Recenzia - Superman: V každé roční době (komiks)

Superman V každé roční době

Môžete sa naňho spoľahnúť v ktorúkoľvek hodinu, v ktorúkoľvek minútu, v zime či v lete. Dokonca ani v nedeľu nezaháľa!


Je to príbeh odviaty časom. Skutočne sa stal alebo máme dočinenia s mýtom, vari legendou? Kedysi dávno spadol z neba mimozemský chlapec a vďaka tomu, že okolo práve náhodou šiel bezdetný manželský pár, sa namiesto krutých vedeckých experimentov dočkal náruče plnej lásky a pochopenia. V dospelom veku sa to snažil spoločnosti vrátiť. Zaslúžime si to?

Scenárista Jeph Loeb (Batman: Ticho) a ilustrátor Tim Sale (Spider-Man: Smutek) sú významní americkí komiksoví tvorcovia, ktorí, keď v minulosti spojili sily, začali písať dejiny. Žiaľ, treba používať minulý čas, keďže Sale nás minulý rok navždy opustil. S Loebom stvoril kultový Dlouhý Halloween, ktorý patrí k tomu najmonumentál­nejšiemu, čo sa v netopierovej jaskyni urodilo. Strážcu Gothamu postavili proti súperovi, ktorého mnohí fanúšikovia dodnes majú v najväčšej obľube. Proti mafii. Bol to starý, pôvodný svet, keď veľkomesto bolo ovládané podsvetím. Postupne sa ale časy menili a zločinecké žezlo zločinu po noirových gangstroch preberala nová šialená generácia v čele s Jokerom a Two-Faceom. Loeb a Sale sa s obrovským úspechom Dlouhého Halloweenu pobili svojsky: stvorili Temné vítězství, ktoré je síce oficiálne voľným pokračovaním, ale zo všetkého najviac pripomína remake. Je to ako keby ste dva večery po sebe dostali trojposchodovú marcipánovo-čokoládovú tortu vyrobenú podľa temer navlas identického receptu. Je to dobre? Je to zle?

Aktuálne ale na náš trh prilieta ďalší ich legendárny komiks a to Superman: V každé roční době. Vychádza v CREWáckej edícii Legendy DC, v ktorej sme sa stretli už s Batmanom (Návrat Temného rytíře, Batman Mikea Mignoly), Green Lanternom (Nejtemnější noc) a Krizou identity. Ako v spomínaných batmanovkách, aj v príbehu Clarka Kenta a jeho slávneho alter ega hrá nemalú rolu starosvetská nostalgia a zaprášené, harmonické a sentimentálne doby, kedy sa síce tiež diali zlé veci, lenže ľudská bytosť má tendenciu zľahčovať veci a pozerať sa na svet pred desaťročiami ako na bezpečnejší, proste lepší.

Superman: V každé roční době z toho ťaží vskutku perfektne. Vďaka nádhernej Timovej kresbe skutočne pripomína čosi, čo k nám zavítalo zo starých (dobrých?) čias, keď bol svet naozaj akoby jednoduchší a optimistickejší. Akiste má na tom obrovský podiel to, že nemalá časť deja je umiestnená na americký vidiek s poľami plnými poľnohospodárskych úžitkových plodín. V ich zovretí sa nachádza idylické mestečko s obchodom so zmiešaným tovarom. Všetci obyvatelia sa navzájom poznajú a premávka na okolitých komunikáciách je taká riedka, že ak sa stretnú dve autá, šoféri si zamávajú. Ľahko uveríme, že práve sem sa Superman rád vracia, keď ho život vo veľkomeste Metropolis vyčerpá. V Timovom poňatí Superman pôsobí ako dobrosrdečný ale ťažkopádny, zasnený a neškodný (hahaha) obor.

Len málokedy si čitateľ všíma farby v komikse tak ako tu. To, čo predviedol Dán Bjarne Hansen (Ú.P.V.O.), je rovnaká nádhera ako Saleova kresba. Obe profesie sa vehementným, radikálnym spôsobom navzájom dopĺňajú. Každý moment, počas ktorého sa objaví Bjarneho prenikavo červenou sfarbený plášť, čitateľa upokojuje. S tehlovočerveným plášťom totiž prilieta pokoj, mier a diplomatické riešenia.

V súlade s názvom tvorcovia dielo rozdelili do štyroch ročných období. Každé je rozprávané z pohľadu inej postavy. Zvláštne je, že zo Supermanovho len minimálne. Je to život vydedenca príliš odlišného na to, aby mu ktokoľvek porozumel. Snáď s výnimkou jeho pozemských rodičov, ktorí ho ako bezbranné bábätko bez váhania vzali pod svoje ochranné krídla. Vďaka nim (a Lane Langovej) je komiks dojemný, sentimentálny, poetický, romantický, citlivý. Superman je mladík hľadajúci svoje miesto pod slnkom. Musí sa zmieriť s tým, že na svete sú veci, proti ktorým je napriek svojim ohromujúcim schopnostiam bezmocný.

Samozrejme, keď treba, vie syn Kryptonu zasiahnuť hrubou silou, akej sa na planéte nič nevyrovná. Komiks ale takmer vôbec nepozostáva z akčných peripetií ani z lacných vizuálnych orgií plných výbuchov a útokov na veľkomestá. Nejaká akcia tu je, ale skôr len občas dofarbí hlavnú myšlienku. A tou je pomoc blížnemu svojmu. Čo je v dnešnej dobe v podstate sci-fi. U Supermana je to, naopak, prirodzené ako dýchanie.

V deji sa síce vyskytuje Lex Luthor, ale nenávistný postoj k majiteľovi červenej pláštenky sa nachádza ešte len v zárodku. Keďže jednu časť sledujeme práve z pohľadu plešatého oligarchu, v daných chvíľach komiks pripomína legendárneho Lexa Luthora: Muža z oceli od Briana Azzarella.

Komiks neobsahuje žiadne bonusy, ak nerátame záverečné krátke „dodatočné“ komiksy. V jednom zistíme, kedy sa Clark prvý raz v živote stretol s istým Bruceom. Najsilnejší dojem ale zanechá zdrvujúca historka o spolužiakovi, ktorý Clarka dokázal rozosmiať.

Superman: V každé roční době nie je klasický origin, akých sa ostatne už aj sám Superman vo svojej dlhej kariére dočkal viac než dosť. Nesledujeme ho od prvopočiatkov na explodujúcom Kryptone, ani sa nestaneme svedkami smallvillského detstva. Spoznávame ho už ako stredoškoláka postupne sa zoznamujúceho so svojimi superschopnosťami, ktorého rodičia sa zmierujú s tým, že, nuž, s veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť.

Tešte sa, máte pred sebou príjemne, sympatické, milé, vtipné a dojemné predstavenie, ktoré robí Supermanovi veľkú službu, keďže táto ikonická postava stále u nás nie je patrične zakorenená. Ľudia majú tendenciu podceňovať ho, zľahčovať jeho prínos svetovému komiksu, smiať sa jeho (údajnej) dokonalosti. Pritom práveže pod zdanlivo dokonalou kučierkou nedrieme nič iné, než túžba páchať dobro. A to aj napriek tomu, že nejeden raz je to možno práve on, kto sa bojí a kto potrebuje oporu.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Superman: V každé roční době si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Superman: V každé roční době (orig.: Superman: For All Seasons)
Autor: Jeph Loeb
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Tim Sale
Jazyk: český
Preklad: Ľudovtít Plata
Počet strán: 224
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–290–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


16. februára 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií