Recenzia – Anna Em: Kniha Ohňa – Relikvia Immuto

Relikvia Immuto

Malé mestečko na východe Slovenska sa opäť ponorí do bojov medzi drakmi a Tútormi. Budú hlavní hrdinovia hodní nájdenia tajomnej relikvie Immuto?


Príbeh série Knihy Ohňa pokračuje druhou knihou. Bratom z Írska sa ku koncu prvého dielu podarilo nájsť Knihu Ohňa a časť z nej aj rozlúštiť. Lili, majiteľka malej firmy, zažila veľa sklamania a zrád, keď sa z Ondreja, ktorý sa po celý čas tváril ako kupec píly, vykľul Tútor, člen spoločenstva, ktoré sa snaží vyhubiť drakov. Navyše sa jej najlepšia priateľka Sandra k nemu pridala. Človek by si myslel, že sa všetci draci spoja v boji proti nepriateľovi, no správna odmena nenechá nikoho chladným. A tak sa teda dozvieme, že verným spoločníkom Tútora Ondreja je aj drak Kristián, ktorý zmanipuloval pomocou svojej schopnosti Lilinho kolegu Igora a priviedol ho na cestu zločinu.

V prvom diele boli vzťahy drakov a ich nepriateľov Tútorov vysvetlené len veľmi zbežne. Ich nepriateľstvo však nie je iba o boji, ale aj o tom, že odmenou za vraždu drakov je pre Tútorov získanie dračích schopnosti. V Relikvii Immuto sa dozvieme viac o tomto konflikte, a to z jednej aj druhej strany, keďže autorka udalosti opisuje aj zo Sandrinho pohľadu.

Autorka sa v tejto časti postupne zlepšuje, no v podstate robí stále tie isté chyby. Lili je nevrlá, draci všetkých zachraňujú, Trystan žiarli, rozhovory sú miestami neprirodzené a Thomas podáva neuveriteľne nudné výklady o krajine, ako keby ich čítal z bedekru.

Hľadanie relikvie je ale pre čitateľa zaujímavé. Plusom príbehu je aj využitie slovenského prostredia. V niektorých momentoch síce máte pocit, že je Lili trúba, no jej správanie začne po chvíli dávať zmysel. Stretneme sa tu aj s mučením, väznením a nechutnými rituálmi, hoci ich opis je niekedy rozpačitý. Hlavne keď ich zažíva nesympatická Sandra. Jej postava pre fňukanie a naivné správanie pôsobí skôr otravne ako poriadne záporácky. Asi to však zdedila po predkoch. Zaujímavý vzťah sa črtá pri trojici Ondrej, Kristián a Ivan. Pozoruhodnou postavou je aj Tútorka Zara, pri ktorej úplne netušíte, ako sa zachová.

Autorka sa hrá s dračími schopnosťami a možnosťami, ktoré tieto schopnosti drakom prinášajú. Hlavným ťahačom sú ale vzťahy medzi postavami – väčšinou romantické, no karty miešajú aj priateľstvá. Hoci z textu ešte silno cítiť nevypísanú ruku, autorka si dáva pozor, aby nevytvárala iba čierno-biele postavy. Lepšie pracuje aj s tajomstvami a ich odhaleniami. Pribudnú protagonisti Peter a Ivan, ktorí obohatia dej o nové zápletky.

Druhý diel je síce stále trochu naivný, ale autorka sa v ňom snaží pracovať s témou manipulácie a prekonávania žiarlivosti. Ako celok je Relikvia Immuto zaujímavejšia ako prvá časť – Kniha Ohňa. Má svoje čaro a aj napriek nedostatkom chcete vedieť, ako to celé dopadne.

Knihu Relikvia Immuto si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Relikvia Immuto
Séria: Kniha Ohňa 2
Žáner: fantasy
Autorka: Anna Em
Vydavateľstvo: Art Floyd
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 440
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089889495


Súvisiaci link

Recenzia – Anna Em: Kniha Ohňa


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


8. júna 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií