Recenzia: Watchmen – Strážci (komiks)

Watchmen - Strážci

Kto stráži strážcov?

Odpustite. Uvedomujem si, že mohutnejším klišé som začať nemohol. Keď sa povie Watchmen, každému automaticky naskočí v hlave práve táto otázka. Ale musel som. Je úžasná. Disponuje hlbokou myšlienkou. Kto kontroluje tých, ktorí nás majú chrániť? Čo ak to robia len naoko? Čo ak si za našimi chrbtami, keď sa nepozeráme (a my sa nepozeráme často), robia čo chcú? Veď majú všetko: moc, skúsenosti, zdroje, informácie, možnosti.

Dokážu to nezneužiť?

Ťažko.

Všetko odštartuje vražda najextrémnejšieho člena niekdajšieho zoskupenia superhrdinov. Avšak vtedy bolo vtedy. Dnes sú zostarnutí alebo mŕtvi. Tých, čo prežili, ktosi tajomný vyraďuje z hry. Po horúcej stope záhadného vraha sa vydáva maskovaný Rorschach, ktorý tiež kedysi patril do tímu. Podarí sa mu vraha odhaliť včas alebo sa aj on stane obeťou?

Watchmen Alana Moorea (Z pekla, Bažináč, Liga výjimečných, Providence, V jako vendeta) sú komiksová klasika. O ich popularite okrem iného vypovedá fakt, že v rámci BB/art ide už o štvrté vydanie. Prvýkrát vyšli v roku 2005, potom v 2009 a 2017 a teraz. Legendárny grafický román, ktorý sa dočkal filmu od Zacka Snydera, seriálu a niekoľkých animovaných kraťasov, nie je jednoduchý. Je možné, že sa stal kultom práve vďaka svojej náročnosti (nie však nepochopiteľnos­ti!)? Tá by sa vari dala spojiť do šiestich dôvodov.

Dôvod č. 1. Príbeh sa odvíja lineárne, je však prerušovaný flashbackmi. Daktoré nás zoznamujú s detstvom postáv, iné so zásadnými udalosťami z ich dospelosti.

Dôvod č. 2. Súčasťou komiksu je veľa rôznorodého textu. Napríklad v úvode sa hrdinovia rozprávajú o tom, že jeden z nich v minulosti vydal knihu o ich počiatkoch. Prvý textový bonus predstavuje práve ukážku z tejto (fiktívnej) knihy.

Dôvod č. 3. Watchmen obsahujú komiks v komikse. Konkrétne komiks o pirátskej lodi, ktorý číta vedľajšia postava na ulici pri novinovom stánku. Do filmu z roku 2009 loď nepriplávala, zato sa dočkala vlastného animovaného kraťasu z rovnakého roku pod názvom Strážci – Watchmen: Příběhy Černé lodě.

Dôvod č. 4. Ťažký scenár. Začína sa ako bežná noir. Samotár v klobúku sa zakráda nočným mestom. Krok za krokom sa nenápadne blíži ku koncovému výsledku. Zadumaný vnútorný monológ. Pochmúrne počasie. Nehostinné interiéry. Ešte bezútešnejšie exteriéry. Za každým rohom číha zločin. Samotár sa púšťa do vyšetrovania čudnej vraždy. Avšak na bežnú kriminálnu záležitosť, sa čoskoro začne nabaľovať politika. USA vs. Sovietsky zväz, nukleárne zbrojenie, hroziaca jadrová vojna. V skutočnosti to ale nie je o politike. Je to o nás.

Dôvod č. 5. Nie je ľahké určiť, kto je dobrý a kto zlý. Daktorí čitatelia dokonca za najkladnejšiu postavu (v tom zmysle, že to s ľudstvom myslí najlepšie) budú považovať ústredného záporáka.

Dôvod č. 6. Dr. Manhattan by teoreticky všetko mohol vyriešiť žmurknutím oka. Napriek tomu sa drží vzadu. „Kryptonitom“ je mu totiž jeho vlastná povaha. Nevidí rozdiel medzi životom a smrťou, respektíve uvedomuje si, že ľudský život v histórii vesmíru neznamená nič. To ho zbavuje ľudskosti a koná skôr ako stroj.

Mohlo by sa zdať, že Watchmen predstavujú anarchistický cynizmus najhrubšieho zrna, osobne si ale myslím, že klamú telom. Miestami síce zachádzajú priďaleko ešte aj dnes, nieto ešte v polovici osemdesiatych rokov, keď vyšli prvý raz. V skutočnosti to superhrdinovia so svetom myslia dobre, ale boj ich poznačil. Hranice, za ktoré sú ochotní kvôli víťazstvu zájsť, posúvajú čoraz ďalej. Až sa môže zdať, že už žiadne hranice nejestvujú.

Moore si uvedomuje nebezpečenstvo zjednodušovania. Veď kto z nás je iba dobrý či iba zlý? Tento jeho postoj si vyšliapal cestu do scenára. Búra superhrdinský mýtus a z gerojov robí chybujúcich tvorov, miestami dokonca až monštrá, luzu. Na začiatku ich kariéry stáli ideály, cnostné myšlienky. Na konci zostali psychicky narušení alkoholici a maniaci (česť výnimkám).

Kráľom drsného prístupu je Komediant (v Snyderovom filme Jeffrey Dean Morgan, Morgan je mimochodom stredné civilné meno Komedianta). Dysfunkčný mizantrop minimálne dva razy spácha niečo, čo by mu za normálnych okolností vynieslo elektrické kreslo. Avšak aj ostatní s ním držia krok a používajú metódy, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani „typickí“ komiksoví zloduchovia. Najlepšie to azda vidno vo finále, keď aj tí najkladnejší sú ochotní zašpiniť sa pre vyššie ciele. Ale má to vôbec zmysel? Neprebudí sa v „očistenom“ ľudstve po pár mierových rokoch opäť zlo? Nečudo, že komiks získal renomované ceny Hugo a Eisnerovu cenu.

Kostýmy superhrdinov sú absurdné. A vlastne to ani nie sú superhrdinovia, ale chlapi a ženy v čudných šatách a ešte čudnejších maskách (nevraviac o prezývkach). Nedisponujú žiadnymi špeciálnymi schopnosťami. Výnimkou je nahý modrý chlap, ktorý sa behom pár sekúnd dokáže zväčšiť na rozmery činžiaka.

Mooreova fantázia nemá obmedzenia. Kde iní vyčerpane končia, on sa ešte len rozbieha. Dokazuje to pasáž z fascinujúceho Marsu, kde padne toľko myšlienok o ľudstve, že nakoniec možno aj vy uznáte, že si nezaslúžime prežiť.

Kresba Davida Gibbonsa (Superman: Co se stalo s mužem zítřka?, Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy) je rovnako svojská ako scenár. Možno neviete povedať, či zostarla alebo tak retro pôsobila už v čase prvého vydania. Ale viete, že sa vám páči a dokonale sa hodí k bizarnému deju a obskúrnym ale zároveň po psychologickej stránke výborne prepracovaným postavám.

Asi budete po vybalení tohto komiksu z balíka prekvapení. Je to zjav. Takmer 500 strán z Watchmenov robí komiks, ktorý – ak ho budete pri čítaní držať v rukách –, vás odmení riadnymi svalmi. Čo sa bonusov týka, štvrté vydanie obsahuje skice, návrhy postáv a plagáty, ale aj textové poznámky z procesu tvorby a úvodné slovo ilustrátora Gibbonsa.

Watchmeni sú kult. Mal by ho mať doma každý správny fanúšik, ktorý to s komiksmi myslí vážne, napriek tej cene. Keď si ale Watchmenov zadovážite, po prvých stranách pochopíte, že ste sa rozhodli správne. A že je tak trochu zvláštne, že ste doteraz bez ich prítomnosti vo vašej domácej knižnici dokázali žiť.

Hodnotenie: 100 %

(Pozn. autora: 100 % dávam málokedy. Ale tu sa proste inak nedá. A to nie som žiadny veľký Mooreov fanúšik.)

Komiks Watchmen – Strážci si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Watchmen – Strážci (orig.: Watchmen)
Autor: Alan Moore
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Dave Gibbons
Jazyk: český
Preklad: Viktor Janiš
Počet strán: 448
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–364–3


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


30. októbra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií