Reportáž: Fénixcon 2017

FXC 2017 aby neutiekla
FXC 2017 Roman Hruška a zem-vzduch
FXC 2017 kúpte si dráčika
FXC 2017 kto nemá šťastie v láske, má šťastie v hre
FXC 2017 maxibetlehem
FXC 2017 krst Ženy s drakem
FXC 2017 Františka Vrbenská a krst Hořícího koně
FXC 2017 - krst Svitkov
FXC 2017 - krst Troch kapitánov
FXC 2017 Miro Švercel dostáva pusu a cenu
FXC 2017 Egon Čierny a posledná Najlepšia fantasy
FXC 2017 Posledná rytierka
FXC 2017 diváci na besede

V posledný novembrový deň Slovensko vyzeralo, akoby bolo vo vojne. Husto snežilo, doprava kolabovala, snežné pluhy nestíhali odhŕňať kopy snehu. Sediac doma, pri šálke kávy, rozmýšľal som, aké počasie si pre mňa a ostatných fanúšikov fantastiky pripraví pani Zima v Brne. Tam, ako býva tradíciou, sa cez víkend 1. – 3. 12. 2017 konal posledný con v roku – Fénixcon. Tento oslávil „Kristove roky“, čiže bol v poradí už 33. ročník stretnutia autorov a priaznivcov fantastiky. Pribalil som si ešte pár zimných vecí a v piatok som sa vydal na cestu do metropoly Južnej Moravy.


Piatok

Fénixcon, si našiel miesto v hoteli Vista, ktorý sa nachádza mimo centra mesta. Dorazil som medzi prvými a ubytovanie i registrácia prebehli rýchlo. Tešil som sa nielen na prednášky, ale hlavne na známych, ktorých som nevidel dlhší čas. V hotelovej reštaurácii som si dal skoršiu večeru a pobral sa na slávnostné otvorenie.

S príchodom 19. hodiny sa nielen hotel, ale i prednáškové sály pomaly zapĺňali. Úvodné slovo patrilo hlavným organizátorom – Romanovi „Doktorovi“ Hruškovi a Jakubovi „Arathanovi“ Slabákovi. Doktor dostal ako poďakovanie za organizáciu Fénixconov model kozmickej lode, z ktorého mal veľkú radosť. Zahájenie bolo krátke a rýchle, veď mnohí netrpezlivo očakávali slová prvých prednášajúcich. Prvú prednášku s názvom Něco za něco uviedol Jan Šimůnek, ktorý už tradične otvára Fénixcony.

Jedným z najúspešnejších a najväčších amerických vydavateľstiev je DC Comics. Mená superhrdinov ako Batman, Superman, Wonder Woman, Green Arrow aj ich protivníkov Jokera, Lexa Luthora a iných určite nie sú väčšine čitateľov neznáme. O histórii tejto spoločnosti prednášal Ondřej Král vo vedľajšej sále. Po ňom si zobral slovo František Novotný, ktorý predstavil svoju knižnú novinku s názvom Hvězdné hry. Vyšla vo vydavateľstve Nová vlna. Nemýľte si túto zbierku poviedok s knihou Vesmírne hry (vyšla v roku 1987, v edícii STOPY). Autorova prednáška s názvom Moje ztracené světy priblížila poslucháčom svety, o ktorých chcel autor písať, ale už nikdy sa k nim nedostane.

Po týchto prednáškach nasledovala (pred)tombola, ktorú moderoval Tomáš „Klikin“ Klika. V nej ste mohli vyhrať napr. brošne, náušnice, knihy či relaxačný vankúš v tvare ženských pŕs, alebo voľný vstup pre dve osoby na Fénixcon 2018. Po tombole nasledoval voľný program. Ja som si posedel v reštaurácie pri rozhovore s Katarínou Soykou, Lenonou Štiblaríkovou, Markom E. Pochom, Ivanom Aľakšom a ďalšími známymi. Dievčatá z vydavateľstva Hydra pripravujú na budúci rok napr. zbierku poviedok s názvom Hrôza na koľajniciach či vydanie nového románu Na Dušičky zomrieš. Rozhovor sa pretiahol do neskorej noci.


Sobota

Dal som si raňajky a tak ako väčšina ostatných vyrazil na vianočné trhy. Moje kroky viedli nielen na Námestie slobody, kde prebiehali hlavné trhy, ale prešiel som aj menší trh na Moravskom námestí a remeselný trh. Navštívil som i hrad Špilberk, kde som konečne našiel sneh. Na hrade prebiehala práve výstava Snaga – jeden kmen (Pozn. red.: reportáž z výstavy prinesieme samostatne.). Pri ochutnávaní medoviny, „svařáku“ a „smažáku“ som oželel niektoré prednášky. Napríklad 100 let ČASu a mnoho kačerů, ktorá bola zameraná na oslavy stého výročia založenia Českej astronomickej spoločnosti. Utiekla mi i prednáška Františky Vrbenskej – Wonder Woman vs. Anna Proletářka, či Úžasné 19. století II – Cestujeme v čase páry od Leonarda Medeka.

Po prechádzke mestom som sa vrátil na hotel, aby som stihol krsty knižných noviniek. Jedným z krstniatok bola antológia hororových poviedok Ve špatný čas na špatném místě, kde nájdete poviedky od spisovateľov ako Hanina Veselá, Mark E. Pocha, Honza Vojtíšek a mnohých ďalších.

Nasledoval krst tretej časti tetralógie Lehké fantazijno – Žena s drakem. Tak ako v minulých dvoch dieloch tohto unikátu, aj v tomto majú zastúpenie dve slovenské autorky – Zuzana Droppová s poviedkou Kreslo a Jela Abasová s poviedkou Jedno z tisíc očí. Keďže drak vo väčšine príbehov chrlí oheň, krstný otec Zdeněk Rampas a prítomné autorky knihu pokrstili ohňom. V tejto zbierke poviedok nájdete aj prvú vydanú poviedku známej českej prekladateľky Dany Krejčovej. Kniha príde na trh koncom tohto roka, takže čitatelia budú mať neskorý vianočný darček.

Nasledoval ďalší krst, no nie knihy, ale audioknihy. Spisovateľka Jana „Maffet“ Šouflová a krstný otec Michael Bronec z vydavateľstva Straky na vrbě pokrstili medovinou audioverziu knihy Svitky z londýnskeho mostu. Knihu načítal Jiří Pobuda. Aby sa krstiaci nápoj využil do poslednej kvapky, nasledoval krst knižnej novinky Tři kapitáni II. – Putování. Tu sa úlohy obrátili. Krstnou mamou sa stala Jana „Maffet“ Šouflová a autorom Michael Bronec. Krstili sa dve vydania – v pevnej a mäkkej väzbe.

Po tomto dvojitom medovinovom krste sa na scéne opäť objavila Františka Vrbenská, aby spolu so Zdenkom Pobudom pokrstili novinku vydavateľstva Epocha – knihu s názvom Hořící kůň. Tento román napísala Františka Vrbenská spolu s ďalšou známou českou spisovateľkou Luciou Lukačovičovou. Poslednou krstenou novinkou bola útla knižočka venovaná deťom od Petry Štarkovej – Lukáš a profesor Neptun, ktorú vydalo vydavateľstvo Albatros.

Do hlavného večerného programu zostávalo ešte pár hodín, tak som znova navštívil prednáškovú sálu. Ak patríte medzi fanúšikov spisovateľa Miroslava Žambocha, túto prednášku ste si nemohli nechať ujsť. Podľa jeho knihy Drsný spasitel vznikol film, ktorý by mal mať premiéru v roku 2018 na filmových festivaloch. Kulisy tohto filmu boli postavené na opustenej raketovej základni Bratronice, kde sa pravidelne konáva najväčšia postapokalyptická česká akcia – Junktown. Scenár k filmu napísal sám autor, hlavnú postavu stvárnil Aleš Blažek, masky si vzal na starosť Pavel Jelínek. Na tejto diskusii ste mohli stretnúť nielen samotného autora, ale i režiséra Jaroslava Šetka a predstaviteľa Drsného spasiteľa. Premietalo sa postprodukčné video o nahrávaní zvukov do filmu.

Začal som pociťovať hlad. Pretože hotelová reštaurácia bola plná skoro do posledného miesta a obsluha i kuchyňa mala plné ruky práce, rozhodol som sa navštíviť neďalekú reštauráciu Stronghold. Táto reštaurácia bola skoro prázdna, sedel tam iba Leonard Medek. V jeho príjemnej spoločnosti jedlo (objednal som si Othelovu tragédiu s opekanými cesnakovými zemiakmi) a pivo chutili výborne. Po chvíli sa reštaurácia začala zapĺňať ďalšími hosťami.

Vrátil som naspäť do hotela, kde sa o chvíľu začínalo slávnostné odovzdávanie cien. Ako prvé sa vyhlasovali výsledky súťaže O nejlepší fantasy. Ako povedal jeden z hlavných organizátorov Egon Čierny, 28. ročník tejto prestížnej súťaže bol posledný. Víťazkou a nositeľkou meča sa stala Michaela Merglová s poviedkou Staří přátelé.

Michael Bronec zasa vyhlásil výsledky súťaže PAF – Přebor autorů fantastiky. Zbierka víťazných poviedok vyjde na prelome jari/leta 2018. On-line magazín MFantasy už siedmy rok organizuje literárnu súťaž O dračí řád, ktorej výsledky prišli vyhlásiť dve z porotkýň – Jitka Ládrová a Jela Abasová. Víťazom tejto súťaže sa stal len šesťnásťročný Theodoric F. Addair. Ten zároveň pokrstil aj knižnú novinku Mladé čarodějky ktorá vyšla vo vydavateľstve Černý drak. Táto zbierka obsahuje poviedky deviatich spisovateliek – Terezy „Temnářky“ Matouškové, Moniky Vorálkovej, Lindy Koutovej, Michaely Merglovej, Jely Abasovej, Jitky Ládrovej, Moniky Leovej, Terezy Holubovej a Petry Machovej. Pokrstená bola hotelovou morskou vodou (voda z kohútika so soľou z kuchynky).

Martin Koutný si prevzal svojho Mloka za zásluhy, keďže sa nezúčastnil tohoročného Parconu. Cena The CHRYSALIS Awards bola tento rok udeľovaná na 39. Eurocone v Dortmunde v Nemecku. Je to ocenenie a zároveň aj povzbudenie začínajúcich spisovateľov. Český a slovenský fandom mal svojich nominantov. Za Slovensko získal toto ocenenie Miro Švercel, za Českú republiku Hanuš Sainer. Diplom odovzdali zástupcovia československého fandomu Peter „Pagi“ Holan a Lucia „Lulu“ Bocková. Tá povedala aj pár slov o Martinovi „Šimonovi“ Schusterovi, ktorý nás tento rok opustil. Československý fandom prišiel o ďalšieho „dinosaura“.

Poslednou cenou bola cena Fénix, ktorú tento rok získal in memoriam Pavel Závischka. Jeho nezabudnuteľné stvárnenie Conana v divadelnej hre Conan lovec sa určite zapísalo do pamäti mnohých fanúšikov. Určite si ho pamätáte ako fanúšika fantastiky, experta na detektívky a organizátora Mizerconov.

Ak vám v knižnici chýba napr. kompletné vydanie Zaklínača od A. Sapkowského či iné knihy, nemohli ste vynechať tombolu. V nej ste mohli vyhrať nielen vyššie spomenuté dielo (tíško závidím výherkyni, ktorá vyhrala komplet Zaklínača v mäkkej väzbe a o dva ťahy ho vyhrala v pevnej väzbe). Poprípade ste mohli vyhrať fľašu vína, pekný šperk či stolovú hru, ale hlavne knihy. Niektorí si odniesli viac cien, iní iba jednu, prípadne žiadnu.

Sobotný program ukončil althing Conan Society. Cena Conan udelená nebola, nových členov sme neprijali. Znovu sa spomínal Pavel Závischka, ako i nový crossover minisérie Wonder Woman a Conan, the Barbarian. Po tomto bode programu nasledovala voľná zábava. Komu sa nechcelo ísť do postele, si mohol zatancovať na diskotéke, ktorá sa konala v prednáškovej sále, či pokračovať v začatom rozhovore s priateľmi v reštaurácii. Sobotná noc sa pomaly presunula do nedeľného rána a nastal čas trochu si pospať.


Nedeľa

Nedeľu ráno som znova začal výdatnými raňajkami formou bufetových stolov. Potom mi nezostávalo nič iné, iba dobaliť veci, rozlúčiť sa s priateľmi a pomaly sa pobrať na vlak. Cestu domov som strávil v príjemnej spoločnosti Marka E. Pochu a Martina „Cuca“ Luciaka.

Čo dodať na záver? Pokiaľ plánujete stráviť víkend v spoločnosti ľudí „krvnej skupiny“, akú máte vy, navštíviť vianočné trhy a pamiatky mesta Brna, neváhajte prísť o rok na Fénixcon 2018. Určite odtiaľ odídete plní zážitkov, s kopou kníh a hlavne spoznáte nových priateľov.


Viac fotografií z Fénixconu 2017 nájdete na facebookovskej stránke autora.


Súvisiace linky

Fantastické literárne súťaže

Pozvánka: Krst antológie Žena se sovou

Prichádza Žena se lvem


14. decembra 2017
Serjoža Serjožovič