Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 5. časť

Superman - Ruda hvězda

Vitajte pri čítaní záverečnej časti nášho 5-dielneho cyklu o komiksoch, ktoré prelomovým spôsobom ovplyvnili Batmanov život, vesmír a vôbec. Raz to prísť muselo. Všetko má svoj začiatok, aj koniec.


Pod maskou (orig.: Batman: Under the Hood)

Prečo to tu je? Lebo sa vracia slávna mŕtva postava.

O čo ide? Obálku Pod maskou zdobí Batman zvádzajúci súboj s Red Hoodom, s ktorým sa spája postava Jokera. Komiks Pod maskou poskytol fanúšikom šok, s ktorým sa mnohí dodnes nevyrovnali. Na Batmana však mala neodškriepiteľný vplyv, takže komiks do rebríčka nepochybne patrí.

Vracia totiž do hry Jasona Todda alias druhého Robina, ktorého zabil Joker v Batman: Smrť v rodine (A Death in the Family). To sa udialo koncom 80. rokov. V roku 2005 sa objavilo Pod maskou a ukázalo, že Jasona oživila mystická Ra´s al Ghulova Lazarova studňa. Prebral identitu Red Hooda, jemne upravil jeho vzhľad (špecifickú valcovitú masku vymenil za predsa len praktickejšiu prilbu) a vyrazil do Gothamu. Na rozdiel od Batmana zločincov nešetril. Neodovzdával ich po dolapení polícii. Nekompromisne ich likvidoval. Ako extrémista a nepolapiteľný terorista sa pustil do krvavého vyvražďovania gothamských gangov. Po jeho stopách vyráža nielen Batman, ale aj historicky prvý Robin (aktuálne Nightwing) Dick Grayson. V tom čase ešte ani len netušia, kto sa pod maskou ukrýva.

Niekomu sa to nepáči. Iný zas povie, že redhoodovský Jason Todd je oveľa zaujímavejší charakter ako Robin. Tak či tak, reštartovaný Red Hood sa plnohodnotne zaradil do Batmanovho sveta, do jeho „rodiny“ (zahrňujúcej napríklad Batgirl, Nightwinga alebo Damiana).

Bolo to sfilmované? Bolo, v roku 2010 ako animovaný film (Batmana daboval Bruce Greenwood).

Vydanie v ČR: V roku 2019 v rámci DKK.


Čierna rukavica (orig.: Batman: The Black Glove)

Prečo to tu je? Lebo kontroverzia.

O čo ide? Pod hlavičkou kontroverzie sa môže do zoznamu rafinovane prepašovať v podstate všetko, čo je pre Batmana významné, ale v praxi to rozdelilo fanúšikov na dva nezmieriteľné tábory. V podstate bolo hneď jasné, aký konkrétny komiks sa do „kontroverznej“ časti dostane. Prekvapivé je to, že za ním stojí Grant Morrison, ktorý urobil niekoľko monumentálnych batmanoviek (Pochmúrny dom v pochmúrnom svete – orig.: Arkham Asylum – A Serious House on Serious Earth, Batman znovuzrodený – orig.: Batman & Robin: Batman Reborn), za čo si získal obdiv fanúšikov a následne sa pustil do tzv. „čierneho runu“… ktorým veľkú časť fanúšikov vzápätí stratil.

Nápad s Čiernou rukavicou u nás vychádzal predovšetkým v komiksoch Černá rukavice a Batman R.I.P. Čítať ich treba v tomto poradí. Čierna rukavica je prezývka Batmanovho nového protivníka. Používa metódy, ktoré prinútia Batmana siahnuť na dno svojich síl. Značne chaotická substancia, ktorú mnohí milujú a mnohí nenávidia.

Okrem toho je to príbeh, v ktorom Batman odhalí svoju identitu inej osobe. Takých ľudí na celkom svete určite nie je veľa, takže i z toho dôvodu sa Čierna rukavica musela dostať do zoznamu.

Bolo to sfilmované? Nie. Ak raz bude, v tej chvíli padnú všetky kiná sveta.

Vydanie v ČR: V DKK v roku 2019 ako Černá rukavice.


Superman: Červená hviezda (orig.: Superman: Red Son)

Prečo to tu je? Lebo neamerický Batman.

O čo ide? Asi je prekvapivé, že sa vo výbere najzásadnejších batmanoviek objaví titul o Supermanovi. Ale každý, kto čítal tento počin od neprispôsobivého scenáristu Marka Millara (Vampirella, Občianska vojna – orig.: Civil War: A Marvel Comics Event, Wolverine: Starý dobrý Logan – orig.: Wolverine: Old Man Logan) a búrlivého ilustrátora Davea Johnsona (Harley Queen 1: Šialená odmena – orig.: Harley Quinn, Volume 1: Hot in the City), uzná, že Batman, ktorý sa v tomto alternatívnom komikse zjaví, je fakt niečo, čo v tomto zozname v žiadnom prípade nesmie chýbať.

Komiks z r. 2003 vychádza z provokatívnej myšlienky: Čo by sa stalo, keby malý Superman nedopadol na americké demokratické územie, ale stal by sa Sovietom? Veru tak, je to presne o tom, o čom si myslíte, a to vrátane Stalina. V istom momente sa poslušný Superman dostane do ostrého konfliktu s Batmanom alias… Sovietom v baranici!

Je to jednoduché, ale funguje to. Batmanova zrážka so Supermanom, s ktorým mal ostatne beztak odjakživa komplikovaný vzťah plný napätia prameniaceho z radikálne odlišných prístupov k potieraniu zločinu, je vyhrotený do tragického extrému.

Bolo to sfilmované? Bolo. V roku 2020 v animovanej podobe. Na hranú verziu je zrejme príliš… príliš… príliš.

Vydanie v ČR: Najskôr v roku 2012 ako Superman: Rudá hvězda. O osem rokov neskôr nasledovala reedícia.


Sovie mesto (orig.: Batman, Volume 2: The City of Owls)

Prečo to tu je? Hoci sa Alfred vyskytuje skoro v každej batmanovke, našlo by sa len minimum, v ktorých má väčší priestor. Táto patrí medzi ne.

O čo ide? Bavili sme sa o Sovom tribunáli. Voľné pokračovanie Sovie mesto mu síce nesiaha po pierka na hlave, minimálne v jednej oblasti si ale zaslúži byť v tomto zozname. Reč je o epilógu, v ktorom sa vraciame do hlbokej minulosti. Presnejšie k otcovi Alfreda, ktorý pracoval ako komorník u Bruceových rodičov. Ako je možné, že sme ho nikdy nevideli? To sa dozvieme v tomto vynikajúcom a krátkom prequele.

Alfred bol pre Brucea odjakživa najdôležitejším človekom. Muž, ktorý sa ho ujal po vražde rodičov, pri ňom vždy stál. Zbožňoval ho ako vlastného syna, zároveň mu ale profesionalita nedovoľovala prejavovať city. V neposlednom rade sa nikdy nebál Bruceovi povedať nepríjemnú pravdu. Ide o kľúčovú postavu, ktorá v našom rebríčku nesmela chýbať.

Bolo to sfilmované? Nebolo. Ako sme sa ale bavili v minulosti: o to, aby to raz sfilmované bolo, prejavil nemalý záujem samotný Robert Pattinson, a aj isté dozvuky daných udalostí boli prítomné už v jeho prvom filmovom dobrodružstve (napr. Alfred s tajomstvom alebo náznaky, že Bruceovi rodičia neboli takí dokonalí, ako sa doteraz mohlo javiť).

Vydanie v ČR: Pod názvom Soví město najskôr v roku 2013. V roku 2021 nasledovalo opätovné vydanie, tentokrát v rámci Legenda o Batmanovi.


Tak. Ocitli sme sa vo finále. Chýbala vám Batmanova smrť? Aj nám. Avšak s čistým svedomím nebolo možné taký komiks nájsť. Batman nezomiera. Je to symbol. Žije večne. S touto myšlienkou výborne pracoval Nolan v závere svojej trilógie. V komiksoch Batman nezomrel. A ak aj zomrel… prežil to. Proste nemôžete zabiť niekoho, ako je Batman. Zabiť dôležité postavy si môžu dovoliť tvorcovia undergroundových, jednorazových, uzatvorených sekvenčných umeleckých diel. V žiadnom prípade si to nemôžu dovoliť tvorcovia amerických mainstreamových komiksov, ktoré vychádzajú desaťročia (a ďalšie desaťročia sa s ich vydávaním reálne ráta).

Ak ste dotyčné komiksy čítali, gratulujeme vám. Máte právo o sebe vravieť ako o batmanológoch. Ak nie, berte to z pozitívneho hľadiska: nachádza sa pred vami krásne, nezmapované územie plné dobrodružstva a nových, nevídaných vecí.


Predchádzajúce časti seriálu:

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 4. časť

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 3. časť

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 2. časť

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 1. časť


Súvisiaci link

Pod týmto linkom nájdete všetky články súvisiace s komiksmi alebo filmami o Batmanovi na Fandom.sk


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


20. mája 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií