Recenzia - Juraj Kotulič Bunta: Modrá anomália

Modra anomalia - cover

Keď sa vo vesmíre objaví niečo, čo by ešte pár miliónov rokov nemalo existovať, napríklad hviezda v štádiu modrý trpaslík, treba s tým niečo robiť. A tak ľudstvo pripraví vesmírnu výpravu a vyberie vyslanca, ktorý má záhadu rozlúštiť. Hlavný hrdina Tristan je úspešne prebudený z hibernácie tesne pred cieľom. Nachádza sa štyridsať svetelných rokov od Zeme a jediným spoločníkom je mu umelá inteligencia lode.

Toto je premisa debutového románu Juraja Kotuliča Buntu. Autor má za sebou štúdium jadrovej fyziky a vedeckú kariéru, atribúty veľmi príhodné pre ašpirujúceho autora hard science fiction.

Prednedávnom som čítal Michia Kaku, takže som veľmi rýchlo odhadol, o čo ide. Napriek tomu mi to nepokazilo zážitok, iba zvedavosť „čo sa to deje“ vystriedala zvedavosť „ako si s tým autor poradí“. Treba konštatovať, že si poradil dobre. Pointa príbehu je veľmi pirxovská, ale úplný záver jej dodáva nový rozmer, ktorý provokuje k rozmýšľaniu o ďalších výkladoch textu.

Ukážka z knihy – Juraj Kotulič Bunta: Modrá anomália

Autor slušne zvláda štylistiku a text sa číta príjemne, Juraj Kotulič Bunta dokáže budovať napätie a udržať pozornosť čitateľa. Je dobrý vo vysvetľovaní technických záležitostí a pre scifi dôležitý ‘sense of wonder’ je prítomný v potešujúcej miere. Časté retrospektívy, časové skoky aj zmeny pohľadu na príbeh sú zvládnuté veľmi prehľadne. Iba pri vysvetľovacích dialógoch vedľajších postáv trochu vytŕča práve ich vysvetľovacia funkcia. Miestami to zaškrípe pri opisoch psychického stavu hrdinu, predovšetkým v kritických chvíľach, keď sa potýka s nečakanými následkami hibernácie. Akoby si autor chcel viacnásobne poistiť, že čitatelia naozaj pochopia, ako sa Tristan cíti, plytvá slovami a opakuje sa, čo občas pôsobí trochu nemotorne.

Autor nezaprie vedecký background. Na relevantných miestach pridáva vysvetlivky (a v appendixoch dokonca aj priame odkazy na internetové zdroje) a tak podkladá každú všeobecne menej známu teóriu hneď pri prvom použití či zmienke v príbehu. Mal som k dispozícii epub verziu, je výborne technicky spracovaná, všetky linky na poznámky a zdroje sú funkčné. Autor dokonca pridal QR kódy, takže odkazy si môžu pohodlne užiť aj čitatelia papierovej verzie.

Jediná vec, ktorá pri čítaní vyrušuje, sú pokusy o poéziu, kde-tu rozhodené v texte. Autor sa snaží rýmovať a dodržiavať rytmus, darí sa mu to však len čiastočne a aj to občas za cenu gramatických rýmov a archaického slovosledu. Keď k tomu pridáme doslovnosť a veľmi ošúchané metafory, výsledkom je, že táto poézia je o ligu horšia ako zbytok textu.

Pred pár rokmi som sa v recenzii posťažoval, že čítať knihy, ktoré si autori vydávajú sami, je ako prehrabávať sa v halde hlušiny. Človek len veľmi zriedka narazí na nejaký opál. Toto je jeden z tých klenotov, veľmi dobre napísaný a aj výborne pripravený po redakčnej aj technickej stránke. Možno len tie pokusy o poéziu by mu u profesionálneho vydavateľstva neprešli.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Modrá anomália si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Modrá anomália si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Modrá anomália
Žáner: hard sci-fi, intellectual sci-fi, pop-science
Autor: Juraj Kotulič Bunta
Vydavateľ: vlastný náklad
Rok vydania: 2020
Väzba: brožovaná
Počet strán: 156
ISBN: 9788057020615


Súvisiace linky

Ukážka z knihy – Juraj Kotulič Bunta: Modrá anomália

Predstavujeme – Juraj Kotulič Bunta: Modrá anomália


Recenzent Jozef Girovský píše pre Fandom.sk už od roku 1999. Okrem recenzií sa môžete stretnúť aj s jeho poviedkami v rôznych zborníkoch a antológiách a v jeho poviedkovej zbierke Zubaté slnko. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Jozefa Girovského na Fandom.sk.


12. februára 2021
Jozef Girovský