Recenzia – Katarína Morvai: Zariekanie

Katarina Morvai - Zariekanie

Chcela začať odznova, no nový život sa pre ňu skončil v pivnici s mäkkými stenami. Keď sa jej podarilo uniknúť, dúfala, že bude mať konečne pokoj. Pre jej pôvod to však ostáva len zbožným prianím. Krásne meno Mefelia je od vtedy pre ňu vďaka väzniteľovi nočnou morou.


Úplný nováčik

Na poli slovenskej fantastiky sa každoročne objavuje mnoho nových autorov. Patrí k nim aj Katarína Morvai, ktorá stvorila svoju prvotinu Zariekanie popri oficiálnej práci IT testerky. Vybrala sa pri tom neľahkou cestou samovydávania. V tejto oblasti jej kniha zaujme najmä krásnou obálkou. Text sa však nevyhol klasickým neduhom, ako je kostrbatejšia štylistika či nevhodné rozloženie a zarovnanie textu, ktoré občas spôsobuje, že sa čitateľ stráca medzi odsekmi. Aj napriek tomu patrí Zariekanie k tým čitateľnejším novinkám, ktoré vyšli vlastným nákladom.


Mafiánska atmosféra

Morvai vytvorila vlastný svet s fiktívnymi mestami ako Kedwell či povedome znejúci Noxwille. Spočiatku sa kniha javí ako triler. Hlavná postava Nessa po dvoch rokoch väznenia uteká pred násilníkom, ktorý ju držal zatvorenú v pivnici. Postupne sa však odhaľuje prostredie s novými pravidlami, plné starobylých rodov a kliatob. Na scéne sa objaví aj tajomná kniha Zariekanie rodov. Sú príbehy v nej iba starými legendami?


Paranormálne krimi

Od začiatku až do konca sa príbeh plynule zamotáva a rozpletá. My sa spolu s Nessou snažíme vyznať v neznámom svete, ktorý má byť jej domovom, no ona k nemu nemá žiadne puto. Pred únosom žila so svojím otcom, ten však umrel. Celý čas netušila, že patrí k záhadnému rodu. Je poprepletaný s inými, ktoré štruktúrou pripomínajú mafiánske spolky. Zároveň sa Nessa o sebe dozvie, že je felinissa a zdedila od predkov akýsi dar. Od prvého momentu nesympatický Kley sa má stať jej ochrancom alebo, ako ho každý nazýva, praesidom. Aby toho nebolo málo, mladá žena sa musí vysporiadať s nebezpečnými prodigmi a nočnými morami.


Pútavé aj napriek nedostatkom

Hlavná postava nie je vykreslená ako nezlomná hrdinka, naopak, má svoje chyby. Navonok sa snaží pôsobiť odolne a samostatne, avšak ako to často býva, vďaka svojej tvrdohlavosti a neschopnosti odhadnúť ľudí sa dostane do problémov. Vyznať sa vo svete plnom intríg je pre ňu skutočne ťažké.

Príbeh odsýpa a hrdinom fandíme, lebo dokážeme pochopiť alebo aspoň akceptovať to, ako sa správajú. Každá postava má svoju minulosť a povahu. Možno až na konci si uvedomíme chybičku krásy, a to, že sa z každého smrteľného zranenia dostanú zásahom zhora. Keďže však magické rituály a nadprirodzené úkazy sú hlavnou súčasťou príbehu, až tak to nevadí. Hoci Zariekanie nie je presladená kniha, romantika tu má tiež svoju rolu. Morvai navyše pracuje aj s opačným prípadom vo vzťahoch, a to manipulátorstvom.

Nový svet Kataríny Morvai je každopádne zaujímavý a určite by bolo fajn prečítať si, ak nie priamo pokračovanie Zariekania, keďže končí uzatvorene, tak aspoň ďalší príbeh z prostredia prodigov. Autorka načrtla mnoho zaujímavých línií, po ktorých by sa mohla pustiť, Ak sa bude štylisticky zlepšovať, držať atmosféry, ktorú vytvorila vo svojej prvotine, a zoženie si profesionálnu korektúru, mohli by sme o nej ešte počuť.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Zariekanie si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zariekanie
Žáner: fantasy
Autor: Katarína Morvai
Vydavateľstvo: samovydané
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 329
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788057025283


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


30. marca 2021
Valéria Scholtzová