Recenzia – Richard Brenkuš: Satamaranga

Satamaranga obálka

Žijete reálny život či skôr ten virtuálny? Aký veľký dosah má na vás internet a rôzne aplikácie? V tomto románe dokážete cez apku Klaunvér kúpiť čo si zmyslíte, spraviť menší či väčší vládny prevrat, prípadne nájsť pomocníkov na teroristický útok. S pokrikom „Satamaranga!“ na perách sa vám bude dobre útočiť aj umierať. Oblečte si farebný kostým, nasaďte klaunský nos a pripojte sa k davu rovnakých nadšencov. V jednote je vraj sila. Spoločne teda môžete zmeniť svet na svoj obraz. Alebo ste sa na niečí obraz zmenili vy?


Pomsta

Manželský pár po zbytočnej smrti syna začne pripravovať pomstu. Štát je prešpikovaný korupciou. Zdravotníctvo je vytunelované, všetky peniaze tečú do vreciek predstaviteľov vládnucej strany a ich priateľov. Chlapček by ešte žil, keby nebola nemocnica, v ktorej sa liečil, v takom zlom stave. Našťastie je tu Klaunvér. Nikto vás nevystopuje, nenájde, zato sa vaša pomsta dostane tam, kam budete chcieť.


Ambície

Nech sú predstavy a ciele hocako dobré a čestné, ak sa niekto dostane do politiky, zmení sa. Väčšinou zostanú iba krásne, no prázdne slová. Ide predsa o nadvládu nad masami, životmi a o moc, ktorá je opojná a zahmlieva myseľ. Je to rovnaké, akoby ste sa spriahli s diablom, ktorý má vyspelú techniku, a agentov na úrovni supermanov.


Zmena musí byť

Nech už je krajina akokoľvek veľká a významná, ak sa raz rozhorí plamienok revolúcie, nastanú zmeny. Aké je ľahké vyvolať davovú psychózu, manipulovať ľudí a verejnú mienku.

Nie každý politik vie odísť so cťou. Vzdať sa vplyvu. Avšak protivník je nenažraný. Uspokojí ho iba smrť.


Expanzia

Vojaci sú nepotrební, na všetko existujú stroje. Sú perfektne vyzbrojené a je ich veľa. Politici túžia po moci. Často trpia pocitom, že jedine ich názory sú správne. Že štát, na čele ktorého stoja, si zaslúži rásť, dobývať, obývať, byť prvým. Niekedy na čele veľkých ríš stoja šašovia, ktorých svet rýchlo vysmeje alebo zatratí. Rovnako aj tých, ktorí sa hrajú s atómovkou. V politike pravdu nehľadajte. Našli by ste akurát kopu ambícií, šialených predstáv a plánov.


Stvoriteľ

Za všetkým je niekto a ja som ten, kto stojí za Klaunvérom. Hľadajte ma! Možno ma nájdete. No zatiaľ som vaším bohom, vaším učiteľom aj buričom. To ja som vám dal do ruky zbraň.

Knihu Satamaranga môžete vyhrať, ak sa zapojíte do našej ankety o vašom postoji k slovenskej fantastike, pre podrobnosti kliknite na tento link


Niečo nečakané

Kam zaradiť tento román, to je otázka hodná Hamleta. Politický triler skrížený so sci-fi a vylepšený špionážnymi prvkami. V každom prípade si pripravte atlas, pretože to, čo sa v knihe odohráva, veľmi pripomína skutočnosť, ktorú navyše dokážete zasadiť do konkrétnych krajín. Na pozadí ďalekej budúcnosti rozpletá Richard Brenkuš osudy plné žiaľu, túžby po nadvláde, bezohľadnosti, chamtivosti a fantastických technológií. Je to niekoľko vzájomne prepojených príbehov nielen o bezútešnom stave spoločnosti, vzburách a preberaní moci. Ale aj o obyčajných ľuďoch, ktorí prežívajú obavy, frustráciu a stratu ilúzií.

Aplikácia, ktorú vytvoril neznámy, dala masám pocit slobody. Dokázali sa vzbúriť, pomstiť, nastoliť nový poriadok, ktorý však postupne zase smeroval len k nadvláde a presadzovaniu mocenských predstáv istých ľudí. Tajné služby sú v pohotovosti, špióni sú infiltrovaní, sledujú, získavajú nových agentov a manipulujú. Ak sa raz Klauni rozhodli spraviť prevrat, tak im v tom nezabráni nikto a nič.

Satamaranga nie je obyčajný scifák. Tento príbeh je iný, je ako kôň, ktorému sa márne snažíte nasadiť ohlávku z jedného žánru. Ak sa rozhodnete príbeh prečítať, dotkne sa vás. Nie je to ale kniha pre každého milovníka fantastiky. Je to skôr mozaika komorných príbehov jednotlivých hrdinov, všetky sú však zarámované rovnakými politickými udalosťami. Autor reže do živého, bez náznaku optimizmu. Po dočítaní si poviete: Ako dobre, že je to len román. V tej chvíli si ale, drahí čitatelia, položme ruku na srdce a úprimne sa sami seba spýtajme, či to rozprávanie bolo skutočne fikcia. A dúfajme, že naozaj bola a aj navždy zostane.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Satamaranga si môžete objednať v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Satamaranga si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Satamaranga
Žáner: politfiction, scifi, triler
Autor: Richard Brenkuš
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2020
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 130×200
Počet strán: 192
ISBN: 978–80–8201–072–8


Súvisiaci link

Predstavujeme – Richard Brenkuš: Satamaranga


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


10. novembra 2020
Ena
Zdroj informácií