Recenzia: Ant-man

Dve male mravce, vosli do sprchy
Hygiena je dolezita, deti
Chces poskrabkat za tykadlom
Maly velky oco
myslel si, ze je sprcha telefon
Nadej na novu hrdinku
Traja pátrači

Prívlastok „najmenší“ sa v prípade tohto hrdinu z Marvelu týka naozaj len jeho fyzických rozmerov. Fáza 3 sa práve začala!

Ďalší jedinečný prírastok do pestrej škály charakterov jedného z najepickejších filmových projektov je tu. Hank „Ant-man starší“ Pym, mravec Anthony, dokonca aj autorka tejto über-aktuálnej recenzie dvíhajú palec, pretože táto snímka je osviežujúcou dávkou humoru v tomto sparnom lete. Popri marvelovskom A-tíme prišiel film, ktorý síce patrí do filmového sveta, no s Tonym Starkom si na schwarmu len tak ľahko neodskočí… zatiaľ. Zvierame palčeky!

Sympaťákovi Scottovi Langovi sa príliš nedarí. Len čo vypadol z basy, snaží sa všemožne zamestnať, no zarobí si maximálne pár drobných a jednu zmrzku. Jeho kamoši – dobrý, zlý a sakra ukecaný –, ho lákajú na tie isté chodníčky, ktoré ho dostali do lapáku, no Scott statočne odoláva. Až do chvíle, kým sa poddá, ubitý nepriestrelným odmietavým systémom. Pri nočnej misii však namiesto trezoru nadupaného zlatými ťažidlami na papier nájde iba motorkársky oblek s plynovou maskou. Tak sa zoznámi s Hankom Pymom, pôvodným Ant-manom na dôchodku a zakladateľom firmy, ktorej logo vyzerá ako videoherná spoločnosť Valve – Fáza 3, Half Life (čakáme!). A neskôr aj s jeho pasívne i aktívne agresívnou dcérou Hope.

Podobne ako pred rokom nad Strážcami galaxie, aj nad Ant-manom dvíhali diváci obočie. Mravčí muž mal však oproti grázlom z vesmíru malú výhodu. A to tú, že nebol taký neznámy. Nastalo pár komplikácií, keď od projektu odstúpil jeho pôvodný režisér Edgar Wright a rozjuchaní fanúšikovia Scotta Pilgrima a zmrzlinovej trilógie zbierali pomedzi slzy črepy svojich nádejí. Peyton Reed (Yesman, seriál Nové dievča) bol nakoniec výbornou voľbou a predostrel nám skvelú komédiu a akciu v jednom.

Dobrák Paul Rudd s psím kukučom sa do roly milujúceho otca a „malého ale šikovného“ superhrdinu hodil dokonale. Herec, ktorý sa podieľal aj na scenári, vzal prípravu naozaj svedomito. Na pľac prišiel taký vypracovaný, že jeho oblek museli upraviť, a aj tak ho doň musela obuvákom súkať banda pomocníkov. V úlohe jeho predchodcu sa vo veľkom štýle vracia aj Michael Douglas, z ktorého sála úžasnosť. Kam sa otočí, žne pozitívne reakcie. Tí, ktorí furt papuľujú, prečo Tauriel nie je v Pánovi prsteňov, nájdu odpoveď v tomto filme. Po Bitke piatich armád Evangeline Lilly vymenila kaderníčku a išla si vybiť zlosť na zlodejíčkovi v prilbe s tykadlami. Osobitný potlesk si zaslúžia Scottovi traja kamaráti, ktorí celé obsadenie brilantne dopĺňajú a sú príčinou najväčších výbuchov smiechu. Najmä herec Michael Peña, ktorého postava je azda najlepším rozprávačom historiek na svete.

A akoby sme mohli zabudnúť na drobunkých hrdinov, ktorí postavu inšpirovali, a na ktorých to celé stojí… niekedy aj do slova. Keďže súčasťou Ant-manových schopností je aj komunikácia s mravcami, tie mu pri dôležitých misiách pomáhajú. Vo filme uvidíte hneď niekoľko druhov a niektoré z nich si obľúbite. Napríklad mravca Anthonyho, spomínaného v úvode, ktorý je Antmanovým parťákom. Za zmienku rozhodne stoja scény, keď sa hrdina zmenší. Sú ohromujúce a niekedy aj humorné – napríklad pri zrážke s hračkárskym vláčikom. Záporák Yellowjacket v podaní Coreyho Stolla v kostýme vzbudzuje prinajmenšom rešpekt. Mrazivým hlasom prednesená veta „Neboj sa ma!“ aktivuje dokonca aj zimomriavky. Film, ako to už pri marvelovkách tradične býva, je bohatý na cameá. Výskať budete v úvodnom flashbacku, pri povinnom Stanovi a na svoje si prídu aj priaznivci youtuberky Anny Akany. A možno sa objaví aj nejaký Avenger…

Cesta tohto filmu od prvej čiarky k finálnej verzii bola dlhá (a to dá zabrať, obzvlášť keď ste mravec!) Nakoniec však za to stála. Výsledkom je jedna veľká poctivá rodinná zábava a v podstate Vianoce v strede leta. Pretože ak budete poslušne sedieť až do samého konca titulkov, nebudete ľutovať.

Hodnotenie: 85%


Ant-man
Žáner: akčný, sci-fi, komédia
Výroba: USA, 2015, 117 min
Réžia: Peyton Reed
Scenár: Joe Cornish, Edgar Wright, Adam McKay, Paul Rudd
Hrajú: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll, Michael Peña, Bobby Cannavale, Judy Greer, John Slattery


13. augusta 2015
Mária Ant-oničová