Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 1. časť

Gotham Central 4 Corrigan

Vitajte pri čítaní 1. časti komiksového seriálu o batmanovkách, ktoré najvýraznejšie ovplyvnili batmanovský život, vesmír a vôbec. Seriál sa pre svoju rozsiahlosť skladá z piatich častí. Všetky obsahujú spoilery; bez nich by nebolo možné takýto materiál spísať. Dnes je na programe dňa jeden veľmi dlhý Halloween, Bruce ako rodič a pohľad na to, ako Batmana vnímajú radoví policajti.


Úvod

Vytvoriť zoznam kľúčových kultoviek o Batmanovi nie je jednoduché. Ale ani ťažké. Dať ho dokopy každopádne zabralo viac ako polroka. Dôležitým kritériom bola kvalita. Napríklad Babylonská věž obsahuje famóznu zápletku: Batman roky tajne zberal kľúčové informácie na kolegov z Ligy spravodlivosti pre prípad, že by raz prešli na opačnú stranu. Geniálny motív, scenár je však nepostačujúci. Zďaleka nevyužíva obrovský potenciál. Preto sa Babylonská věž do zoznamu nedostala, nech na nás Batman robil psie oči, koľko len chcel.

Okrem významnosti komiksu bolo dôležité aj to, aby vyšiel v češtine (slovenské vydania nediskriminujeme, ale proste v našom rodnom jazyku vyšla len hŕstka batmanoviek, ktoré vlastne nestoja za reč – v 90. rokoch vyšlo zopár zošitoviek a nešťastná komiksová adaptácia nešťastného filmu Batman a Robin). V češtine naopak Batman patrí k najvydávanejším komiksovým postavám. Na legendárny Čtyřlístek sa nechytá, ale ak vezmeme do úvahy viaceré vydania jedného titulu (niektoré batmanovky vyšli aj ako paperback, aj v tvrdej väzbe, aj v limitovanej edícii a reedícií), hravo sa dostaneme vyše čísla dvesto. V roku 2021 začal dokonca vychádzať zberateľský komplet Legenda o Batmanovi. V českej mutácii vyšla, dá sa povedať, väčšina kultových príbehov, hoci niektoré predsa len ešte na svoju premiéru čakajú.

V roku 2021 v češtine vyšla Glenovi Weldonovi publicistická kniha Temný rytíř: Historie Batmana a zrod nerdů. Poukazuje na zaujímavý fakt: mnohí fanúšikovia na Batmanovi oceňujú, že nedisponuje superschopnosťami. Je to obyčajný smrteľník. Autor knihy ale správne podotýka, že Batman naopak jednu superschopnosť má: je bohatý. Robil si z toho srandu Joss Whedon v Lige spravodlivosti, kde túto vetu vyslovil Ben Affleck, ale je to pravda. Nebyť bohatstva, Batman by nedisponoval toľkým časom, arzenálom, technickými vychytávkami, vozovým parkom a lietajúcimi vymoženosťami. Takže nie, Batmanom by skutočne nemohol byť hocikto z vás. Prepáčte.

Cieľom tohto zoznamu bolo dať dokopy najzásadnejšie batmanovky. Nie najobľúbenejšie. Hoci treba dodať, že niekedy ide o to isté. Každopádne, všetko sú to príbehy, ktoré nejakým spôsobom túto postavu navždy alebo aspoň na dlhé roky zmenili.

Prvý Batman priletel v 30. rokoch 20. storočia. Odvtedy po nočnej oblohe plachtili kŕdle netopierov. Tým pádom ešte viac batmanoviek. Mimochodom, Batman spočiatku neordinoval v Gothame, ale v New Yorku. Gotham bol vymyslený až o pár rokov neskôr.

Hoci by sa našli výnimky, dalo by sa azda zovšeobecniť, že významné batmanovky začali vznikať až relatívne nedávno. Na komiksovom poli sa zotmelo v druhej polovici 80. rokov. Komiksy prestávali byť určené najmenším čitateľom a začínali si hľadať publikum medzi odrastenejšími ľuďmi. Scenáristi si vďaka tomu mohli dovoliť pochmúrnejšie veci. Príbehy boli ponurejšie, depresívnejšie. Koncom 80. rokov vznikli Mooreovi Watchmeni, ktorí prekopali základy komiksu, ale brutálnej šupy na psychiku sa dočkal aj milovaný Spider-Man, keď mu zabili Gwen Stacy.

Tak poďme na to.


Dlhý Halloween (orig.: The Long Halloween)

Prečo to tu je? Lebo to obsahuje pád Bieleho rytiera.

O čo ide? Možno je zvláštne začať komiksom, ktorý nie je významný ani tak pre Batmana, ako skôr pre okresného prokurátora Harveyho Denta. Ono je to ale navzájom prepojené. Prerod statočného a múdreho prokuratúra na jedného z najosudovejších záporákov v Gothame ovplyvnil Batmana do ultimátnej miery. Možno by sa dokonca dalo povedať, že ho to ľudsky zlomilo a už nikdy sa z toho nespamätal.

Pravdaže, pointou tohto zoznamu v žiadnom prípade nie je vypichnúť najzásadnejší komiks každého Batmanovho soka. Tragický príbeh Harveyho je však skutočne výnimočný. Ukazuje v plnej nahote (a temnote) to, čo je s vami schopný urobiť Gotham, ak ste dobrák. Harveyho nemožno zastrašiť. Nemožno ho podplatiť. Má dobré srdce, je idealista a nemá nikoho, prostredníctvom koho by sa mu zločinecké organizácie mohli vyhrážať. Z toho majú záchvaty hrôzy zločinecké organizácie zvyknuté na to, že si nepriateľa kúpia alebo zabijú.

Scenárista Jeph Loeb (batmanovky Ticho a Temné vítězství, Padlý syn: Smrt Captaina Ameriky) a ilustrátor Tim Sale (Spider-Man: Smutek, Superman/Batman: Nepřátelé státu) v polovici 90. rokov hodili strážcu gothamského nočného poriadku do mrazivej patovej partie. Zamotaný noirový dej umiestnili do čias, keď bol Gotham pod nadvládou „obyčajných“ mafiánov a nie zohavených šialencov v bizarných kostýmoch. Príbeh môžeme istým spôsobom považovať (spolu s Mužom, který se směje, o ktorom bude reč neskôr) za pokračovanie Batmana: Roku jedna Franka Millera.

Bolo to sfilmované? Mnohí si prajú, aby bol pri zemi sa držiaci (a možno i práve vďaka tomu mrazivý) Dlouhý Halloween sfilmovaný. Rozkopávajú však otvorené dvere. Jeho motívy na plátna dávno preniesol Nolan vo svojej trilógii. Použil boje s mafiou, Batmana ako začínajúceho bojovníka s nespravodli­vosťou, tragický vznik Two-Facea, fintu s narafičením smrti (avšak nie s Dentovou, ale Gordonovou), vyhorenosť Temného rytiera a jeho túžbu odovzdať štafetu „bielemu“ rytierovi (t. j. prestať zločincov fyzicky atakovať, namiesto toho ich posielať na dlhé roky za mreže na základe súdnej legislatívy).

Nolan výrazným spôsobom operoval tiež s myšlienkou, že Batman síce mesto chráni pred šialencami, ale zároveň ich paradoxne priťahuje ako lampa komáre. Navyše tento výnimočný komiks v skutočnosti sfilmovaný bol; v roku 2021 v dvojdielnej animovanej podobe. Veľmi okrajovo ale predsa sa o Dlouhý Halloween obtrel i Matt Reeves v najnovšom spracovaní Batmana s Robertom Pattinsonom v titulnej úlohe.

Vydanie v ČR: Dlouhý Halloween v češtine vyšiel dva razy, vždy pre svoju rozsiahlosť rozdelený na dva diely. Prvý raz v roku 2008 (dokončenie 2009) a následne v roku 2017 v DC komiksovom komplete (ďalej DKK). Ak nechápete, prečo mnohí o Batmanovi nehovoria ako o akčnom borcovi, ale ako o ponurom detektívovi, ťažko by ste hľadali výraznejší dôkaz, než je tento komiks.


Gotham Central (orig.: Gotham Central)

Prečo to tu je? Batmanovka bez Batmana.

O čo ide? Jim Gordon bol jedným z mála členov zboru, ktorý sa Batmana postavil, aj keď niekto na Netopiera narafičil podozrenie zo zločinu. Inak mal ušatec odjakživa vyhrotené vzťahy s políciou. Žiadna séria s týmto motívom nepracuje výstižnejšie ako Gotham Central.

Táto výnimočne vymyslená a nakreslená sága sa zrodila po roku 2000. Stoja za ňou významné esá komiksovej tvorby Ed Brubaker (Criminal, Captain America: Zimní voják), Greg Rucka (Batman/Huntress: Volání po krvi, Wonder Woman: Lži) alebo Michael Lark (Secret Avengers: Mise na Mars, Temná věž – Pistolník 3: Bitva v Tullu).

Batman tu vystupuje len minimálne (v cameu či ako deus ex machina). Hrdinami sú obyčajní detektívi a radoví policajti, ľudia z mäsa a kostí. Žiadni superhrdinovia, ale reálne ženy a muži s každodennými starosťami, menšími radosťami, i rodinnými problémami. Počas služby sú konfrontovaní s bežnými kriminálnikmi, ale i psychopatickými zločincami typu Joker. Vyšetrovatelia nie sú prikrášľovaní, majú chyby a disponujú nedokonalosťami, ktoré ich vítaným spôsobom poľudšťujú.

Temného strážcu noci detektívi vnímajú ako problém. Mieša sa im do roboty a komplikuje situáciu. Fajn. Bojuje proti zlosynom ako Mr. Freeze (na ktorého sú bežné zbrane a policajné postupy slabé). Väčšinou však pri tom narobí toľko škody, až je otázne, či je to vôbec ešte pomoc. Názory naňho sa rôznia. Niektorí sú radi, že im v najhoršom priletí na pomoc. Iní ho považujú za škodcu. Ďalším je to jedno. Batsignál nesmie v prípade núdze nikto z nich rozsvecovať, a tak to hodili na sekretárku.

Gotham Central bola výnimočná udalosť zameraná na dospelého čitateľa. Vážna, temer bez humoru, realistická, špinavá a nikto si nemohol byť istý prežitím. Nejeden raz to dopadlo presne ako v živote – zlí vyhrali, dobrí zomreli a ich priateľom nezostalo nič iné, len im raz za čas na hrob položiť kvet. A všetko z diaľky sledoval Batman.

Bolo to sfilmované? Najlepšie s napätím medzi Batmanom a políciou zrejme pracoval tohtoročný Batman Matta Reevesa, ktorý z toho dokonca urobil nákazlivý running gag vrcholiaci hláškou: „Veď má rukavice“. Priamo táto séria každopádne sfilmovaná nebola, ľady sa však čiastočne lámu a zdá sa, že by sme sa mohli dočkať seriálového spracovania.

Vydanie v ČR: V štyroch zväzkoch v rokoch 2016 – 2020.


Batman a syn (orig.: Batman and Son)

Prečo to tu je? Batman otcom!

O čo ide? Ak sa vo svete komiksov nepohybujete pravidelne a natrafíte na čiernovlasého chlapca s čertovským účesom a ešte neposednejšou povahou, môže vás to zaskočiť. Kto to je? Čo tu chce? Rád sa oháňa katanou, ktorej čepeľ je sfarbená načerveno. A nie je to farba, čo sa mu vyliala počas maľovania detskej izby. Nuž, gény nezaprieš. Ten chlapec nie je nikto iný než Damian Wayne – syn Brucea a Talie, dcéry jedného z najobávanejších Batmanových protivníkov Ra´s al Ghula. Má v sebe niečo aristokratické a nezmieriteľné po otcovi, hrdé a divoké po dedovi a tajomné a šarmantné po matke.

Vyjasnime si jednu vec: Batman a syn od uznávaného britského scenáristu Granta Morrisona (ktorý na Batmanovi robil už koncom 80. rokov a stvoril geniálny Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě, o ktorom si povieme neskôr) a rešpekt budiaceho ilustrátora Andyho Kuberta (Wolverine: Zrození, Marvel 1602) neponúka zásadný príbeh. Keď sa však v roku 2006 objavil na trhu, prišiel so šokujúcou informáciou. Prekopala Batmanov svet a pracovala s dovtedy (v rámci kánonu) nepoužívanými artefaktmi.

Práve v Batman a syn sa ukázalo, že má Batman dieťa. Diabolské a vražedné. Alebo to nie je jeho syn? Stal sa vari strážca Gothamu obeťou podvodu? Hry? Ak áno, tak akej, prečo a z koho strany? Ako to už v komiksoch chodí, na odpovede si čitateľ musel počkať. Batman a syn nie je uzavretý príbeh, ale „iba“ vzrušujúci počiatok a napínavý náznak vecí budúcich.

Prvotná myšlienka o potomkovi nebola až taká nová. Prvý raz sa na scéne zjavila dokonca už koncom 80. rokov v Batman: Zrození démona (u nás vyšiel v DKK v roku 2018). Ale poriadne tému rozpracoval až práve Morrison.

Aj v roku 1977 sa na scéne zjavila odvážna bojovníčka s kušou Huntress, z ktorej sa prekvapivo vykľula dcéra Batmana a Catwoman. Išlo sa však o „Zem Dva“, takže udalosti a postavy boli po mohutnom evente Krize na nekonečnu zemí upravené, manželstvo anulované a z Batmanovej dcéry sa stala „bežná“ statočná bojovníčka. Dodnes v rámci DC sveta táto postava zastáva značne špecifické miesto.

Bolo veľmi ťažké rozhodnúť sa, ktorý komiks má v tomto rebríčku zastupovať Batmanovho syna. Do úvahy prichádzal aj Batman & Robin: Znovuzrozený. Kvalitnejší je druhý (kde sa Damian stáva novým Robinom), ale predsa len je pre nefanúšika príliš vytrhnutý z kontextu. Ak sa chcete zoznámiť s postavou Damiana, predsa len je vhodnejší Batman a syn obsahujúci zošity z rokov 2006–2007.

Batman a syn je rozporuplný. Mnohí neprehryznú informáciu, že obľúbený hrdina má dieťa. Postavia sa k tomu podobne agresívne, ako keď sa svojho času ženil Spider-Man. Iným nebude sedieť žánrový rozkol: Damian je rozkošný chlapec, vtipne zamyká Alfreda do skrine a o dve strany nato reže protivníkom hlavy. Kto sa však naladí na rovnakú vlnu ako Morrison, určite si jazdu užije.

Bolo to sfilmované? Batman a syn bol v r. 2014 prevedený do podoby celovečerného animáku. V hraných filmoch sme sa s touto zaujímavou postavou žiaľ nestretli a nič nenapovedá tomu, že sa na tom niečo v najbližších rokoch zmení. Jeho matka a dedko ale vystupovali v Nolanovej trilógii.

Vydanie v ČR: V češtine bol Batman a syn vydaný zatiaľ dvakrát: najskôr v roku 2012 a následne o päť rokov neskôr v DKK. Ak tomuto neposednému chlapcovi prídete na chuť, siahnite aj po komiksoch Batmani navěky, Smrt rodiny od Scotta Snydera, Zrozen k zabíjení alebo Batman/Želvy nindža.


Pokračovanie nabudúce: bude nielen rok jedna, ale i posledný Batmanov rok. A ako bonus Kameňák a Pochmurný dům v pochmurném svě­tě.


Súvisiaci link

Pod týmto linkom nájdete všetky články súvisiace s komiksmi alebo filmami o Batmanovi na Fandom.sk


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


22. apríla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií