Recenzia - Batman: Černé zrcadlo (komiks)

Batman Černé zrcadlo

Batman je mŕtvy. Alebo nie? Situácia je komplikovanejšia, každopádne Wayne nie je k dispozícii. Gotham je však nutné chrániť 24/7, a tak po miliardárskom playboyovi štafetu preberá bývalý Robin Dick Grayson. Ako Bruceovi, aj jemu mesto zabilo rodinu. Začnú sa odtajovať zvrátené, špinavé tajomstvá. Možno by bolo lepšie, keby sa nezačali.

Batman: Černé zrcadlo (ďalej BČZ) vydáva CREW v edícii Legendy DC. Síce nie je primárne určená ušatému ochrancovi Gothamu, ale aj vzhľadom na jeho nesmiernu popularitu sa nemožno čudovať, že zatiaľ v nej vyšli len práve batmanovky (Návrat Temného rytíře a Batman Mikea Mignoly).

V BČZ sa stretnete s príbehmi, ktoré pôvodne v USA vychádzali v sérii Detective Comics v rokoch 2010 – 2011. Ich scenárista Scott Snyder (Superman Nespoutaný alebo Americký upír, na ktorom robil so Stephenom Kingom) sa osvedčil do takej miery, že keď v DC následne robili reštart New52, na Batmana najali práve jeho. A neľutovali – v roku 2012 svet ohromil Sovím tribunálom (ktorý vyšiel v českom jazyku už dvakrát) a množstvom pokračovaní a prequelov.

Keď sa človek ponorí do BČZ, s rýchlosťou loviaceho netopiera pochopí, čo DC na Snyderovej vízii zaujalo. Baví ho v Batmanovi hľadať nové výzvy a príbehy, ktoré neboli vyrozprávané. Pracuje s tajomstvami, ich odhaľovaním a zhubným vplyvom. Hoci sa to na takú služobne starú postavu môže zdať neuveriteľné, Snyder zakaždým vysnoril niečo, čo tu ešte nebolo. A ak aj bolo, pozrel sa na to z atypického uhla (takže to pôsobilo dojmom, že to tu ešte nebolo).

Snyderovo uchopenie jednej z najväčších komiksových legiend sa v BČZ nesie v znamení očisty. Zbavil ju balastu, nepotrebných zbytočností a nikam nevedúcich odbočiek. Vrátil jej rešpekt a temnú atmosféru. Navliekol ju do kriminálneho obleku. Namiesto akcie uprednostnil vyšetrovanie, noir a hriechy.

Paradoxne je BČZ výnimočnou batmanovkou napriek tomu, že v nej nevystupuje Bruce Wayne. Batmana neradíme medzi superhrdinov, ktorých identita sa v priebehu histórie dedí (ako napr. u Flasha, Bažináča či Fantóma, ktorého u nás v 90. rokoch vydával Semic-Slovart). Fanúšikovia síce vedia, že ním v minulosti bol aj Bruceov otec a dokonca Jim Gordon, ale predsa len je nezvyk vidieť pod maskou niekoho iného než Brucea.

Či Bruce alebo Dick, nalejme si čistý červený mok: ono je svojím spôsobom jedno. V kostýme vyzerajú rovnako a vedú identické pochmúrne reči. Ale nejaké zmeny by sme našli: Dick je optimistickejší a citovo zraniteľnejší. Keď sa rozpráva s Gordonom, na rozdiel od Batmana sa nevyparí, len čo sa mu detektív na sekundu otočí chrbtom. Z čoho je Gordon šokovaný.

Ďalším poznávacím znamením Snyderovej tvorby je Gotham a jeho nenormálna architektúra. Tu už sa do hry zapájajú ilustrátori. Musia zhmotniť jeho náročné predstavy. Mesto v ich podaní nie je kulisa, ale dýchajúci organizmus. Ovplyvňuje myslenie postáv, ich činy, rozhodnutia. Šialenstvo sa vpilo do múrov, veží, budov, kanálov, ulíc, obchodov, štvrtí. Uštvaný komisár Gordon nevidí krásu (je otázne, či v meste ako Gotham nejaká vôbec je), ale bývalé miesta činu, ktoré mu utkveli v pamäti. V základoch mesta žije niečo zlé, čo je stále hladné a živí sa ľudským nešťastím.

Gordonova rola v BČZ je kľúčová. Na scéne sa po dlhom čase objavuje jeho stratený syn James junior. Je to veľmi zlý človek. Prítomnosť postavy scenáristovi umožnila zamyslieť sa nad vznikom zla. Mohol za to, že z juniora vyrástol psychopat, pád do rieky v Millerovom Batman: Rok jedna? Otcova depresívna práca? Syn je hororová postava, ktorej by sa bál aj Hannibal Lecter, ak by boli zavretí v spoločnej cele. Nemá brzdu, nelimitujú ho hranice, morálka je preňho cudzie slovo. Je to zákerný a manipulatívny majster pretvárky. Príšernosť postavy je o to obludnejšia, že navonok mladý muž nevyzerá nebezpečne. V bonusových materiáloch sa dozvieme, že ilustrátor ho chcel nakresliť drsnejšie, ale pochopil, že desivosť postavy drieme práve v triviálnosti. Je to človek milión, ktorého stretnete cestou do práce a o dve sekundy si ho už nepamätáte.

Snyderovou obľúbenou ingredienciou, ktorú nikdy nezabudne primiešať do netopierieho guláša, sú flashbacky. Občas na nepozorného čitateľa pôsobia rušivo, ale napokon všetko zapadne na svoje miesto.

V súlade s kriminálnymi prípadmi kráča noirová kresba čertovského Škóta Marka Simpsona známeho pod prezývkou Jock (Green Arrow: Rok jedna, nezabudnuteľné obálky indiánskej série Skalpy) a diabolského Taliana Francesca Francavillu (All-Star Batman 2: Konce světa, Skalpy 5: Úplně sám). Vytvorili strhujúci kus práce, kde fialovú nočnú oblohu rozčesávajú „rozkonárené“ dlhé biele blesky a kde je všeobecne lepšie nežiť. Nie vždy má človek tú česť natrafiť na dielo natoľko vydarené nielen po scenáristickej, ale i výtvarnej stránke.

Komiks vychádza v tvrdej väzbe. Minimalistickému, ale o to pútavejšiemu čiernemu obalu dominuje silueta skáčuceho Batmana, prebal sa môže pochváliť medailónikmi scenáristu a oboch ilustrátorov a takmer štyrmi desiatkami výtvarných a textových bonusov. Nájdete medzi nimi skice, návrhy, náčrty, scenáristické ukážky a nepoužité obálky, ale tiež Francavillov strip, ktorým presvedčil redaktora Mikea Martsa, aby mu dal šancu pracovať na tomto komikse.

BČZ neponúka galériu bežných netopierových súperov (až na jednu výnimku, ale to je len cameo). Je psychologické a plné dialógov, myšlienok, názorov, pochybností, filozofovania.

Ak máte radi skôr civilné batmanovky, v ktorých sa nereže dvadsať postáv v akčnej scéne, ale „len“ jeden ponurý, trudnomyseľný detektív rieši zločin a počas pátrania zistí, koľko zla drieme v ľudskom (ne)tvorovi, prídete si na svoje. Miestami sa budete cítiť ako pri čítaní antibatmanovskej série Gotham Central.

Ale nezabudnite! V zrkadle síce vidíte svoj odraz, ale nikdy neviete, či sa pozeráte vy naň alebo on na vás. Možno sa dokonca pozerá, aj keď ste mu otočení chrbtom.

Hodnotenie: 90 %

Komiks Batman: Černé zrcadlo si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Černé zrcadlo (orig.: Batman: The Black Mirror)
Autor: Scott Snyder
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Jock, Francesco Francavilla
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
Počet strán: 324
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–072–8


Súvisiace linky

Recenzia – Batman: Návrat Temného rytíře (komiks)

Recenzia: Batman Mikea Mignoly (komiks)

Komiks: Séria Gotham Central alebo Batman bez Batmana


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


16. novembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií