Recenzia – H. J. Bornemisza: Slepý život

H. J. Bornemisza - Slepy zivot

Trvalo roky kým nastal mier. Je otázne, či znovu niekde netlie náznak túžby po dobývaní, ničení a podmaňovaní. Dokážu vôbec čarodejníci, elfi, trpaslíci a ľudia žiť spoločne bez toho, aby mal jeden či druhý pocit nadradenosti? Zatiaľ to zvládajú. No plamene vášní horia čoraz jasnejšie a tým, ktorí stoja na strane dobra zostáva jediné – nájsť vyváženého.


Každý je dobrý aj zlý

Na pozadí intríg, nenávisti a príprav na novú vojnu sa odohráva príbeh štyroch hlavných hrdinov. Čarodejnice Soran, čarodejníka Druona, bastarda Zaeona a človeka Darie – vyváženej.

Vojna skončila, nech započne nová vojna! Temnota je už takmer prichystaná a ľudia, ten arogantný druh s pocitom nadradenosti nad ostatnými bytosťami, jej to značne uľahčuje. Pritom ani netušia, že žijú v spoločnosti s elfmi, čarodejníkmi, trpaslíkmi a mnohými ďalšími bytosťami. Kedysi tieto bytosti zoslali na ľudstvo clonu, ktorá mu bráni vidieť rozmanitosť života. Ostatní tvorovia oplývajú schopnosťami, o ktorých sa človečenstvu môže iba ak snívať. No situácia sa zhoršuje. Zo dňa na deň sa sily temna stávajú mocnejšie a získavajú silnejších spojencov. Je potrebné zasiahnuť skôr, než vypukne ďalší nekonečný konflikt.

Zaeon prežil kus života v elfskom výcvikovom tábore. Je spolovice čarodejník, spolovice elf. Nikto netuší, aké sily a magické nadanie sa v ňom spájajú. On našiel vyváženého. No je to jeden z ľudí. Druhu, ktorý nevie čarovať, nemá silu a zomiera neuveriteľne ľahúčko a rýchlo. Aké sklamanie! Navyše je to žena menom Daria. Spoločne odídu do tábora elfov, kde Daria podstúpi tvrdý výcvik. Musia ju pripraviť na ťažkú úlohu – odvrátiť zlo.

Daria spočiatku ničomu nerozumie. Potom jej snímu clonu z očí a ona uvidí svet v celej jeho rozmanitosti a nádhere. Lenže nič nie je zadarmo. Musí získať pružnosť, silu, ohybnosť aj zvládnuť umenie prežiť v akýchkoľvek podmienkach a bojovať s každou vecou, ktorú nájde po ruke. Inak v role špiónky neprežije ani deň. Nemala to v živote ľahké, je zvyknutá zaťať zuby, pretĺkať sa a nevzdávať sa. Možno vďaka tejto sile, odvahe a tvrdohlavosti prekoná skúšky, ktoré ju čakajú.

Čarodejnica Soran sa odmieta podriadiť rodinnej tradícii vydať sa a rodiť malých čarodejníčkov. Keď sa Zväzok čarodejníkov dozvie, že sa našiel vyvážený, Soran dostane za úlohu zistiť, kto to je, a prípadne sa ho zbaviť. Nie je za tým aj niečo viac?

Druon si ide svojou vlastnou cestou. Čarodejníci ho vypudili, preto sa udomácnil v ľudskom svete. Hnal sa za vidinou bohatstva a moci. Komu vlastne slúži? Pánovi temna či čarodejníckemu Zväzku, ktorý jediný by mu mohol zariadiť návrat do rodiska? Pri Druonovi nikto nevie. Hrá pričasto a pridobre. Vlastne je pre neho všetko iba hra. Hra v hre hry. Pretože len mocní a bezohľadní prežijú.


Nečakané prekvapenie

Aj keď je román fantasy a jeho hrdinovia sú rôznych rás a pohlaví, ukazuje čitateľom svet, v ktorom žijeme. Denne sa stretávame s namyslenosťou a aroganciou tých, ktorí majú pocit, že sú niečím viac ako iní. Narážame na ponižovanie a nenávisť iba preto, že niekto je inej rasy či nepochádza z tej „správnej“ sociálnej vrstvy. Je to dôvod aj na vojnový konflikt. Snaha uchvátiť moc, vládnuť, ukázať, že my sme lepší, a samozrejme, obohatiť sa. V románe je tým bezohľadným a namysleným ľudstvo. Oproti ostatným má tie najmenšie možnosti a schopnosti. No na výške jeho ega to nič nemení. Je slabé, žije krátko a umiera neuveriteľne ľahko. Napriek tomu sa tou najdôležitejšou osobou v príbehu stáva práve človek – vyvážená. Ona jediná dokáže zmeniť rozloženie síl a zvrátiť výsledok v prospech mieru. Bude schopná spomenúť si na to dobré, čo v nej je? Pretože ako špiónka musí neustále prechádzať zo strany dobra na stranu zla.

Bornemisza stvorila univerzum plné bytostí, mágie aj sivej všednosti. Hrdinovia oplývajú dobrými aj zlými vlastnosťami, pre ktoré nekonajú vždy spôsobom, aký by čitatelia od nich očakávali. Práve táto nevyspytateľnosť je obzvlášť zaujímavá a núti vás čítať ďalej a ďalej. Postupne zisťujete, že veci a postavy nemusia byť také, ako sa na prvý či druhý pohľad zdá. Každý má za sebou minulosť, ktorá nebola vždy ideálna. Tlaky rodiny či spoločnosti nútia podriadiť sa istým zabehnutým normám a predstavám, ktoré ale našim hrdinom nie sú dvakrát po chuti. To všetko formuje ich osobnosť a činy. Cítia potrebu vymaniť sa a oslobodiť.

Trochu problematický môže byť začiatok. Ak ste sa niekedy ocitli v cudzom meste len so stručnými inštrukciami, kadiaľ ísť, tak si počiatočný čitateľský zmätok viete predstaviť. Mnoho zvláštnych mien, zemepisných a iných názvov, bytostí, k tomu intrigy aj politika. No postupne, stránka za stránkou, ako sa budete lepšie zoznamovať s príbehom, nadobudnete istotu, že ste našli skvelú knihu. A z rúk ju už nepustíte. H. J. Bornemisza dokazuje všetkým skeptikom, že nielen svetová fantasy má úroveň. Kým nezačnete googliť, knihu budete pokladať za dielo skúseného zahraničného autora. Ale je to slovenská autorka a Slepý život dokonca jej prvotina. Bornemisza skočila rovnými nohami do hlbokej a búrlivej vody a všetkým dokázala, že plávať vie. Keďže Slepý život je prvou časťou trilógie, autorka má navyše aj riadnu kondíciu. Svedčí to o tom, že tu máme ľudí so skvelými nápadmi, schopných napísať dobré príbehy a zaujať svojským štýlom.


Nebojte sa neznámeho

Takže, ak sa vyhýbate domácej tvorbe, možno je načase odhodiť predsudky a niečo našské si prečítať. Verím, že rovnako ako ja, zostanete príjemne prekvapení. Občas je fajn nájsť niečo nové a skvelé. Takže… Smelo objavujte!

Hodnotenie: 85 %

Knihu Slepý život si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Slepý život si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Slepý život
Séria Večná lož, 1. diel
Autorka: H. J. Bornemisza
Vydavateľstvo: Elist
Rok vydania: 2020
Počet strán: 539
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–8197–306–2


Súvisiaci link

Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Slepý život


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


5. februára 2021
Ena