Slovenská literárna fantastika v roku 2020

Mali či nemali sme čo čítať?

Rok 2020 bol šialený, smutný, kritický. Vytáčal nás, niektorých vrhol do hlbokej depresie, iných naopak prebral z letargie. Takmer každý prežil finančné problémy, ponorkovú chorobu a záchvaty paniky, no nevzdali sme sa. Keďže sme dlhý čas strávili doma pod zákazom vychádzania, potrebovali sme sa nejako zabaviť. Keď už bol byt uprataný, všetka bielizeň vypratá a vyžehlená, na záhrade nezostala jediná burinka a auto bolo trikrát umyté, siahali sme po knihách. Aspoň fanúšikovia fantastiky určite.

Napriek všetkému sa na Slovensku fantastické knihy vydávať neprestali. Nájdeme medzi nimi dobré aj horšie dielka, samovydania aj opätovné vydania. Pár debutov, zborník a samozrejme diela známych autorov.


Stávka na istotu

Pre vydavateľov je v dnešnej situácii istejšie vydať knihy osvedčených spisovateľov, ktorí si už vybudovali čitateľskú základňu. Znamená to pre nich predajnosť aj kvalitu.

Jednou zo stálic je Jozef Karika. Ten si opätovne našiel zaujímavý fenomén, halný vietor, ktorého poryvy udávajú tón celému románu. Účinky tohto vetra na človeka totiž sú až ťažko uveriteľné. Mysteriózny horor Smršť je o nočnej more, ktorú by nechcel prežiť nikto z nás. Hrdinov prenasleduje prízrak stareny v pohrebných šatách. Vydal Ikar.

Ďalší autor, ktorého meno je synonymom kvality, je Juraj Červenák. Vydal hneď niekoľko kníh v dvoch vydavateľstvách. Štrkáč Callahan vyšiel pred pár rokmi v češtine. V slovenčine ho máme vďaka vydavateľstvu Artis Omnis (naša recenzia). Svojimi ilustráciami ho obohatil vynikajúci ilustrátor Michal Ivan. Tri westernové poviedky plné krvi, zombíkov aj mystiky vzdávajú hold mayovkám, Tarantinovi a známym hrdinom ich kníh a filmov. Callahan je lovec zločincov kdesi na Divokom západe. Počas cesty za korisťou sa stáva svedkom a účastníkom neuveriteľných udalostí. Ďalšou z kníh sú Strážcovia Varadína. V pokračovaní príbehov kapitána Báthoryho budeme hľadať jeho uneseného syna Michala. Prejdeme kus cesty, prežijeme mnohé útrapy a spoznáme nových priateľov aj nepriateľov. Anjel v podsvetí (kniha získala prvé miesto v ankete Fantastická kniha roka 2020 v kategórii Najlepšia slovenská kniha) je hororová detektívka s veľmi obľúbenými postavami Steina a Barbariča. Tí musia tentokrát vyšetriť hrozné vraždy v Plzni, do ktorej sa utiahol sám Rudolf II. Odhalia páchateľov, aj keď stopy vedú medzi vysoko postavených šľachticov? Obe knihy vydal Slovart.

Karika - Smšť Juraj Červenák - Štrkáč Callahan - obálka Juraj Červenák - Strážcovia Varadína Juraj Červenák - Anjel v podsvetí

Michal Hvorecký opäť vplával do divokých vôd fantastiky, a to so zbierkou poviedok Čierny lev. Reaguje ňou na také aktuálne témy, akými sú náboženský fanatizmus, klimatické zmeny, či pravicový populizmus. Vydal Marenčin PT.

Peter Kalva prichádza s druhým dielom série Svet ľudí nazvaným Stanica. Hrdina sa ocitá v trestaneckej kolónii, kde sa zaľúbi do väzenkyne. No ani útek z pekla väznice neznamená úľavu. Boj o holú existenciu sa tak skoro neskončí. Vyšlo v Enribook.

Lucia Lackovičová sa podieľala na zostavovaní niekoľkých fantastických zborníkov. Tento raz prichádza s non-fiction knihou o životnej ceste mladej slovenskej vedkyne, marsonautky a astrobiologičky Michaely Musilovej, Žena z Marsu. Je to inšpirácia pre všetkých, ktorí sa neboja prejsť ťažkú cestu, aby naplnili svoje sny (nazrite aj do rozhovoru s Michaelou Musilovou. Kniha vyšla v Artis Omnis.

Michal Hvorecký - Čierny lev Stanica obálka Žena z Marsu - obálka

Po dlhom čase sa opäť o slovo prihlásil aj nádejný autor Richard Brenkuš. Brenkušovou druhou knihou v poradí sa stala Satamaranga (naša recenzia a ešte jedna naša recenzia, kniha získala tretie miesto v ankete Fantastická kniha roka 2020 v kategórii Najlepšia slovenská kniha). Ak sa začítate do tejto politfiction, zistíte, že postavy sa podobajú aj na istých reálnych ľudí. O to viac budete prežívať príbeh tajomnej organizácie Klaunov, ktorá sa rozhodne ovládnuť svet. Zrejme za každú cenu.

Krajina krásnych ľudí od Martina Kasardu zo začiatku vyzerá ako ľúbostný príbeh. No postupne sa mení na nočnú moru, pretože obaja hrdinovia žijú vo svete, kde je meradlom úspechu krása. A čo ak nevyhovujete normám a predstavám o kráse? Zrejme vás decentne odstránia. Že je plytké súdiť človeka podľa vzhľadu? Našli by ste odvahu postaviť sa na odpor a zachovať si ľudskosť? Vydal Ikar.

Satamaranga obálka Kasarda - Krajina krásnych ľudí


Mladosť má rada príbehy

To je zjavné aj z toho, že množstvo kníh, ktoré v roku 2020 vyšli, bolo určených mládeži. Dnes, keď sme doslova utopení v internetovej realite, je dobrou správou, že je stále dosť mladých milovníkov kníh. Namiesto sedenia pred mobilom nechávajú svoju fantáziu lietať po svetoch plných zvláštnych bytostí, prípadne osídľovať planéty v ďalekých galaxiách.

Katarína Soyka je u nás známou autorkou fantastiky. Hlas draka (naša recenzia je krásne rozprávanie o mladej drakobijke, ktorá sa odhodlá zachrániť nielen jedného priateľa, ale aj zopár príšeriek. Na ceste ju sprevádzajú rôzne bytosti a nájde sa možno aj princ, ktorý jej podá pomocný meč. Vydalo vydavateľstvo Hy­dra.

Román Lívie Hlavačkovej Gwind: Nezabiješ? vyšiel už v roku 2013. V prepra­covanej verzii (naša recenzia) ho znovu vydali nadšenci v Artis Omnis. Mladá Gwind sa ocitne v inom univerze, v osade plnej nájomných vrahov a má na výber. Buď prežije alebo neprežije. Obe voľby so sebou prinášajú zjavné komplikácie. Viac o autorke a jej prepracovanej knihe sa dozviete aj v tomto rozhovore.

S menom Viktória Drgoncová sme sa už v našich súhrnných prehľadoch stretli. V minulom roku uzatvorila svoju trilógiu Nepriatelia Urdisu poslednou knihou s názvom Skaza Urdisu. Cyntia sa ocitla v zajatí už dávnejšie. Pomaly prestáva vnímať čas, dni sa jej zlievajú do jedného. Keď sa dozvie, že na Urdis sa chystá útok, netuší, ako sa má zachovať. Čo si vyberie? Utečie, vezme veci do vlastných rúk či sa niekomu zdôverí? Na jej pleciach leží zodpovednosť za mnoho nevinných životov. Vyšlo v Art Floyd.

Hlas drak obalka Gwind obálka Artis Omnis Viktória Drgoncová - Skaza Urdisu

Jakub Mišči vydal vo vydavateľstve Art Floyd už druhú knihu. Evan (naša recenzia) je postapokalyptický príbeh o trinásťročnom Evanovi, ktorému sa podarilo prežiť uprostred krvilačných beštií. Bude za múrmi opevneného statku pri Brezne v bezpečí? Čo za tajomstvá ukrýva?

Statočný rytier Tiler je skupinové dielko žiakov 3. A. Bol to nápad ich učiteľa Dušana Damiána Brezányho. Deti už medzičasom podrástli, no hlavné je to, že kniha fantastických príbehov o rytierovi vyšla. Je obohatená o krásne ilustrácie, o ktoré sa postarala osemročná Stella. Vydali v Sportmedia.

Anna Em sa prihlásila o slovo s pokračovaním svojej fantasy série Kniha ohňa s názvom Relikvia Immuto (naša recenzia. Súboj o Knihu ohňa pokračuje. Pre Lili to znamená, že sa musí rozhodnúť, či sa vyrovná s nebezpečenstvom, alebo prežije obyčajný život bez drakov a mágie. Vyšlo vo vydavateľstve Art Floyd.

Raine Zaire je už žena, manželka, alfa vlčej svorky a alba lupus. Musí zjednotiť všetky vlčie svorky a postaviť sa na ich čele proti odvekým nepriateľom. Popri tom zisťuje, že svet nie je taký, ako vyzerá. Podarí sa im ťažký boj so zlom vyhrať? Spoločenstvo II. – Zrod vlčieho impéria je pokračovanie románu Zrod vlčej bojovníčky a autorkou je Laura Ensi, vyšlo vo vydavateľstve Ma­xim.

Jakub Mišči - Evan Statočný rytier Tiler Anna Em - Kniha ohňa - Relikvia Immuto Zrod vlčieho impéria


Aktívni, no menej známi

Svetlanu Majchrákovú poznajú najmä mladší čitatelia a milovníci historických príbehov. Do fantasy pre mládež prispela románom Zlatá pečať (naša recenzia) z vydavateľstva Daxe. Hlavnou hrdinkou je študentka histórie Mia, ktorá objaví skrytý svet anjelov.

Katolícky kňaz Vlado Štefanič svojim fanúšikom priniesol príbeh o mužovi, ktorý musel mnoho stratiť, aby dokázal viac milovať. Takmer sa mu splnili sny, no jeho život sa začal uberať úplne iným smerom, než by si prial. Dostal názov Pustovník: Muž s leopardom (naša recenzia). Vyšlo vo vydavateľstve Kumran.

Zlatá pečať Vlado Štefanič - Pustovník - Muž s leopardom


Vždy pribudne niekto nový

Stále je dosť tých, ktorí majú chuť písať, hlavu plnú príbehov a odvahu pokúsiť sa presadiť v tvrdej konkurencii. U niektorých je za tým aj kúsok naivity a autori ani netušia, že sú len jedni z mnohých, ktorí si chcú vybojovať svoje miesto na slnku domácej literárnej fantastiky. Či sa im to podarí, je otázne. Rozhodcami ste vy, čitatelia.

Nováčikom medzi autormi je Iveta Pernišová, ktorej román Anachorance (naša recenzia) patrí k žánru sci-fi. Mimozemská civilizácia unáša pozemšťanov, aby ich v ďalekej galaxii trénovala a naučila prežiť. Spoznáte mladú princeznú Vanille, ktorá sa pripravuje vládnuť dvom planétam, a mladého Shadee, ktorý je vojak a milovník žien. Vyšlo vo vydavateľstve E­list.

Dušana Damiána Brezányho sme tu už raz spomenuli v sekcii kníh pre mládež. Tentokrát nedohliadal na žiačikov z 3. A., ale napísal vlastné dielko Legendy Leopardie (naša recenzia). Hlavná hrdinka sa snaží uchrániť otcov klenot pred neznámym mocným mužom, vrahom Veľkého šamana. Do cesty jej vstupuje láska, mocní duchovia a tajomstvá pochádzajúce z úsvitu dejín zeme aj ľudstva. Vyšlo v Enribook.

O knihe H. J. Bornemisza Slepý život (naša recenzia, kniha získala druhé miesto v ankete Fantastická kniha roka 2020 v kategórii Najlepšia slovenská kniha) by sa dalo povedať to známe, že na koniec to najlepšie. Štyria netradiční hrdinovia. Mágovia, ľudia, elfi a mnoho iných bytostí, ktoré navzájom bojujú, nenávidia sa, intrigujú a milujú sa. V ich svete prebieha nikdy nekončiaca vojna. No občas sú najväčšie boje práve tie, ktoré musíme vybojovať sami so sebou. Vydal Elist.

Kim Martinová nám ponúka dávku fantasy romantiky s názvom Elixír na lásku. Prvotina autorky z východného Slovenska sa odohráva v jej vlastnom svete plnom nadprirodzených schopností, ako je čítanie myšlienok, ktoré ovláda hlavná hrdinka, elixírov a lásky. Vyšlo vo vydavateľstve Ma­xim.

Anarchorance Legendy Leopardie H. J. Bornemisza - Slepy zivot Elixír na lásku


Urob si sám

Z roka na rok stúpa počet kníh vydaných autormi vlastným nákladom. Netreba znovu opakovať to, čo vie každý, kto takéto texty čítal. Zväčša im chýba redakcia (česť výnimkám), preto sa z čítania môže stať utrpenie. Ale pre iného to môže byť zábava a relax, takže každá kniha si svojho čitateľa nájde. V tomto zhrnutí máme až osem takýchto publikácií, či už ako tlačených kníh, alebo e-bookov, čo je zhruba štvrtina z vydaných kníh fantastických žánrov. Zaujímavé je aj to, že takmer každé vlastné vydanie je zároveň aj debutom.

Peter Kent s knihou Legenda o kameňoch života je prvý autor, ktorý spĺňa obe podmienky – prvotiny aj vlastného nákladu. V slovenčine sa o obsahu knihy veľa nedozvieme. Ak ovládate angličtinu, zistíte, že je to príbeh o boji najstaršej vesmírnej civilizácie so silami temna. Legendu o hrdinoch, ktorí položili životy, aby aj ten náš mohol pretrvať, rozpráva ich vládca.

Stano Fatul je už našim čitateľom dobre známy. Napriek nie práve nadšeným ohlasom aj naďalej pokračoval v písaní svojej série Lysanthis. Tretia a záverečná časť má názov Slzy čarodejníkov. Románom nás prevedie veľmajster vlkodlakov Sivý vlk a jeho dcéra. Spoločne s nimi vybojujeme posledné bitky a spoznáme rozuzlenie tohto príbehu.

Juraj Kotulič Bunta sa síce venuje IT, no je vyštudovaný jadrový fyzik. Preto neprekvapuje námet jeho debutového románu Modrá anomália (naša recenzia). Výprava letí vesmírom preskúmať novo objavenú hviezdu. Takáto hviezda by v našom vesmíre ani nemala existovať. No záhad je oveľa viac. Napríklad zachytili tajomné signály, ktoré z hviezdy niekto alebo niečo vysiela.

Katarína Morvai napísala svojský príbeh pre mladé dievčatá Zariekanie (naša recenzia). Nessa utečie z väzenia v starom opustenom dome a zhodou okolností sa dostane do sídla svojho dedka. Spoznáva minulosť svojej rodiny a je jej jasné, že prežije svoj život na úteku. Román je o odhaľovaní tajomstiev, túžbe po živote a dôvere. Vyšlo samonákladom.

Peter Kent - Legenda o kameňoch života Stano Fatul - Slzy čarodejníkov Modra anomalia - cover Katarina Morvai - Zariekanie

Väčšina Zeme je neobývateľná, hladiny oceánov stúpajú, je isté, že klimatická katastrofa je otázkou času. Dá sa ešte tento stav zvrátiť? Špeciálne oddiely Alfa hľadajú po celom svete technológie, ktoré by mohli blížiacu sa katastrofu zastaviť, či aspoň spomaliť. Na pozadí dnes už realistickej hrozby sa odohráva ďalšia románová prvotina Posledné storočie od Jakuba Fila.

Šťastie naivných napísal Peter Diko. Aj táto kniha je súčasne debutom. Jonas je nútený pripojiť sa k lúpežníkom. Spoločne s nimi hľadá mystický artefakt. Po krvavom prepadnutí príde do jeho rodnej dediny vojsko. No po záhadných udalostiach je povolaný tajomný Vlk, ktorý je lúpežníkom na stope. Ide o úvod do fantasy príbehov z Maerskej ríše.

Samovydanie, zbierka poviedok aj prvotina. Tým všetkým je Našepkávač a ostatní od Tomáša Kováča. Šesť textov z každého rožku trošku. Mix hororu, sci-fi aj fantasy, kde hrdinovia dostávajú maily od mŕtvych, po svete behajú strašidlá a chudákov obyvateľov plašia divné komunity.

Jakub Filo - Posledné storočie Tomáš Kováč - Našepkávač a ostatní Peter Diko - Šťastie naivných

Zabudnutá osada a hrdina, pre ktorého sa návrat domov stal takmer nemožným. Keď banditi začnú unášať ženy, rozhodne sa hrdina únoscov vystopovať a zabiť. Spoločne s čarodejnicou a mladým lovcom odhaľujú tajomstvá uchvatiteľov a toho, kto stojí v pozadí. No nepriateľ má plány a možno bude nutné zaplatiť vysokú cenu. Ak vás obsah zaujal, vedzte, že ide o prvotinu Norberta Novosáda Piesočný gambit (naša recenzia).

Román dostupný len na stránkach autora, to sú Dozorcovia (naša recenzia) od Lukáša Kordiaka. Či sa nám to páči, či nie, na svete existujú sily, s ktorými sa neradno zahrávať. Aj dvaja mládenci z tohto príbehu sa o tom presvedčia, keď vykradnú istý obchod a náhodou odhalia majiteľovo desivé tajomstvo. Následky budú nesmierne.

Piesočný gambit - obalka Dozorcovia - obálka


Slováci sa v Čechách nestratia

Sú autori, ktorých romány vychádzajú najskôr v susedných Čechách. Nám to nevadí, s chuťou si ich prečítame, pretože čeština je pre nás druhý materinský jazyk. Tento rok boli hneď dvaja takýto šťastlivci.

Ondrej Trepáč sa vo svojom najnovšom dielku vracia k starému známemu (večne mladému a silnému) a čitateľmi obľúbenému Conanovi. Voľné dokončenie trilógie s názvom Kalich života, sa nesie v duchu hľadania dôležitého artefaktu. Len vďaka nemu bude možné zlomiť kúzlo spánku a zobudiť Conanovu Dareenu. Vyšlo v češtine vo vydavateľstve Brokilon.

Mark E. Pocha sa zase na vydaní svojho hororu Bestie dohodol s českým žánrovým vydavateľstvom Carcosa. Román je inšpirovaný životom a činmi posledného československého zločinca odsúdeného na trest smrti, Štefanom Svitekom.

Ondrej Trepáč - Conan - Kalich života Mark E. Pocha - Bestie


Poviedočky naše milované

Nech si hovorí kto chce, čo chce, stvoriť dobrú a zrozumiteľnú poviedku je skutočný kumšt. Nie každý čitateľ ich má rád a nie každý autor si ich trúfne písať. Pre tých, ktorí poviedky majú radi, pripravili slovenské vydavateľstvá hneď tri zborníky.

Zajtra bude včera (naša recenzia) je krásnym koncoročným dieťatkom vydavateľstva Hydra. Obsahuje dvadsaťtri poviedok od viac či menej známych slovenských a českých autorov. Je to zmes žánrov, takže to svoje si vyberie každý.

Slovensko NOIR sa dá charakterizovať ako multižánrová výpoveď o nás. Vydavateľstvo Ezopo spojilo spisovateľov, režisérov, hercov, hudobníkov a vynikajúcu akademickú maliarku, ktorí spoločne vytvorili vskutku neopakovateľné di­elo.

Aj minulý rok, navzdory epidémii a karanténe, prebehol 18. ročník literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie. Zborník nazvaný jednoducho Fantázia 2020 obsahuje dvadsaťpäť tých najlepších prác slovenských autorov žánrov fantasy, horor a sci-fi. Vydala Fantázia.

Ďalší zborník do našej štatistiky má názov Iná nežná. Jeho editorom je Alexander Schneider a obsahuje osem poviedok o Nežnej revolúcii trošku inak, fantastickejšie, tajomnejšie. Svojimi prácami prispeli aj Marek Brenišin, Ondrej Trepáč či Anton Stiffel. Ak by ste túto e-knihu hľadali na stránkach našich veľkých predajcov alebo databáz, nenájdete ju. Pre bližšie informácie si treba otvoriť Goodreads. Kniha sa dá ale stiahnuť zadarmo ako mobi alebo epub, ak zarolujete na UPDATE v závere článku o knihe na stránke Scifi.sk.

Zajtra_bude_vcera_obalka Slovensko NOIR Fantázia 2020 Iná nežná


Niečo malé a milé navyše

Slovensko o sto rokov od Jozefa Dohnányho je malým bonusom vo forme e-booku. Jozef Dohnány (1873 – 1947) vyštudoval techniku vo Viedni. Stal sa odborníkom na železnicu a spoluorganizoval kultúrny život v Bratislave. Venoval sa botanike aj skladaniu hudby. Kniha Slovensko o sto rokov je plná jeho predpovedí našej budúcnosti… ehm, vlastne už súčasnosti.

Ďalšia unikátna kniha z pera slovenského autora má predlhý názov Hviezdoveda alebo životopis Krutohlava, čo na Zemi, okolo Mesiaca a Slnka skúsil a čo o obežniciach, vlasaticiach, pôvode a konci sveta vedel. Jej autor Gustáv Maurícius Reuss bol polyhistor, venoval sa národopisu, histórii, astronómii, botanike, zoológii aj zemepisu. Stal úplne prvým autorom science fiction na území Slovenska a svojho človeka vyslal do vesmíru dokonca ešte skôr, ako slávny Jules Verne. Hviezdoveda je príbeh spletený z vtedajších vedeckých poznatkov a dobrodružstva, ktoré Krutohlav na svojej ceste zažíval. Pre súčasníka je zaujímavým svedectvom o znalostiach z fyziky, astronómie, geografii, no najmä o tom, že aj v minulosti ľudia snívali a ich fantázia bola rovnako divoká a nekonečná, ako tá naša, súčasná. V modernej úprave vydalo vydavateľstvo Monokel.

Slovensko o 100 rokov Gustáv M. Reuss - Hviezdoveda


A teraz zazvonil zvonec a výpočtu úspechov je koniec. Pretože každá zo spomínaných kníh, ktorých mimochodom bolo 39, úspechom je. Či už ju vydalo vydavateľstvo či sám autor, v roku, ktorý je za nami, to bol výnimočný čin. Gratulujeme každému už autorovi, budúcemu autorovi aj vydavateľovi a prajeme im, nech je pre nich rok 2021 plodný, plný inšpirácie a pohody. Snáď si takto o rok znovu povieme, že sme mali čo čítať a literatúra neskončila niekde na chvoste, lebo doba je zlá. Azda práve preto, že to máme všetci ťažké, padne dobre, ak aspoň vo fantázii na chvíľu odletíme na vzdialenú planétu či vstúpime do začarovaného lesa, spoznáme pravú young adult lásku a schúlime sa v kresle od strachu, no iba kvôli šialenej hororovej story.

Krásny rok vám všetkým prajeme. Čítajte, čítajte a čítajte!

P.S.: Aj vy ste počuli, že milovníci fantastiky znášajú tieto problémové časy lepšie? Je to logické. My sme si už predsa prečítali aj oveľa horšie príbehy – a aspoň niektoré skončili dobre.


Poznámka: Primárnu databázu publikácií pôvodnej domácej literárnej fantastiky za rok 2020 vypracovala Alexandra Pavelková.


PPS: Ak viete ešte o nejakých knižkách, ktoré sa do tohto prehľadu nedostali, pokojne nám napíšte.

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Víťaz ankety Fantastická kniha roka 2020

Prehľad slovenskej literárnej fantastiky, ktorá vyšla v predchádzajú­cich rokoch


19. januára 2021
Ena
Zdroj informácií