Recenzia: Thor 2: Temný svet

...alebo Thoreal, pretože vy za to stojíte

Po návrate z „Newyorkskej párty“ sa Thor pustil do upratovania. Jemu a jeho kompánii sa celkom darí postupne prinášať mier do všetkých svetov. Sranda ale musí byť, a tak sa z tisícročného spánku prebúdzajú temní elfi. Keďže sa však zobudili v nesprávnej spánkovej fáze (alebo sú skrátka kreténi), rozhodli sa, že zničia všetky svety. To tu ešte nebolo…

Na zemi, konkrétne v Londýne, sa začnú objavovať zvláštne fyzikálne fenomény. Našťastie sa v tejto európskej metropole práve nachádza vedkyňa Jane Frustrovaná (oficiálne Fosterová), ktorá nemôže zabudnúť na zlatovlasého svalnáča s veľkým kladivom. Anomálie však majú niečo spoločné s nadchádzajúcou temnoelfskou pyžamovou párty smrti a vďaka svojej zvedavosti sa Jane dostane priamo do centra diania. Našťastie, Thor takisto, takže zábavu je postarané.

Starí známi

Okrem sympatickej dvojice sa vráti aj (najmä nežnejším) fandomom zbožňovaný darebák Loki, ktorý svojich prívržencov (a hlavne prívrženkyne) nesklame. Tom Hiddleston predvádza naozaj skvelý výkon v emocionálne náročných scénach aj v geniálnom podaní hlášok. Objavia sa aj doktor Eric Selwig a Janina stážistka Darcy. Obaja sa statočne zhostia úlohy komediálneho odľahčenia, či už duchaprítomných sarkazmov alebo v prípade nie celkom kompletného doktora, vtípkov typu „nemám gate…“. Tešiť sa môžeme aj na Odina, na Thorovu družinu, ba dokonca aj na kráľovnú Friggu v podaní Rene Russoovej. Ukáže sa nielen ako múdra a zhovievavá kráľovná, ale aj ako milujúca matka. A potvrdí indické príslovie „Neser tigra, keď má malé.“ Priestor zažiariť dostane aj vševidiaci sympaťák Heimdall, a veru ho poriadne využije!

Režírovať či nerežírovať

Réžie druhého samostatného filmu o bohovi hromu sa tentokrát ujal Alan Taylor, ktorý sa podieľal hlavne na seriáloch. Okrem iných aj na Boardwalk Empire alebo Hra o tróny. Rozdiel medzi prvým a druhým dielom je tu cítiť. Keneth Branagh, mimochodom režisér viacerých shakespearovských adaptácií, na filme aspoň spolupracoval ako producent. Odhliadnuc od toho, že Thor v jednotke prešiel zásadným vývojom osobnosti, celkový tón filmu je odlišný. Ako v každom poctivom blockbustri, aj tu sa tu nájdu seriózne i komediálne scény. Humor však v niektorých situáciách vyznieva priam parodicky. Diváka to z deja síce nevyhadzuje, ale keby ste si porovnali atmosféru niektorých komických a emocionálnych záberov, čudovali by ste sa, že sa nachádzajú v jednom filme. Napriek tejto jemnej nevyváženosti je film veľmi zábavný. Ponúka tradične namakané rúbanice a na niektorých scénach sa budete smiať hlasnejšie, než je spoločensky prijateľné. Poteší aj chémia medzi postavami. Niektoré interakcie si fanúšikovia vychutnajú, a možno sa na chvíľu objaví aj kamarát z inej marvelovky. A samozrejme, tešte sa na Stana Leeho.

THIS! IS! SVARTA… lfheim

Od čias, čo profesor Tolkien redizajnoval elfov a vytvoril z nich stelesnenie múdrosti, krásy a elegancie, sa ním inšpirovaní autori túto rasu snažili čo najviac priblížiť nám – ľuďom. A tak sa elfi objavujú v mnohých príbehoch ako antagonisti. Či už ľudskou prirodzenosťou dohnaní k extrému ako napríklad princ Nuada v druhom Hellboyovi, alebo ako večne utláčaná a zatrpknutá rasa v Sapkovského Zaklínačovi alebo tiež videohre Dragon age: Origins. Očividne táto „zatemňovacia“ premisa funguje, a tak si aj v tomto filme môžu elfi z čierneho Svartalfheimu naštvane odpľuť a začať nakopávať zadky vo veľkom štýle (tešíme sa na kung-fu Thranduila).

Tvorcovia pekne využili možnosti, ktoré im ponúka deväť svetov. Oproti jednotke, kde sme behali hlavne po Midgarde, si teraz spolu s Jane užijeme Thorovu domovinu. Na chvíľku si odskočíme aj do iných ríš, tiež aj do temného sveta Svartalfheim, ktorého názov znamená domov tmavých elfov. Úlohu Malekitha, hlavného ničomníka, si na seba navliekol ex-Doktor Chrisopher Eccleston. Zamaskovaný na nepoznanie podáva naozaj dobrý výkon. Pozoruhodné je, že svartalfheimskí elfi majú svetlú vizáž (teda, väčšinou) – bledá pokožka, snehobiele vlasy, svetlomodré oči, no napriek tomu z nich temnota priam vyžaruje.

Thor 2: Temný svet ponúka všetkým divákom kvalitnú zábavu, nadupanú akciu, veľkolepé efekty, heroickú atmosféru, čarovné prostredie Asgardu a atraktívne charaktery. Už sa pomaly stáva tradíciou, že marvelovské filmy sú prinajmenšom zábavné a príjemné popcornovky. A dokým nad týmito „avengerovkami“ drží ochrannú ruku Joss Whedon, môžeme byť pokojní. Prípadne na všetko kašlite, je tam Loki a Loki vládne!


Thor 2: Temný svet
Žáner: akčný, dobrodružný, fantasy
Réžia: Alan Taylor
Výroba: USA, 2013, 111 min.
Hrajú: Chris Hemsworth, Natalie Portmanová, Tom Hiddleston, Anthony Hopskins, Rene Russoová, Chistopher Eccleston, Kat Denningsová, Stellan Skarsgård
Hodnotenie: 80%


9. decembra 2013
Mária Antoničová