Recenzia – Avengers: Endgame

Endgame - Thanosovo brnenie
Endgame - Tony
Endgame - Nat a Hawkeye
Engame - Rocket a Nebula
Endgame - Cap
Endgame - preživší
Endgame - loď

Keď bol Jon Favreau ešte pomerne štíhly, natočil Iron Mana. Záver filmu rozbúril stojaté vody konvenčne uznávaného maskovaného superhrdinstva. Tony Stark bez hanby ukázal svetu svoje pravé ja. Favreau rokmi zmohutnel a svet Avengerov sa rozrástol niekoľkonásobne. Nastala nová éra marvelovských superhrdinov, ktorí tiahli do boja s holou tvárou a potom za to niesli dôsledky. Pretože od národného hrdinu k nepriateľovi národa často býva len nepatrný krôčik.


Avšak malicherné nepriateľstvá sú už preč. Po Thanosovom lusknutí sú preč aj priateľstvá, lásky, rodiny. Zostáva smútok, zúfalstvo, apatia, ale najmä pocit viny. Nemohli urobiť viac? Každý z Avengerov, ktorí prežili, sa snaží vyrovnať so stratami a zlyhaním po svojom. Nie je to veselé divadlo. Pretože pomsta nie je až taká sladká, ako sa traduje, a najmä vám nikoho nevráti.

Nevídaná náhoda však prinesie štipku bláznivej nádeje. Ten, kto by sa do toho pustil, musí byť naozaj šialenec, ale čo sú a vždy boli Avengeri? Klbko mačiek v jednom vreci. Znie to ako čistá vtákovina, ale ak máte šancu jedna k štrnástim miliónom, do konca života by ste si vyčítali, keby ste sa nepokúsili. Samozrejme, aj v tom najdokonalejšom pláne sa v praxi ukážu trhliny, ktoré mieru šancí ešte znižujú. A čo už v takomto bláznovstve?

V Endgame tvorcovia opustili tradičnú schému trojaktovky a vrhli sa do zložitejšej stavby príbehu. Ten sa navyše priebežne rozbieha do viacerých línií, aby sa zauzlili, rozbili a znova stretli v jednom bode. Niekoľkokrát. Napísať scenár k takémuto filmu určite nebola prechádzka ružovým sadom, a preto nečudo, že tvorcom ušli aj nejaké logické lapsusy alebo že si miestami protirečia.

Čo prvé udrie divákovi do očí, je pochmúrnosť, oprostená od jasavých farieb a svetielok typických pre filmy tejto produkcie. Ponurú atmosféru ale časom elegantne natrhávajú tri postavy – Scott Lang, Bruce Banner/Hulk a najmä Thor, ktorého nový hromovládny status budú musieť niektorí prežrieť a najlepšie ešte aj spláchnuť pivom. Divákov poteší aj defilé kľúčových scén z predchádzajúcich filmov, hoci tu už mnohí začnú chápať, prečo má film vyše trojhodinovú stopáž. Vlečúci sa prostriedok filmu však rozhodne vyváži monumentálna finálna bitka. Choreografia je neskutočne prepracovaná a aj keď nemôžete spustiť oči z plátna, v duchu sa už tešíte na to, ako si to vychutnáte doma a spomalene.

Za tých jedenásť rokov hádam neexistuje divák, ktorý by si neobľúbil aspoň jedného hrdinu tohto univerza. Jednou z pozitívnych čŕt dlhej stopáže je, že každá z postáv dostala svoj priestor a dejotvornosť jednotlivých hrdinov pôsobí pozoruhodne vyvážene. Boli nám blízki už predtým. Teraz ich činy a rozhodnutia predstavujú esenciu toho, čo sme o nich vedeli, stotožnenie či zblíženie sa diváka s postavou je čisto zámerné. Z roly vypadol akurát samotný Thanos. V Infinity War je prezentovaný ako ten, kto sa pre vyšší cieľ dokáže zriecť všetkého, čo má rád, v Endgame pôsobí ako obyčajný zloduch. Na druhej strane, spojenie „kolektívny hrdina“ sa v tomto filme naplnilo takmer do dokonalosti. Priateľstvo, láska, spolupatričnosť a obetavosť sú hodnoty, ktoré posúvajú ľudstvo dopredu, a v tomto idú Avengeri príkladom.

Thanosov sen o prosperite zvyšnej polovice vesmíru sa roztopil. Rozpadlo sa toho viac a snaha poskladať to znova dokopy nie je zadarmo. Katarzia je však niekoľkonásobná a aj keď nie až taká logická, poteší. Záver ságy o Avengeroch je vskutku dôstojný. To by však neboli páni a dámy z Marvelu, keby doň zabudli zapichnúť aj pár háčikov, od ktorých by sa mohli odvíjať nové príbehy.

Na záver malý osobný odkaz tým divákom, ktorí v kine nedokážu ani počas tých najtichších a najdojímavejších scén prestať ŽRAŤ: V pekle už majú pre vás pripravené špeciálne oddelenie. Bude plné misiek s mexickými čipsami. Za sklom.

A Hogan (Jon Favreau) bude možno skutočne Happy.


Avengers: Endgame

Žáner: science fiction, fantasy, akčný
Výroba: USA, 2019, 182 min.
Réžia: Anthony Russo, Joe Russo
Scenár: Christopher Markus, Stephen McFeely Kamera: Trent Opaloch Hudba: Alan Silvestri Hrajú: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman, Jeremy Renner, Josh Brolin, Karen Gillan, Gwyneth Paltrow, Sebastian Stan, Brie Larson, Evangeline Lilly, Jon Favreau, Paul Rudd, Dave Bautista, Katherine Langford, Bradley Cooper a strašne veľa ďalších.


Autorka recenzie Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej zatiaľ poslednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM.

Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Recenzia – Avengers: Nekonečná vojna

Recenzia: Čierny panter

Recenzia – Thor: Ragnarok

Recenzia: Strážcovia galaxie 2

Recenzia: Doctor Strange

Recenzia – Captain America: Občianska vojna

Recenzia: Ant-man

Recenzia – Avengers: Vek Ultrona – čas hrdinov

Recenzia – Avengers: Vek Ultrona

Recenzia: Strážcovia Galaxie

Recenzia – Captain America: Zimný vojak

Recenzia: Thor 2: Temný svet

Avengers: Pomstitelia sa mstia a popri tom zabávajú diváka

Zelený pan Hyde


26. apríla 2019
Alexandra Pavelková