Komiks: Znovuzrození hrdinů DC

Znovuzrozeni hrdinu DC - obalka
Znovuzrozeni hrdinu DC - 7. strana
Znovuzrozeni hrdinu DC - 8. strana

Jedenásť z desiatich psychiatrov vám pri schizofrénii odporučí čítanie súčasných komiksov. Neustále reštarty desaťročia fungujúcich svetov, zmeny dejových línií, veku či pohlavia hrdinov, znovuzrodenia mŕtvych či prehodenia časových následností vám prinesú spoľahlivý bolehlav, ktorý nevylieči ani legendárne kladivo doktorky Harley Quinnovej.

Dve hlavné komiksové stajne, Marvel a DC, spolu súperia už roky. Majú svojich top hrdinov, pričom každý superhrdina jednej strany má svoj náprotivok u konkurencie. Zhodujú sa aj prostredia, protivníci a vôbec všetko. Preto sa nemožno čudovať, že spolu Marvel a DC začali súperiť aj v reštartoch.

Spočiatku boli resety prezentované ako snaha priblížiť aj staré dejové udalosti súčasným čitateľom. Aby hrdina nehľadal telefónnu búdku, keď má vo vrecku mobil. Ale dobré úmysly napokon viedli k totálnemu chaosu – veď len od roku 2015 spravil Marvel až 4 reštarty (teda, autor recenzie dúfa, že nejaký neprehliadol).

DC sa pomerne dlho držal nového poriadku, ktorý nastal po roku 2011 a crossoveri Flaspoint. Tam sa Flashovi podarilo niekoľkokrát zmeniť realitu, „výsledkom“ bolo 52 nových sérií, ktoré začal DC vydávať. Tento reštart sa (aj) preto volal New 52. Vo svete DC sa pomenila kopa línií, zaujímavosťou bol napríklad Superman, ktorý vymenil Lois za Wonder Woman.

Aktuálne Znovuzrodenie (Rebirth) z roku 2016 je z podobného súdka a opäť za to môže Flash (a nie snaha vytĺcť na tých istých zápletkách nové chechtáky). Akurát, že tentoraz nie Flash ako Barry Allen, ale Flash aka Kid Flash aka Wally West.

Wally je postavička skôr zo starých komiksov, spočiatku to bol klasický „robin“, len v rýchlych topánkach. V Znovuzrodení je ale jeho úloha kľúčová. Wallyho stretávame v poli energie, ktoré napája bežcov – Flashov. Wally si nejasne pamätá, že vo Vesmíre došlo k ďalšiemu Bodu zvratu a tuší, že je za tým niekto väčší ako plejáda doterajších protivníkov v DC univerze. Wally sa snaží vymaniť z energetického poľa do našej reality, ale kým nenájde most – človeka, ktorý si ho pamätá spred zmien reality –, jeho návrat sa zdá nemožný. A bez návratu Willyho Westa svet nebude vedieť, že sa zmenil. A nebude vedieť, ako zmenu vrátiť do správnych koľají. Každého superhrdinu bude svrbieť pod maskou, ale nebude vedieť čo. A keď Batmana čosi svrbí, je zle.

Či sa Wallymu podarí nadviazať kontakt, sa dozviete v prvom zošite série Znovuzrodenie hrdinov DC (len za 99 Kč). A zároveň spolu s ním spravíte aj pár dotykov s novou realitou, po ktorých ostane svrbieť aj vás. Veď v podstate každá dvojstrana zošitu prezentuje záhady, na ktoré sa môžeme tešiť.

  • Prečo je dôležitý list Thomasa Wayna určený jeho synovi?
  • Má Clark syna s Lois a je spolu s ním na Zemi aj DRUHÝ Superman?
  • Kto je Gotham a Gotham Girl?
  • Kam sa podela hviezda z čela Wonder Woman?

Séria Znovuzrodení vyzerá predbežne zaujímavo. A vychádzať bude viacero príbehov naraz. Na začiatok je to hlavne Batman, Wonder Woman, Harley Quinn a tímovky Samovražedného oddielu a Justice League. Pridá sa Green Arrow aj Flash, vychádza to na 2 až 4 zošity mesačne. Cena je fajn, 299 Kč za fakt tučné knihy nie je veľa – len si musíte vybrať (ne)hrdinov, alebo nachystať poriadny mešec.

Znovuzrození hrdinů DC si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Znovuzrození hrdinů DC
Séria: Znovuzrození hrdinů DC
Scenár: Geoff Johns, ďalší
Kresba: Geoff Johns, ďalší
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2018
Preklad: Ľudovít Plata
Počet strán: 92
Formát: 258×168 mm
Väzba: brožovaná


29. mája 2018
Rastislav Weber