Recenzia – Batman: Návrat Temného rytíře (komiks)

Návrat Temného rytíře

Demýtizácia jedného z najlegendár­nejších komiksových superhrdinov.

Zlo preniklo do Gothamu. Definitívne. Batmana nikto nevidel tak dlho, až sa medzitým narodila generácia, ktorá ho považuje za mestskú rozprávku. Iba ich rodičia si pamätajú časy, keď nad mestom svietil znak netopiera. Vraj.

Do ulíc za ten čas prerazili nové agresívne sily. Ich vinou si nikto nemôže byť istý, či sa cestou z práce nestane obeťou násilného trestného činu. Nastal čas na návrat Temného rytiera. A to i za cenu, že to bude zároveň jeho derniéra. Čo by však neurobil pre svoje mesto?

Ale je to ešte jeho mesto?

A žije vôbec?!

V druhej polovici 80. rokov mal Frank Miller (300, Sin City) silné batmanovské obdobie. Akoby nestačilo, že stvoril kultovku Batman: Rok jedna o Batmanových začiatkoch, pridal aj poslednú kapitolu v Netopierovom kariérnom životopise. Z toho obdobia pochádza aj iný dnes už klasický antihrdinský komiks a to Watchmen. Podobne, ako Alan Moore, i Frank Miller zbavil superhrdinov povesti dokonalých bytostí a spravil z nich chybujúcich ľudí, pohybujúcich sa na hranici (väčšinou však až za hranicou) zákona. Miller síce nie je až taký mizantrop ako Moore, ale snaží sa. Fakt sa snaží.

Z tohto komiksu čiastočne čerpal Christopher Nolan, keď v roku 2012 natočil hit Návrat Temného rytiera. V ňom si Christian Bale obliekol kostým, aby poslednýkrát vyrazil do súboja, ktorý mnohí považovali za vopred prehratý. Nolan sa rovnako ako Miller pohral s atraktívnymi nápadmi, či už ochotou radšej zomrieť, než sa prizerať nespravodlivosti, prípadne motívom novej generácie, ktorá zasadne na miesto starých hviezd (a tu sa nebavíme iba o Batmanovi, ale aj o Jimovi Gordonovi). Po stránke príbehu každopádne jednotlivé diela nemajú veľa spoločného, z Nolanovej strany šlo skôr o filozofickú inspiráciu. O presnú filmovú adaptáciu sa postaral až v rokoch 2012 a 2013 dvojdielny animovaný film, v ktorom Batmana daboval RoboCop Peter Weller.

O popularite tohto príbehu vypovedá fakt, že v rámci českej mutácie ide už o tretie vydanie. K tým skorším došlo v rokoch 2003 a 2012. V roku 2021 reedíciu vydala CREW ako prvý komiks v edícii Legendy DC. V roku 2020 pre zmenu založila edíciu Legendy Marvel, v ktorej ako prvý vyšiel Wolverine: Zrození. Ako rosomáka z Kanady, aj Batmana CREW vydala v reprezentatívnej podobe. Dočkali sme sa úvodného trojstranového slova od Franka Millera, ale tiež desiatok strán textových a vizuálnych bonusov (napr. galérie pôvodných obálok a ukážok zo scenára). Samozrejmosťou je tvrdá obálka s prebalom. Komiks má kráľovských vyše 270 strán.

Kým scenár disponuje slušnými dialógmi, zaujímavými myšlienkami a pútavými zápletkami, s Millerovou kresbou je to horšie. Vidno, že sa na nej, či chceme alebo nie, predsa len čiastočne podpísal zub času. Niektoré nápady sú aj v roku 2021 skvelé (ozrutný batmobil vyzerá ako niečo, čo si dáva tanky s džemom na raňajky). O iných sa to však povedať nedá. Miller urobil chybu, že kresbu neprenechal niekomu inému.

Scenár ide na to prirýchlo. Žiaden veľkolepý výcvik starého Brucea pred návratom. Tiež je málo ukázané z jeho zatrpknutého života. V tomto Nolanov film pôsobí realistickejšie. Z nápadu o starom Batmanovi sa dalo vyťažiť viac; on si však len párkrát povzdychne, ako ho všetko bolí, a inak je to plus mínus ten istý Batman, čo pred desaťročiami, keď bol na vrchole síl.

Návrat ušatej legendy v Millerovom poňatí nie je zjednodušujúci. Spoločnosť sa na Batmanov comeback pozerá nevyrovnane. Mnohí sú nadšení a do očí sa im tisnú slzy. Iní sú ale pobúrení a pýtajú sa, ako je možné, aby sa po meste premával narušený, neovládateľný jedinec, robil si zo zákonov trhací kalendár a obchádzal policajný zbor.

Miller sa vyžíva v návštevách ponurých ulíc a zákutí, kde okoloidúceho nečaká nič dobré. Jeho láska k žánru noir svojho času ostatne radikálnym spôsobom zmodernizovala nielen Batmana, ale aj inú komiksovú legendu, Daredevila.

Návrat Temného rytiera je povinné čítanie. Dnes už to možno nie je taká šupa ako kedysi, ale nemôžeme mať pochyby o tom, že bol zaradený do úzkeho povinného výberu plným právom.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Batman: Návrat Temného rytíře si môžete objednať napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Návrat Temného rytíře (orig.: The Dark Knight Returns)
Autor: Frank Miller
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Frank Miller
Jazyk: český
Preklad: Viktor Janiš
Počet strán: 272
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 9788074499944


Súvisiace články (Batman + komiks + recenzie)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


10. marca 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií