Komiks: Séria Gotham Central alebo Batman bez Batmana

Gotham Central 4 Corrigan
Gotham Central 1 Při výkonu služby obálka
Gotham Central 2 Šašci a blázni
Gotham Central 3 V rajonu šílenství

Gotham. Poznáte? Poznáte. Kto by nepoznal. Ale pozor! Prichádza komiksová séria, vďaka ktorej ho spoznáte z úplne iného uhla.

Spleť ulíc a uličiek, bohatých častí, ale i štvrtí, do ktorých je lepšie nechodiť ani za bieleho dňa, nieto ešte v noci. Z komiksov, seriálov a filmov to už pre fanúšika azda ani notoricky známejšie prostredie byť nemôže. Automaticky čakáte, kedy z najbližšej strechy zoskočí Temný rytier, chrbát mu bude kryť Catwoman, banku si práve vezme na mušku Mr. Freeze a k miestu činu si to so zapnutými húkačkami túruje jeden z mála neskorumpovaných policajtov v meste s iniciálami J. G.

Tak v tejto sérii nič z toho, nie je vážení. Dokonca aj starý dobrý Jim Gordon dávno odišiel na dôchodok. Vystriedali ho iní. Možno nie horší, možno nie lepší, ale proste iní. Mladší, s vlastnými postupmi a prioritami. Skrátka, do MCU (t. j. Major Crimes Unit, v preklade Oddelenie závažných zločinov) ) zavial svieži vietor. Dostali sa k slovu nové postupy, do služby nastúpila čerstvá generácia policajtov a detektívov, ktorí musia riešiť nechutné, drsné prípady. A keď sa večer (alebo ráno z nočnej) vrátia domov, do svojich neveselých a ošarpaných bytov, čakajú ich ďalšie problémy. S rodinou, manželkou, partnerkou, deťmi. A je im jasné, že s pribúdajúcim rokom to už lepšie nebude.

Tí s najvyššími šaržami sa chtiac nechtiac museli zmeniť na diplomatov a politikov. Vedia, že aj nad nimi je ešte niekto. Dakto mocnejší, než sú oni. A od neho sú závislí a teda je lepšie s ním mať korektné vzťahy. Prípadne naňho sem-tam niečo mať, aby v prípade akútnej núdze sklapol a udelil vám povolenie, aké by vám za bežných okolností nikdy nedal. Je to o vyjednávaní a kompetenciách.

Ústrednými hrdinami série Gotham Central sú strážcovia zákona. Občas sa k slovu dostanú aj radoví „pochôdzkari“, koroneri, manželia, manželky, deti alebo novinári, ale hlavné slovo patrí detektívom z MCU. Každý deň a noc trávia v ponurých gothamských uliciach, kde ako keby bolo viac zla, než dobra. Alebo sedia v kanceláriách a odtiaľ posúvajú svojich podriadených rafinovane, ako skúsený šachista. Vyšetrujú komplikované alebo naopak miestami strašne jednoduché prípady, ktoré na začiatku síce pôsobili prekombinovane, no ukázalo sa, že – ako vždy a všade na svete – aj v Gothame sa vraždí z rovnakých dôvodov. Pre vášeň, moc, sex, peniaze. Lásku. Nič nové pod mesiacom. A oni to musia vyriešiť, lebo v policajnom fachu je len málo horších vecí ako nevyriešený prípad. Do konca života nedá spať nielen vyšetrovateľom, ktorí ho nevedia dostať z hlavy, ale ani pozostalým. Ako to chodí aj v reálnom živote, policajti vyšetrujú viac prípadov naraz. Jednotlivé prípady často zdanlivo nevedú k úspešnému koncu, no keď to čakáte najmenej, zrazu sa spoja dve zdanlivo na prvý pohľad banálne hlúposti a všetko nečakane zaklapne na svoje miesto a páchateľ končí za mrežami. A o hodinu majú na stole nový prípad…

Gotham Central je skvelá séria, ktorú v rokoch 2002 – 2011 vydával DC Comics. K nám sa dostal český preklad vďaka BB/art až v rokoch 2016 – 2020, ale lepšie neskoro ako nikdy. Spolu ide o štyri knihy s podtitulmi Při výkonu služby, Šašci a blázni, V rajonu šílenství a Corrigan.

Za všeobecne veľmi oceňovanou a rešpektovanou sériou stoja scenáristi Ed Brubaker (Batman: Kameňák a další příběhy, séria Fatale, Captain America: Zimní voják) a Greg Rucka (Batman/Huntress: Volání po krvi, Wonder Woman: Lži). Na kresbe sa vystriedalo viacero silných osobností, ako napr. Michael Larke (Daredevil: Muž beze strachu), Brian Hurtt (Pochmurný kraj 4: Rodokmen) alebo Stefano Gaudiano (Živí mrtví). Ich práca je značne špecifická. Bude dlho trvať, kým si na ňu zvyknete. Možno niektoré postavy nebudete občas vedieť rozoznať (navyše ich vôbec nie je málo, v čom by vám ale mohla pomôcť mozaika postáv nachádzajúca sa na začiatku každej knihy). Avšak paradoxne aj v tomto zaujímavom a netradičnom kresličskom štýle je veľké plus. Robí to z Gotham Central sériu už na prvý pohľad neprehliadnuteľnú, špecifickú, s vlastnou pečiatkou, ktorá je jasne charakterizovateľná a identifikovateľná už z veľkej diaľky.

A kde je Batman a jeho spojenci a protivníci? Nuž, určite tam niekde sú. Avšak v tejto sérii skutočne vystupujú len v malej miere, miestami by sa dalo hovoriť až o camee. Ich prítomnosť je dávkovaná veľmi opatrne, aby sa nekazila celistvosť atmosféry vo chvíľach, keď sa realistická kriminálka zmení na „typický komiks“. Ak sa aj ale objavia superhrdinovia, nie je to až také rušivé, ako by sa mohlo zdať. Naopak, sú líčení ako surrealistické nočné mory, ktoré takmer nikdy nevyliezajú z úkrytov. A keď už predsa, je v tom niečo ako keby až nadpozemské.

Každopádne, najlepšie fungujú „obyčajné“ scény detektívov z vyšetrovania, zo šatní alebo ich domovov. Batman sa mihoce na pozadí, niekedy videný, inokedy nie. Ako hrozba, sem-tam pomocník, ktorý si rieši vlastné veci. Hrdinovia ho vnímajú väčšinou negatívne. Stoja v tieni slávnej legendy, ktorá zlíže smotanu, a ich každodennú rutinnú prácu si nikto nevšíma, niežeby aby ju ešte aj ocenil. Niektorí uznávajú, že Batman je efektívnym protivníkom všetkej tej gothamskej špiny, ale spravidla aj im vadí, že sa neriadi žiadnymi pravidlami. Nie je nič, čo by mu zväzovalo ruky. Je svojím spôsobom anarchista. Áno, nájde psychopatických zločincov, lebo je proste Batman. Ale často pri tom narobí obrovské škody nielen na majetkoch, ale aj na životoch. Členovia gothamského policajného zboru by zločincov dostali aj bez Batmana, hoci pomalšie a zrejme za cenu vyšších strát na životoch.

Gotham Central je osviežujúci pohľad na tému a mesto, ktoré sme si mysleli, že dobre poznáme. Ale nepoznáme. Stačí zdanlivo drobná zmena uhla pohľadu (v zmysle výberu hlavných postáv) a zrazu je to iný svet. Hoci mám rád aj komiksový „bežný“ mainstream, musím sa priznať, že som si túto sériu obľúbil a je mi ľúto, že je koniec. Ale všetko dobré sa raz musí skončiť.

Komiks Gotham Central 1: Při výkonu služby si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Komiks Gotham Central 2: Šašci a blázni si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Komiks Gotham Central 3: V rajonu šílenství si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Komiks Gotham Central 4: Corrigan si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Gotham Central 1: Při výkonu služby (Gotham Central 1: In the Line of Duty 1–10)
Autori: Ed Brubaker, Michael Lark, Greg Rucka
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Preklad: Martin D. Antonín
Počet strán: 240
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075076038

Gotham Central 2: Šašci a blázni (Gotham Central 2: Jokers and Madmen)
Autor: Ed Brubaker, Michael Lark, Greg Rucka
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Preklad: Martin D. Antonín
Počet strán: 288
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075077455

Gotham Central 3: V rajonu šílenství (Gotham Central 3: On the Freak Beat)
Autor: Greg Rucka, Ed Brubaker, Michael Lark, Jason Alexander
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075952790

Gotham Central 4: Corrigan (Gotham Central Book Four: Corrigan)
Autor: Ed Brubaker, Greg Rucka, Steve Lieber, Kano, Stefano Gaudiano
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075953469


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Súvisiaci link

Recenzia: Gotham Central 4: Corrigan (komiks)


16. júna 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií