamu a dáva do pohybu hru, ktorá je taká mrazivá, že by s jej dohraním mal problém aj Hannibal Lecter.

Za scenárom stojí Scott Snyder. Práve toto jeho uchopenie (návrat do noirových, ponurých detektívnych dôb, keď sa viac vyšetrovalo a menej mlátilo) viedlo ľudí v DC k rozhodnutiu vložiť do jeho rúk reštart Batmana v New 52 práve do Scottových rúk. Z toho zišiel spomínaný prequel o Batmanových začiatkoch (Rok nula), jeho súboj s Jokerom (Smrť rodiny) či Soví tribunál.

Bolo to sfilmované? Do tretice: nebolo.

Vydanie v ČR: V roku 2021 v CREW, v edícii Legendy DC.

Nabudúce napríklad aj o sovách.


Predchádzajúce časti seriálu:

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 2. časť

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 1. časť


Súvisiaci link

Pod týmto linkom nájdete všetky články súvisiace s komiksmi alebo filmami o Batmanovi na Fandom.sk


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


6. mája 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií