Recenzia: Strážcovia galaxie 2

Strazcovia galaxie 2 - poster
Strazcovia galaxie 2 - pripraveny
Strazcovia galaxie 2 - Grootik
Strazcovia galaxie 2 - krasna mimozemstanka
Strazcovia galaxie 2 - Star Lord a Gamora
Strazcovia galaxie 2 - Star Lord

Značku Marvel netreba predstavovať asi nikomu. Dokonca ani filmovým fanúšikom. Veď má svoj podiel na tom, že vzrástol záujem o superhrdinské komiksy. Z komerčne najúspešnejšej filmovej série sa najprv predstavil pán Iron-Man, zelenáč Hulk, vlastenec Kapitán Amerika, božský Thor a nasledovali pokračovania ich osudov. Potom sa zrodili Avengers a neskôr sa do rozrastajúceho univerza pridal i malý/veľký Ant-man a kúzelník Doctor Strange.

A neboli to len oni. Vo filmoch sa okrem iného mihlo množstvo ďalších dôležitých postáv (Hawkeye, Warmachine, Scarlet Witch, Quicksilver, Vision, Black Panther, Spider-Man a ďalší) a samozrejme došlo i na seriály (S.H.I.E.L.D., Daredevil, Jessica Jonesová, Agentka Carterová a ďalšie.). Marvelovská superhrdinská šablóna sa i naďalej rozrastá, avšak režisér James Gunn z nej akoby zázrakom dokázal Strážcov Galaxie vyčleniť, a pritom neporušiť nastolenú kontinuitu.

Priznám sa, že do roku 2014 som o týchto strážcoch ani nepočul. Zjavne nie som jediný, pretože ich mená sa začali skloňovať až po tom, čo predviedli na filmovom plátne. Fanúšikov si našli kvôli odlišnému, dovtedy menej preferovanému kozmickému dobrodružstvu, ale i vďaka odľahčujúcemu humoru, pestrej akcii a postavám. Veď práve tie sa zo šablóny vymykali natoľko, že hláškou „I AM GROOT“ dokázali zatieniť aj staré známe „Avengers do boja!“

Päťčlenná zberba z vesmíru nedisponovala superschopnosťami ani prebytkom inteligencie. Zaujala hlavne osobitosťou po fyzickej aj psychickej stránke. V marvelovskom vesmíre nedostal možnosť zažiariť len charizmatický človiečik Peter Quill s prezývkou Star Lord, ale aj Thanosova dcéra Gamora, sarkazmom sršiaci mýval Rocket, drevený valibuk Groot a svalnatý ničiteľ Drax, ktorého sila zodpovedala presnému opaku intelektu. Na prvý pohľad je to proste skupinka pochybných indivíduí. Vo svojom prvom filme však predviedli uveriteľné emócie skĺbené humorom a trefnými hláškami. Strážcovia Galaxie tak zlúčili originálne nápady s jednoduchým príbehom, v ktorom nebola núdza ani o vesmírne prestrelky kozmického kalibru. A keďže odľahčená atmosféra aj scenéria sa ukázala ako nadmieru lahodiaca oku i duši, niet divu, že po Strážcoch galaxie nastúpil v marvelovskom univerze drobný upgrade. Každý ďalší film tak zo strážcov zobral to, čo potreboval (prevažne humor), avšak strážcovia zostali iba jedni. Pokiaľ vynecháme komiksovú scénu so skupinkou vesmírnych dobrodruhov neustále meniacich svoju zostavu, máme tu ešte voľné pokračovanie pôvodného filmu, a to v podobe animovaného seriálu. Postavy v ňom vypadajú skvele, dabing je strašný a príbeh samotný vychádza z filmovej predlohy, avšak ničím neohúri. Za zmienku stojí i Groot, ktorý sa v desaťdielnom seriáli objavuje tak, ako ho poznáme z filmu. Počas vzniku seriálu totiž málokto predpokladal, že filmoví tvorcovia sa rozhodnú použiť Groota aj v roztomilejšej forme. Stačilo pár tanečných kreácií a z Groota sa okamžite stala najpopulárnejšia halúzka Marvelu. Po divácky neúspešných animákoch, ktorých účelom bolo spríjemniť nám čakanie na druhý film, sme sa ho konečne dožili.

Star Lord a jeho banda sú späť! To, že z Groota zostal iba tancujúci prútik, je bohužiaľ najväčším viditeľným upgreadom. Po druhýkrát už nebudete lietať so Strážcami sem a tam, ale namiesto toho sa prenesiete na prenádhernú planétu Ego. Tá sa ukáže v niekoľkých podobách, vnášajúc do príbehu okrem nostalgie aj trochu originality a temnoty. V druhom dieli zostanú i starí známi ako Yondu či Nebula a ďalší naopak pribudnú (emóciami nabitá Mantis, Taserface a nejaký Sylvester Stallone). Dá sa povedať, že naši hrdinovia si prejdú menšou reorganizáciou. Rocket s Grootom majú konečne tú česť poznať obávaného lovca odmien a Draxovi padne do oka preafektovaná Mantis. Star Lord a Gamora sa chtiac-nechtiac presúvajú na vedľajšiu koľaj na ich romantická zápletka príde len v náznakoch. Predsa len, vracia sa bojachtivá Nebula, a tá dá svojej sestre zabrať viac než milovaný Peter. Našťastie ani náš pozemšťan nezostáva na ocot a konečne odhaľuje tajomstvo svojho pôvodu. Už teraz vám môžem prezradiť, že jeho otcom nie je Darth Vader ani Boris Kollár, ale sympatický bradáč s tvárou Kurta Russella. Medzi postavami ani tentoraz nechýba podpichovanie a iskrenie, podstatný rozdiel je však v priestore, ktorý si pre film ukradli hlavne Rocket, Drax a Groot. Tým pádom nie je núdza o viac či menej podarené vtipy, vďaka Grootikovi občas akoby vytrhnuté z manuálu pre materské škôlky.

O deji toho veľa prezrádzať netreba. Je rovnako priamočiary ako v prvom filme, len namiesto bezjbalového zápasu o kozmickú loptičku tvorcovia tentoraz ukážu poriadny medicinbal. Je to práve planéta Ego, ktorá so Strážcami rozohrá hru plnú nadupanej akcie a efektov, ktoré aspoň na sekundu narušia nejednému divákovi farbocit.

Strážcovia Galaxie nikdy neboli iba o efektoch. Dôležitú úlohu v nich zohrávajú aj emócie. Tých je ale tentoraz v závere priveľa, miestami sú otravné. Pri prehnane veľkolepom finále možno nadobudnete pocit, že tú rozťahanú intergalaktickú žuvačku si mohli tvorcovia nalepiť za ucho aj skôr. Finálny súboj pôsobí zdĺhavo a prehnane, takže tí menej trpezliví majú sto chutí vytiahnuť diaľkové ovládanie a skočiť rovno na potitulkové scény. Filmová dvojkovosť sa veru nezaprie ani v tomto prípade. Hudobná vložka, ktorá i tentoraz tvorí dôležitú súčasť filmu, ponúka štandard, avšak všetkého iného je viac. To ani nehovorím o nadštandardnej výdrži hrdinov, ktorí by svojou nezničiteľnosťou mohli bez váhania konkurovať aj Thorovmu kladivu. Hlavné však je, že menej kriticky nastavených divákov bude film baviť. Počas sledovania v kine vás preto nezasypú pukance za hlučného fujkania sklamaných fanúšikov, ale naopak, vychutnáte si ho v salvách smiechu.

Pozor! Z kina neodchádzajte priskoro. Aj tentoraz okrem odkazov skrytých vo filme čakajú až štyri potitulkové scény! Dve z nich iba pobavia, jedna nadviaže na večne očakávaných Avengers a ich Infinity War a tá ďalšia predstaví novú terraformu marvelovskej halúzky. Pretože „WE ARE GROOT…“


Strážcovia galaxie 2 (Guardians of the Galaxy vol. 2)
Žáner: sci-fi, akčný
Réžia: James Gunn
Scenár: James Gunn
Výroba: USA, 2017, 136 min.
Hrajú: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan, Sean Gunn, Sylvester Stallone, Kurt Russell


Obrázky: Marvel Studios


Súvisiaci link

Recenzia: Strážcovia galaxie


5. mája 2017
Peter Šufliarsky