Recenzia: Žena s labutí

Žena s labutí - obálka

Nedávno vydaná kniha Žena s labutí uzavrela projekt tetralógie antológií poviedok českých a slovenských autoriek fantastiky, ako znel podnadpis každej jednej z nich. Jednotlivé tituly niesli názvy Žena se lvem, Žena se sovou a Žena s drakem. Originálny nápad priložiť ku každej knihe sadu výkladových kariet už na prvý pohľad zaujal a treba uznať, že vizuálna stránka kníh aj kariet bola vždy na špičkovej úrovni. Keďže spojenie kníh a kariet je na knižnom trhu pomerne ojedinelé, majú potenciál stať sa aj zberateľskými artefaktmi. Kvalita poviedok v jednotlivých dieloch kolísala a, podľa môjho názoru, ak by boli viaceré poviedky vyňaté, zvyšné by vystačili na maximálne tri knihy (prípadne dva hrubšie zväzky) a zvýšili by tak celkový dojem z antológií. Žena s labutí však predstavuje skutočne dôstojné uzavretie projektu. Rovnako ako predchádzajúce diely aj tento otvára predhovor muža, tentokrát Martina Králika, a knihu uzatvára doslov, v tomto prípade Silvie „draky“ Šustrovej.

Viac ako desiatke poviedok dominuje fantasy, nájdu sa tu ale aj hororové prvky, sci-fi a čo je naozaj príjemné, aj humor. Viaceré poviedky sú svieže, dynamické s primeranou dávkou akcie, bez zbytočných slov navyše, iné sú viac lyrické, zamerané na budovanie atmosféry, prípadne sa koncentrujú na emocionálnu stránku hrdinov, resp. hrdiniek. Objavil sa tu aj zaujímavý experiment Havraní rapsodie od Petry Štarkovej, kde sa striedajú básne E. A. Poea s autorkinou prózou, a v tomto prípade by sa dokonca dalo povedať, že fantastické ozvláštnenie tu absentuje, hlavná myšlienka sa zameriava na psychické ochorenie slávneho spisovateľa. Vyššie spomínaný humor sa vyskytuje napr. v poviedke Vlčí tvář Evy Hauserovej o nezvyčajnom riešení problémov v reklamnej agentúre a predovšetkým v Krakeniáde od Anny Olejárovej. Nájdenie prehistorického monštra pragmatickými Slovákmi je nefalšovaná zábava.

Viaceré texty sa čítajú príjemne, autorky častokrát nadväzujú na svety, ktoré už vytvorili, buď v iných poviedkach, alebo dokonca v románoch. Určite sa oplatí vyhľadať si ich webové stránky alebo diela, na ktoré odkazujú v medailónikoch uverejnených vždy pred samotnou poviedkou. Žiadna z tém v antológii nie je vyslovene originálna, autorky však viackrát pristúpili k tej svojej nápadito a sviežo. Napr. Jana Plauchová zručne skombinovala tému rozhodovania v kritickej situácii so sociálnym inžinierstvom a umelou realitou. Filozofické ladenie textu pristane. Radmila Tomšů v texte Za chyby se platí ukazuje, čo sa stane, ak sa mágia neužíva s rozvahou, a aké frustrácie zažívajú ľudia, ktorým vo svete plnom kúziel chýba vlastnosť disponovať nimi. O lidech a nelidech od Kristýny Sněgoňovej prináša dramatický stret medzi bytosťami z legiend a bájí a ľuďmi neschopnými s nimi spolunažívať. Pomerne nezvyčajný nápad predkladá Sanča Fülle v poviedke El Instigator. Témou je tibetská invázia do Eurázie v alternatívnej histórii. Zároveň sa tu prejavujú mocenské boje, intrigy a na ich pozadí vojenská stratégia. Miestami sa tu ťažšie orientuje v postavách a ich úlohách, je to ale jedna z poviedok, ktorá láka dozvedieť sa o fiktívnom svete oveľa viac. Asi jediná poviedka, ktorá na mňa pôsobila rušivo, bola Mezi světy od Lenky Hnízdilovej. Obsahovala príliš veľa sentimentálnych scén a literárnych klišé, rozsah mohol byť kratší a dej dynamickejší. Práve nižšou úrovňou textu sa mi do celkovej koncepcie Ženy s labutí nehodila. Zvyšné poviedky stoja tiež za prečítanie, možno neostanú dlhšie v pamäti, ale bude to príjemne strávený čas pri remeselne zvládnutých textoch.

V doslovoch všetkých štyroch kníh viackrát zaznel názor, ku ktorému sa prikláňam tiež, že neexistuje nič ako výlučne ženská alebo mužská fantastika, resp. literárny jazyk, akým je napísaná. Akékoľvek rozdeľovanie na typicky mužskú a typicky ženskú fantastiku vťahuje do hry predsudky a rodové stereotypy a hoci je nepochybný fakt, že dlho v jednotlivých žánroch dominovali muži, v súčasnosti diskurz rozdeľujúci literatúru na mužskú a ženskú tvorbu pôsobí ako prekonaný. Z doslovov by som opätovne rád upozornil na ten z knihy Žena se lvem od Františky Vrbenskej. Naozaj sa k nemu oplatí vrátiť a uzavrieť tak kruh. Celá tetralógia antológií predstavuje zaujímavý vydavateľský počin a, aj napriek určitým obmedzeniam v distribúcii, si určite nájde svoje publikum.


(Pozn. red.: Vzhľadom na momentálnu situáciu s distribúciou knihy na Slovensko – pokiaľ si niekto v e-shope vydavateľstva Fortna objedná za min. 750 Kč (30 Eur), vydavateľstvo mu pošle zásielku zadarmo, a to aj na Slovensko. V jednom balíčku si tak môžu čitatelia zaobstarať chýbajúce zväzky antológie a pekné bonusy od autoriek. Vydavateľstvo ku knihe prikladá aj štýlové upomienkové predmety, takže tentoraz je ponuka naozaj pestrá – náhrdelníky, záložky, prívesky na kľúče a ďalšie esteticky krásne veci.)


Žena s labutí
Antológia českej a slovenskej ženskej fantastiky
Žáner: fantasy, science-fiction, horor
Vydavateľstvo: Fortna
Rok vydania: 2018
Väzba: pevná
Počet strán: 348
Ilustrácie: Jaroslav Svoboda
Obálka: Jana Šouflová
ISBN: 9788090707023


Žena s labutí – promo video



Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


Súvisiace linky

Žena s drakem vám spríjemní zimné večery

Recenzia: Žena s drakem – číha, číha drak (Monika Secentity Kandriková)

Dračia záložka do knihy – opis a ukážka

Dračí náhrdelník – opis a ukážka

Reportáž: Fénixcon 2017

Recenzia: Žena se sovou – ktorá nás stráži (Monika Secentity Kandriková)

Recenzia: Žena se sovou (Ján Blažovský)

Predstavuje sa Žena se sovou

Esej: Fantastické ženy na Slovensku 1. časť

Esej: Fantastické ženy na Slovensku 2. časť

Recenzia: Žena se lvem

Recenzia: Žena se lvem… a lev zareval


21. augusta 2018
Ján Blažovský