Avengers: Pomstitelia sa mstia a popri tom zabávajú diváka

Avengers: Pomstitelia, 2012

Komiksový gigant Marvell nás už štyri roky pripravuje na crossover doposiaľ nevídaných rozmerov, ktorého dôsledkom bolo zatiaľ 6 filmov. Počnúc Neuveriteľným Hulkom (2008) sme veľmi cielene masírovaní ďalšími snímkami, a tí trocha znalí už dlho očakávajú výsledné stretnutie niekoľkých známych marvellovských superhrdinov a postáv v jednom zjednocujúcom filme: do kín prichádza film Avengers: Pomstitelia.


Americké filmové štúdiá chrlia každý rok jednu komiksovú adaptáciu za druhou a nejeden divák a fanúšik tejto formy si môže vo väčšine prípadov poplakať nad nedôslednosťou a nevyspelosťou väčšiny filmových spracovaní (samozrejme česť výnimkám typu Temný rytier alebo Strážcovia). Zatiaľ čo väčšina vážnejšie ladených komiksov sa zrejme iba ťažko dočká svojej filmovej podoby (opäť česť výnimkám typu Persepolis), tých klasických superhrdinských, s postavami dobre známymi dokonca aj komiksovým analfabetom, je, zdá sa, možno až zbytočne veľa.

Šesť snímok predchádzajúcich samotný tím Avengerov sa vyznačovalo už spomínanou nedotiahnutosťou. Každá z nich sledovala veľmi podobnú schému zrodu hrdinu, jeho vzostupu a záchrany sveta, mesta, ľudí atď. a neponúkla žiadnu pridanú hodnotu. Skôr naopak – tieto filmy sa nevyhýbali množstvu klišé a ich schéma bola veľmi jasne čitateľná. Kvalitatívne sa veľmi nelíšili. Akurát Iron Mana zachraňoval charizmatický a vždy vtipný Robert Downey Jr. a Thorovi sa vďaka výtvarnému spracovaniu a „shakespearovskému“ režisérovi Kennethovi Branaghovi podarilo trocha vybočiť z kvalitatívnych mantinelov pukancových letných trhákov.

O to väčšie potešenie a nádej vzbudilo oznámenie, že Avengerov bude režírovať veľký fanúšik komiksov, sci-fi a hororu, fanboy Joss Whedon, známy seriálmi Buffy, premožiteľka upírov, Firefly alebo vydarenou paródiou na ultimátnych záporákov Dr. Horibble’s Sing Along Blog. Vo svojich dielach Whedon často paroduje, či dokonca preklápa známe žánre do ďalšej roviny (Firefly je napríklad sci-fi soap opera silne inšpirovaná westernom). V prípade Avengerov, vysokorozpočtovej hollywoodskej produkcie, sú síce tieto tendencie potlačené, no Wheedonovi sa čo-to podarilo prepašovať aj sem – predovšetkým vo forme humoru.

Na rozdiel od vážne ladených snímok Temný rytier alebo Strážcovia sa Avengeri orientujú skôr na klasické komiksové superhrdinstvo bez snahy o ďalší/ľudský rozmer hlavných postáv. Každý z hrdinov má vo filme svoj krátky úvod (divák neznalý predchádzajúcich filmov sa tak nemusí obávať) a následná konfrontácia (Thor vs. Iron Man) či vzájomné zoznamovanie sa (Hulk a Čierna vdova) už prechádza priamo ku hlavnému problému – záchrany sveta pred armádami z inej dimenzie. Portál otvára záporák pôvodom z filmu Thor – charizmatický Loki. Spomínaná interakcia medzi hrdinami je tu hlavným zdrojom zábavy. Uštipačné dialógy a doberanie sú miestami pre fanúšika minimálne rovnako zaujímavé ako samotné súboje. Whedon (aj ako scenárista) prináša do komiksovej adaptácie nadnesenosť a humor, ktorý veľmi úspešne kompenzuje okresané pozadie postáv. Na ich prehĺbenie však nie je veľa priestoru. Ten sa musí deliť predovšetkým medzi nevyhnutné načrtnutie príbehu, až šiestich (!) superhrdinov a neodmysliteľnú megalomanskú akciu. Toto tvrdenie však nie je výčitkou, práve naopak. Všetky spomínané prekážky spojené so širokým zameraním sa na veľké množstvo postáv Whedon úspešne prekonáva s veľkým citom pre dávkovanie jednotlivých nevyhnutných filmových a naratívnych postupov.

Vyše dvojhodinový film smeruje k finálnemu súboju prevažnú časť minutáže, dôležité (napríklad aj pre pokračovanie) je hlavne zocelenie celého pomstiteľského tímu a ustanovenie jednotlivých úloh. Asi najmenej výrazný hrdina – Kapitán Amerika sa tak (v súlade s tradičnými americkými hodnotami) stáva veliteľom, anarchistický Tony Stark odhaľuje vedľajšie zámery Štítu, Čierna vdova si odskáče malú drámu s Hawkom a prezieravým Lokim a Hulk svojou nekontrolovateľnos­ťou všetko ešte pred záverom trocha skomplikuje. V celku mimochodom akoby absentovalo to, za čo vlastne superhrdinovia bojujú – samotné ľudstvo. Ľudia tu akurát pobehujú po uliciach a padajú na nich budovy.

Hranica medzi ľudskou slabosťou a superhrdinskou neporaziteľnosťou je skôr (nechcene) načrtnutá kvalitami jednotlivých hrdinov. Kapitán Amerika, Hawke či Čierna vdova sa oproti Iron Manovi, Thorovi alebo nesmrteľnému Hulkovi javia ako slabšie články, a najmä v závere je jasné, kto odvádza najviac a najzáslužnejšej roboty. Našťastie všetko kompenzuje spomínaný brilantný humor, a vyvážená struhujúca akcia. Vďaka nim (a Whedonovmu premyslenému scenáru) každý dostane rovnaké množstvo priestoru, ilúzia rovnosti je tak zachovaná.

Zamrzí však občasná nedôslednosť, či scenáristická vykonštruovanosť situácii. Bruce Banner napríklad celý čas zápasí so sebakontrolou a potláča Hulka, v závere však odrazu nemá problém so sebaovládaním a vedomou premenou. Armáda z inej dimenzie sa veľmi predvídavo zameriava na jedno mesto a jej počty sú akurát také veľké, aby si nimi hrdinovia dokázali nakoniec poradiť. Dojem skutočného ohrozenia a podmanenia sveta sa tak nakoniec nedostavuje. Film sa na Slovensku premieta aj v 3D verzii a môžem ju iba odporučiť. Whedon sa vyhýba frenetickému akčnému strihu z Bayových Transformerov, akčné časti sú nesmierne prehľadné a hlava tak bolí akurát vďaka rozsiahlejšej stopáži filmu.

Už dlhší čas sa v kinách neobjavila podobná komiksová adaptácia, ktorej by bolo možné vytknúť iba pár maličkostí a s jej pôvodným médiom by bolo naložené s rešpektom. Ako pridaná hodnota k povinnej akčnej časti sa ani väčšia miera humoru nevyužíva veľmi často, obzvlášť takého, ktorý je kvalitný (čítaj skutočne zábavný/nie primitívne triviálny) a vytvára neodmysliteľnú časť filmu. Pokiaľ vás v posledných mesiacoch sklamali snímky ako John Carter, Hry o život alebo Bojová loď, Avengers: Pomstitelia to s veľkou pravdepodobnosťou napravia, i keď kultový status a označenie komiksová adaptácia roka sa im zrejme vyhne.


Avengers: Pomstitelia

Slovenská premiéra: 3. 5. 2012

Žáner: dobrodružný, akčný, sci-fi

Réžia: Joss Whedon

Výroba: USA, 2012, 142 min.

Hrajú: Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo

Hodnotenie: 80 %


10. mája 2012
Maroš Brojo