Recenzia – Dušan Damián: Legendy Leopardie

Legendy Leopardie

Leopardia – krajina ukrytá v pralese, kde jej obyvatelia žijú úzko spätí s prírodou a jej duchovným svetom. Domov odvážnej Susan, mladučkej dcéry kmeňového šamana, ktorá sa tomuto remeslu sama učí. Harmonickú rovnováhu však naruší tajomný útočník s nezvyčajnou mocou, ktorý vraždí šamanov všetkých mocných kmeňov. Jeho krvilačné útoky majú jediný cieľ – pomstiť sa pomocou ukoristených zlatých klenotov.


Pred dvadsiatimi rokmi sa svetoznámej fantazijnej trilógii podarilo priniesť vznešenú fantasy do populárneho povedomia. Postupne sa do popredia prebili dystopické príbehy, komiksové adaptácie či temná fantasy. Náš dnešný titul si však vyberá vlastnú cestičku. Kniha Legendy Leopardie berie formát mytologických poviedok, varí ho s originálnym fantazijným svetom a korení štipľavými scénami.

Ak ste niekedy čítali Indiánske rozprávky, Kalevalu alebo aj japonské Kodžiki, čítanie Legiend vám pripomenie štýl, ktorým boli písané. Nie však úplne – v tomto príbehu sa strohé vyratúvanie udalostí mieša s poetickými opismi prírody a aj detailnými opismi špecifických situácií. A práve niektoré konkrétne situácie majú tých detailov priveľa – to je samozrejme veľmi subjektívne.

Pri predstavovaní na našej stránke bola táto publikácia uvedená ako mytologická fikcia s prvkami filozofie, šamanského učenia a erotiky určená mladým dospelým. Aj keď je tento opis viac-menej jasný, obsah knihy trochu komplikuje zaradenie do cieľovej skupiny. Podobne ako pri japonskej mange, aj keď by to tak na prvý pohľad nevyzeralo, knižka určite nie je určená pre deti. Pri opise erotických scén (problematických z viacerých dôvodov), miestami pri zvolenom uhle pohľadu vyvstáva otázka, či sa tieto časti zapáčia väčšine cieľovej skupiny – dovolím si tvrdiť, v prípade oboch pohlaví.

Ako niekomu s udržaním pozornosti veveričky v lieskovom háji mi veľmi imponoval rozsah len vyše 200 strán. Do tejto útlej knižky sa však akoby nezmestilo úplne všetko. Podľa slov autora bola väčšina kapitol priamo inšpirovaná jeho živými snami. Cítiť to pri situáciách, ktoré sa odohrávajú detailne ale nepriamo, aj pri udalostiach, ktoré k nim vedú alebo ich prepájajú. Z tých druhých cítiť, že sa autor ponáhľa k obľúbenejším scénam a tak čitateľovi niektoré udalosti skrátka hovorí, než by mu ich ukázal.

Centrálny epický príbeh tak ostáva za oponou hmly, ku ktorej prispievajú nedostatočne vyvinuté postavy. Ústredná dvojica by sa s prižmúrením oka dala opísať názvom telenovely Statočný a krásna. Hrdinky ženského rodu často plnia úlohu trblietavej ozdoby, objektu záujmu či inkubátora nových postáv. Nové osoby či entity vstupujú do deja len na chvíľu a neváhajú prísť až tesne pred jeho rozuzlením.

Napriek tomu sa knižka Legendy Leopardie pustila do vôd slovenskej fantastiky s vervou a nebála sa zariskovať. Čitateľom s otvorenou mysľou ponúkne pohľad do neprebádaných svetov šamanských príbehov.

Hodnotenie: 40 %

Knihu Legendy Leopardie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Legendy Leopardie
Žáner: mýtická fantasy
Autor: Dušan Damián
Vydavateľstvo: Erinbook
Rok vydania: 2020
Obálka: Martin „Cuco“ Luciak
Ilustrácia: Linda Víghová
Väzba: brožovaná
Počet strán: 232
ISBN: 978–80–89948–30–7


Súvisiaci link

Predstavujeme – Dušan Damián: Legendy Leopardie


Recenzentku Máriu „Márdž“ Antoničovú možno poznáte aj ako stand-up komičku z Comedy Dungeon. Rada recenzuje filmy, knihy, občas aj divadelnú hru a s chuťou sa púšťa aj do reportáží z conov či rozhovorov s osobnosťami. Príbehy rada nachádza aj vo videohrách a hudbe.

Pod týmto linkom nájdete články Márie Antoničovej na Fandom.sk.


26. januára 2021
Mária Antoničová
Zdroj informácií