Recenzia – Thor: Ragnarok

Vo štvorici po opici

Thor - stvorica na moste
Thor - súboj
Thor - Skurge
Thor - Velmajster
Thor - Loki pacifikovany
Thor - valkyra
Thor - Hela

Už si pomaly zvykáme na to, že štúdio Marvel sa svojimi filmami čoraz viac prikláňa k forme videoklipov, ale natočiť 130-minútový videoklip, to chce už poriadne gule. Nejde o to, že by nebolo naporúdzi nadostač špeciálnych efektov, chytľavej muziky, pekných a štýlovo dohabaných ľudí alebo nápaditej pohybovej choreografie. Ale taký megavideoklip potrebuje aj nejaký dej. A s prižmúrením oka Boha hromu dokonca aj príbeh.

Od posledného filmu z tohto univerza uplynuli dva roky. Na asgardskom tróne tróni Loki, ktorý sa pasoval na Bakcha. Ruku má voľnú – jeho brat má vybavovačky po rôznych svetoch a Bifrost namiesto Heimdala stráži podvratný lord Vaako. Ľžiodinove orgie netrvajú večne a všetko sa prevalí. Bratov ale na ulici nerozdávajú a v samoške ich nekúpite. Thor sa teda musí uspokojiť s tým, ktorého má, a spoločne sa vydajú hľadať otca. Okrem Odina však nájdu aj to, čo nikto nečakal: Bohyňu smrti Helu. Tá sa len tak trasie, aby prebrala vládu nad Asgardom za každú cenu. Najmä za cenu mnohých životov. Viac-menej z technických príčin sa božskí bratia ocitnú na smetisku sveta, s čím sa každý z nich vyrovnáva po svojom. Thor má jasný cieľ: zatrhnúť Heline rozpínajúce sa ambície v začiatku. To však, vzhľadom na to, že sa momentálne nachádza doslova v Čertovej riti (čo je u nás na Strednom Slovensku eufemizmus pre najbezvýznamnejšie a najvzdialenejšie miesto vesmíru), pomerne zložité. Neostáva mu nič, než bojovať o svoj život, pozbierať sily a hrdinskú… no proste družinu. A započať najväčšiu laserovú show od čias Veľkého tresku. A popri tom trochu dospieť.

To, čo začalo v rytme diskotékových stroboskopov, sa v okamihu prvej konfrontácie Thora s Hulkom zmení na poctivý quest prešpikovaný nepretržitým prílevom hlášok, gagov a neuveriteľných cameí. Nielenže Boh hromu tu svojím vystupovaním supluje Deadpoola, ale zdatne mu sekundujú aj ostatné postavy a postavičky. Interakcia medzi Thorom a jeho „kamarátom z práce“, či už vo forme zeleného monštra alebo ufňukaného doktoríka, je doslova iskrivá. Ragnarok predstavuje Avengerov z iného pohľadu. Niekoho preto môže zaskočiť zistenie, že ako Thor, tak aj Banner, ba dokonca i Hulk sú v skutočnosti ukecaní chlapci s kadejakými slabôstkami. O Lokim ani nehovoriac. Dozaista si obľúbite aj večne nadrbanú zberačku č. 142 či ochotného revolucionára Korga, ktorý hovorí nežným hláskom režiséra Taiku Waititi. Dokonca aj vyšinutého Veľmajstra, ktorého si s očividným pôžitkom strihol Jeff Goldblum, nemôžete označiť za málo coolového záporáka. Cate Blanchett sa dozaista cnelo, že ako Galadriel nemohla plne preukázať svoju temnú stránku, takže teraz si to s radosťou vynahradila.

Spočiatku má divák nejasné podozrenie, že sa díva na prípravu torty podľa receptu psíčka a mačičky. Ono sa to ale časom utrasie. Je pravda, že v Ragnaroku nájdete kúsok zo všetkého – Mad Maxom počnúc, Hviezdnymi vojnami pokračujúc a ľubovoľným filmom od Marvelu končiac. Našťastie sa to všetko deje s nenútenou noblesou a kopou srandy, ktorá z časti zrejme vznikala priamo na pľace. K tomu prispel nielen svižný klipový strih, ale aj dejotvorný výber hudby. Hlavne však scenár, ktorý celý ten mišmaš zlepil do uveriteľnej podoby, pričom tam ostalo miesto aj na peknú uspávanku. Pri spätnom pohľade trochu zamrzí, že všeobecná roztatárenosť sa týkala aj vecí, ktoré mali byť prezentované vážne, a že v budúcnosti vám budú zrejme chýbať postavy, ktoré boli bez akýchkoľvek prieťahov odfajčené prostým mávnutím ruky. Vzhľadom na to, že sa tu nič neberie seriózne, nie je veľmi ani komu držať palce a napätie je asi toho druhu, aké prežívate pri jazde na húsenkovej dráhe.

Tak čo onak, z diskotéky sa po všetkých tých peripetiách v závere spolu s hrdinami pretlčiete na poriadnu narodeninovú megapárty a s opicou si budete robiť starosti potom. Niekedy v inom živote. A ak sa zmastíte tak, že budete potrebovať doktora, jednoznačne navštívte doktora Strangea. Nuž, ak koniec sveta má byť takýto, tak si na to štrngneme.


Thor: Ragnarok
Žáner: dobrodružný, fantasy, scifi
Výroba: USA, 2017, 130 min.
Réžia: Taika Waititi
Hrajú: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Mark Ruffalo, Cate Blanchett, Tessa Thompson, Idris Elba, Jeff Goldblum, Anthony Hopkins, Karl Urban, Benedict Cumberbatch, Tadanobu Asano, Taika Waititi, Clancy Brown, Lou Ferrigno, Stan Lee, Sam Neill, Matt Damon a ďalší.


Autorka recenzie Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej zatiaľ poslednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM.


Thor: Ragnarok Movie Clip – Get Help


5. novembra 2017
Alexandra Pavelková