Predstavujeme – Norbert Novosád: Piesočný gambit

Piesočný gambit - obalka
Norbert Novosád - foto edit

Knižný debut slovenského autora Norberta Novosáda mal pôvodne vyzerať úplne inak. Vnuknutý rozprávkový námet však spadol do sudu s pušným prachom. Následný výbuch stvoril krkolomné putovanie neznámym svetom plným nebezpečenstva a nástrah, z ktorých sa mnohé vymykajú ľudskej logike. Román Piesočný gambit je prequelom krvavej poviedky Zakázané údolie a rozháňa tajomný opar, ktorý halil sarkastického rytiera Rantafana.


Anotácia

Nekonečná rozpálená púšť nie je práve miesto, kde by ste sa hodlali usadiť, no keď zistíte, že domov by ste sa skôr dostali z pekla, nemáte na výber. Avšak ani všetkými mystickými bytosťami zabudnutá osada, v ktorej major Fedde Reynders začne novú kapitolu svojho života, neunikne krvilačným chúťkam banditov drancujúcich tento nehostinný kraj. Keď unesú niekoľko žien a dievčat, vydáva sa po ich stopách, aby ich namiesto tučného zisku nakŕmil olovom. Ako so svojimi náhodnými spoločníkmi, mladým lovcom Karom a večne ufrflanou a nenažranou čarodejnicou Theresiou, putuje podivným svetom, pomaly odhaľuje nečakané pozadie tajomných únosov. Kto ale naozaj ťahá za pomyselné nitky a stojí za záhadným sprisahaním presahujúcim hranice tohto sveta? Je pripravený staviť všetko na jeden ťah a rozohrať riskantnú partiu, na ktorej konci sa pravdepodobne nachádza kľúč k návratu domov. Gambit je však nevyspytateľný a silný protihráč sa nikdy neuspokojí s malou obeťou. Ten si vždy brúsi zuby na to najcennejšie.


Krátka ukážka z knihy

Zachariusa sme doma nenašli, ale nemuseli sme ho hľadať dlho. Sedel smutne vo svojom obľúbenom hostinci a zapíjal žiaľ. A ja som tušil prečo.

Poradil som kniežaťu, aby rozhlásil, že chytili najatých vrahov a okamžite ich dali sťať. Ako náhrada za nás poslúžili príslušníci lúpežnej bandy, ktorá niekoľko mesiacov pred útokom na palác drancovala, znásilňovala a vraždila v odľahlom kúte kniežatstva. Síce by sa hodili na lov panien, no rozsudok už bol vynesený, a tak ich Perenthal nepustil. Na trest síce čakali dlho, no nakoniec sa dočkali všetci desiati naraz. Tri bezhlavé mŕtvoly odvisli za nohy na palácovom múre, ostatné telá v noci odviezli na prikrytom voze ďaleko za mesto, kde ich pohodili mrchožrútom. Pokiaľ mal nepriateľ mesto neustále pod dohľadom, informácia o zmarenom atentáte sa k nemu určite dostala.

„Počkajte tu,“ zastavil som Theresiu, ktorá vyštartovala dnu, hneď ako uvidela zelené pivo nakreslené na vývesnej tabuli.

„Ale…“

„Nažrala a napila si sa už dosť. Bežte k Zachovi, jeho bariéru isto dokážeš prelomiť.“

Thea naďalej hundrala, no nakoniec poslúchla, keď videla, že Karo sa už zberá k mastičkárovmu príbytku.

Vošiel som do hostinca. Moja osoba nevzbudila taký rozruch ako pri prvej návšteve, keď som sa objavil v maskáčoch a tričku. Ešteže som si vtedy dal dole taktickú vestu, to by polovica krčmy omdlela prekvapením. Teraz, v uniforme mestskej stráže, som sem viac-menej zapadal. Prisadol som si k stolu, kde Zacharius so sklonenou hlavou čosi šepkal zelenému moku.

„Nazdar,“ pozdravil som.

Pomaly zdvihol ťažkú hlavu a zagúľal opitými očami. Musel som chvíľu počkať, než sa mu upraví alkoholom zamútený pohľad.

Neupravil. Buľvy síce zastavili krúživý pohyb, no okamžite so sebou sekol na stôl a nakoniec sa aj so stoličkou odporúčal na podlahu. Chvíľku po tomto kaskadérskom výkone som začul chrapot. Než som ho však zodvihol zo zeme a na pleci odniesol do postele, dal som si i ja jeden džbán na chuť. Predsa len som nenasával celý deň ako pažravá čarodejnica iba preto, že dávajú zadarmo.

Knihu Piesočný gambit si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou momentálne až 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Piesočný gambit si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Norbert Novosád (1982) je pôvodom Humenčan, avšak roky žijúci v Prahe. Milovník klasického rocku, dobrého piva, kvalitného fantastického braku a mora, čo má v lete desať stupňov. Čítanie obľúbených autorov, aj keď vynikajúcich, mu nakoniec nestačilo, a tak sa sám pustil do písania príbehov. Pravidelne sa zúčastňuje poviedkových súťaží. Jeho krátka poviedka Jerryho duša uzatvára zborník Fantázia 2017 a s poviedkou Do večnosti sa čitatelia už stretli v Ohnivom pere. Inšpiráciu hľadá hlavne na cestách a v ľuďoch, ktorých poznáva. Pri čítaní jeho textov sa tak môžete ocitnúť na povedomých miestach alebo stretnúť postavu, ktorá s vami len nedávno sedela pri jednom stole.


Podrobnosti o knihe

Piesočný gambit
Žáner: fantasy, sci-fi
Autor: Norbert Novosád
Vydavateľstvo: vlastné vydanie
Rok vydania: 2020
Rozmer: 148×210
Väzba: brožovaná
Počet strán: 199
ISBN: 978–80–570–2469–9


16. januára 2021
Fandom SK - PR