Recenzia - Lukáš Kordiak: Dozorcovia

Dozorcovia - obálka

Názov a obálka síce navádzajú na to, že pôjde o drsný väzenský príbeh, no zdanie klame.


Slovenský horor

Príbeh sa odohráva v Levoči. Dvaja kamaráti Adam a Šimon (prezývaný Šimo) po tom, ako sa ocitnú vo finančných problémoch, dostanú od Šimonovho šéfa Tonyho šancu zarobiť si. Ich úlohou je vykradnúť ezoterický obchodík pána Huancu. Lúpež prebehne bez väčších komplikácií, až na to, že sa z jedného z vriec začne ozývať znepokojivý šepot. Adam ani Šimo na duchov samozrejme neveria a zaujímajú ich iba peniaze. Existenciu nadprirodzených síl si pripustia, až keď sa podivné udalosti začnú týkať Adamovej manželky Natálie, ich dcéry Zuzky a Šimovej priateľky Sáry. Tajomný cudzinec, ktorému obchod patrí, v novinách verejne vyhlási, že zlodeji sú v ohrození nielen pre samotnú krádež, ale aj pre temné sily strážiace starý artefakt. Má však pre nich riešenie.


Nepriateľ nie je iba jeden

Celú situáciu navyše skomplikuje Tony so svojou gorilou Milanom. Tí chcú lup pre seba a Šimonovým bájkam o kliatbach neveria. Jeho slovám na dôveryhodnosti nepridá ani to, že si rád zahúli. Rozbehne sa kolotoč prenasledovania a zjavení. Adamovu rodinu desí jeden typ prízraku, pričom ostatné postavy prenasledujú ich vlastní strážcovia artefaktu.

Text sa číta plynulo, nikde nezadrháva a posúva dej dopredu. Postavy sú konfrontované s neznámymi nepriateľmi, ktorých vníma každý ináč, k slovu sa však dostanú aj zbrane z nášho sveta. Dojem trochu kazia vnútorné monológy postáv písané kurzívou. Malým mínusom je aj moment, keď nevieme, čo sa deje so Šimom. Bolo by lepšie, keby sme dostali opis situácie z jeho pohľadu a nie len letmé prerozprávanie inou postavou.


Temná jednohubka

Kniha Dozorcovia je predovšetkým horor, no kvôli mafiánsky pôsobiacej postave Tonyho nesie aj prvky trileru. Príbeh napreduje rýchlo, nájdu sa zaujímavé zvraty, no nečakajte nič filozofické ani komplikované. Je to skôr priamočiara pochmúrna záležitosť na jedno zahryznutie. Aj keď sú postavy v knihe šablónovité, majú svoje životy, pričom pôsobia uveriteľne a nenudia. Lukášovi Kordiakovi sa navyše podarilo príbeh zasadiť do slovenského prostredia bez toho, aby to pôsobilo nevhodne či nasilu.

Hodnotenie: 80 %

Kniha je dostupná na stránke autora.


Dozorcovia
Žáner: horor
Autor: Lukáš Kordiak
Titulná ilustrácia: Alex Gerbery
Vydavateľstvo: vlastný náklad
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 252
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788057020097


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


14. januára 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií