Zelený pan Hyde

The Incredible Hulk

Americká armáda sa snáď nikdy nepoučí. Opäť sa raz rozhodla vytvoriť supervojaka. A opäť sa raz našiel naivný vedec, ktorý veril, že robí niečo pre dobro ľudstva…

Pred pár rokmi X-Meni odpálili nálož plnú komiksových hrdinov, ktorých výsadou bola okrem špecifických superschopností aj psychológia a vnútorný svet. Na túto úspešnú vlnu sa vtedy snažil naviazať aj Hulk Anga Leeho, kde sa viac rozprávalo ako konalo, a ktorý sa stal snáď najrozporuplnejšou komiksovkou. Potom však zabodovali úplne hlúpučké filmy ako dve časti Fantastickej štvorky či Ghost Rider, a producenti sa rozhodli, že zelený hrdina potrebuje „poriadny“ film.

Tak uzrel svetlo sveta Leterrierov Neuveriteľný Hulk. A je to mäso. Zápletka okolo laboratórneho výskumu je zhrnutá do úvodných titulkov a v podstate okamžite začína hon na doktora Bannera. Hlavne preto, že na plátne sa stále niečo deje, pôsobí tento Hulk ako určitá satisfakcia. Mnohým určite bude chýbať „okienková“ kompozícia predošlého Hulka, no Leterrier to bohato vyvažuje svojou divokosťou a dychberúcim zmyslom pre akciu.

Neuveriteľnému Hulkovi veľmi pomáha aj skvelá grafika s prepracovanými svalmi, vráskami, vlasmi a primeranou „špinavosťou“. A prekvapivo skvelo funguje humor okolo trenírok (konečne niekoho napadlo, že Bannerove bombarďáky nemusia premenu vždy prežiť…).

hulk-3-tn.jpg hulk-1-tn.jpg

Vzhľadom na to, že Hulk bol vždy aj o psychológii a schizofrénii, aj teraz sa tvorcovia pohrali s jednotlivými postavami. Tentoraz to (našťastie) nechali hlavne na hercov a scenár sa rozhovorom „o ničom“ venuje len v nevyhnutnej mi­ere.

Edward Norton nie je taký sympaťák ako Eric Bana, ale dokázal Hulkovi vtisnúť viac rozpoltenosti (aj vďaka svojej momentálnej fyzickej útlosti). Liv Tyler slzí takmer celé dve hodiny, ale dokázala dodať filmu primeraný romantický rozmer. A samozrejme, aj napriek miernej obrázkovej klišéovitosti, najviac boduje postava Tima Rotha („To je všetko, čo dokážeš?“).

hulk-4-tn.jpg hulk-2-tn.jpg

Klasická štruktúra vyžaduje finálny súboj dvoch monštier a ten aktuálny sa určite zaradí medzi najlepšie scény komiksových filmov. Bitka má gule a neopakovateľnú supermanovskú nostalgiu. Film sa na nič nehrá, beží presne podľa pravidiel, ktoré odskúšala doba a aj preto je porovnateľný s prvými dvoma Spider-Manmi – má atmosféru, výborné triky a ten správny „kreslený“ drajv…

Ozaj, epilóg je neuveriteľne skvelý a dáva filmovým a komiksovým fanúšikom nádej, že sa môžu tešiť na niečo ozaj veľké…

Hodnotenie: 80%

The Incredible Hulk, 2008, USA
Réžia: Louis Leterrier
Scenár: Zak Penn
Hudba: Craig Armstrong
Hrajú: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, Tim Blake Nelson, Ty Burrell


6. augusta 2008
Martin Kochlica