Komiks – znovuzrodená Wonder Woman 1: Lži

Wonder Woman - Ľži

„Láska a nenávist spolu mohou žít.“

Dcéra kráľovnej Amazoniek a vládcu Olympu Dia sa vracia. Alebo začína odznova? Je to komplikovanejšie.

Wonder Woman (ďalej len WW) alias princezná Diana po sérii dobrodružstiev medzi ľuďmi túži zložiť svoju unavenú hlavu na milovaný rodný ostrov Thermyscira. Je zaskočená a šokovaná, keď ho z nejakého, pre ňu absolútne neznámeho dôvodu nedokáže nájsť. Našťastie vie aspoň to, že by jej s tým dokázala pomôcť Cheetah – divoká šelma žijúca v džungli plnej mystických obyvateľov a polozabudnutých božstiev túžiacich po obete z ľudskej krvi.

Cheetah však žiada niečo za niečo. Áno, pomôže Diane nájsť ostrov, no WW na oplátku zlomí jej kliatbu, aby sa šelma vrátila do svojho pôvodného ľudského tela. Dve nesúrodé „ženy“, ktoré sú si pritom svojím spôsobom veľmi blízke, sa vnárajú do hustého zeleného pekla, kde na ne číha smrteľné nebezpečenstvo za každou lianou.

Medzitým sa poza ich chrbty rozbieha tajná vojensko-politická misia, ktorej veliteľom nie je nikto iný, než Dianina bývalá láska Steve Trevor.

A jeho tehličky na bruchu.

Keď v roku 2017 došlo v DC k novej udalosti zvanej Rebith (do ktorej vydávania sa následne pustila Crew pod názvom Znovuzrození hrdinů DC), laso muselo prirodzene dôjsť i na WW. Tá bola v našich končinách dlhé desaťročia skôr za fackovacieho panáka s divným kostýmom, prípadne za postavu, ktorú nikto nepoznal. Zmenil to až filmový trhák z roku 2017, kde WW stelesnila Gal Gadot. Ku komiksovej WW v rámci Znovuzrození pribudli ďalšie diely (napr. Rok jedna alebo Srdce Amazonky), ale my sa dnes pozrieme na úplne prvý – nazvaný Lži.

Dej je priamočiary a rázny: jedna nekonečná džungľa, dve ženy a plno tajomstiev a záhad. Džungľové zákutia, prastaré, rozpadávajúce sa chrámy, kde sa v mokvajúcich katakombách a temných kútoch, napriek zdanlivej opustenosti, schováva čosi zákerné a je dosť pravdepodobné, že vám to chce ublížiť. Ste tam len vy, tie veci a všade naokolo divočina. Divočina, ktorá vás neprepustí zo svojej moci, kým nedokončíte začatú robotu. Hustý prales, divoké rieky, majestátne, zalesnené kopce. V tomto smere Lži mnohým zrejme pripomenú obľúbené adventúry Indianu Jonesa, možno brilantný komiks Dlouhý John Silver (alebo teda skôr jeho druhú polovicu), pravdepodobne Tarzana a určite legendárneho Sandokana.

Od scenáristu výnimočnej krimi série Gotham Central (batmanovka bez Batmana) nejeden možno čakal viac, ale mne to pokojne stačilo aj takto. Malý problém môže vzniknúť v tom, či naozaj ide o (ako hlása nielen obálka, ale v podstate celé Znovuzrození) ideálny štart pre nových čitateľov. Dovolím si tvrdiť, že už v prvom zošite o WW sa nachádza plno vecí, ktoré týmto univerzom doteraz nepobozkaný čitateľ nemá šancu rozlúštiť. Nie sú vysvetlené a je s nimi narábané ako s hotovými, samozrejmými vecami (najviac možno ohľadom Cheetah, o ktorej minulosti a jej vzťahu s Dianou sa nedozvieme takmer nič).

Finálne „rastlinné“ monštrum troška pripomína kultového Bažináča, čo je plus sám osebe. Kresba je veľká a plná a niektoré veľké panely sú skvostné (napr. „červený“ návrat na Olymp či skôr „Olymp“). Mužské postavy (predovšetkým svalnatí namakaní vojaci ozbrojení až po uši) miestami pripomínajú komiks G.I. Joe, ktorý u nás vychádzal v 90. rokoch. Jednoduchý dej komplikujú spomínané zákulisné hry, ktoré sú neprehľadné, miestami možno až jemne WTF. Na konci zostáva vo vzduchu visieť niekoľko otázok a zisťujeme, že viac vecí sa nevyriešilo než vyriešilo. To je ale údel komiksových sérií na pokračovanie.

Zošit je fajnovo hrubý. Je ale pravdou, že posledných osemnásť strán tvoria vizuálne bonusy. Ono je na jednej strane skvelé pozrieť sa pod pokrievku a vidieť alternatívne návrhy obálok, proces vzniku obálky alebo proces vzniku jednotlivých stránok. Avšak už viackrát som si v minulosti posťažoval a teraz to nudne zopakujem, že by som namiesto nich oveľa radšej uvítal nejaké textové bonusy, venované napríklad minulosti danej komiksovej postavy, stopám, ktoré zanechala v popkultúre, jej vývoju naprieč desaťročiami atď.

Trocha mi k tejto postave nesedí, že nonstop hlása pravdy o sile žien, ale musí pri tom byť viac vyzlečená než oblečená. To málo, čo má na sebe (hoci ide prirodzene o ikonický kostým), tvary jej tela skôr zvýrazňuje, než aby ich decentne zakrývalo. Niežeby som sa sťažoval. Neskôr v deji sa mimochodom hlavná hrdinka objaví v civilnom oblečení, čo je zaujímavá zmena, ktorú by čitateľom možno nevadilo vídať častejšie.

Ďalšia vec, ktorá mi na univerze okolo danej postavy dlhodobo nesedí, je, že keď Amazonky nestarnú, prečo v podstate všetky vyzerajú vekom medzi tridsať a štyridsať? Ako je možné, že sa z dieťaťa Amazoniek stane dospelá žena? Už navždy to malo byť bábätko, nie?

Na tomto komikse je sympatické – a nepopieram, že mu to do nemalej miery v mojich očiach zachránilo kožu – to, že sa odohráva v džungli. Pre niekoho je to možno hlúpy, nepostačujúci argument. Pre mňa ide o prostredie, ktoré mi ako čitateľovi vyhovuje, veľmi sa mi páči, pripadá mi atraktívne a podnecuje fantáziu.

Knihu Wonder Woman 1: Lži si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Wonder Woman 1: Lži (orig.: Wonder Woman: Vol. 1: The Lies)
Autor: Greg Rucka
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2018
Ilustrácie: Liam Sharp, Matthew Clark
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 176
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7449–625–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Súvisiaci link

Komiks: Znovuzrození hrdinů DC


17. októbra 2019
Ivan Kučera