Recenzia: Žena se lvem

Žena se lvem - obálka

Literatúra si hľadá cesty k čitateľom rôznymi spôsobmi a zostavovateľky projektu prvej antológie výlučne ženskej fantastiky sa rozhodli získať podporu priaznivcov cez startovač, čo sa im úspešne podarilo. Výsledok je skutočne pozoruhodný: ak sa uchytí prvý zväzok, tak postupne budú vydané ďalšie tri antológie s viac ako 50 autorkami, pričom svoje zastúpenie majú okrem českých aj slovenské spisovateľky. Knihy navyše sprevádzajú tarotové karty s portrétmi autoriek, čím získavajú zberateľskú hodnotu. Prvá kniha Žena se lvem je už na svete a rozhodne ponúka pestrú a výdatnú zmes fantastických tém. Fantasy, sci-fi, kyberpunk, steampunk, prvky magického realizmu, historická detektívka s hororovou zápletkou, humorné zápletky ale aj hlbšie ponory do psychológie v kulisách fantastiky. Ponuka je naozaj štedrá. Niektoré spisovateľky umiestnili dej próz do už existujúceho vlastného fiktívneho sveta (nie je ale potrebná jeho predchádzajúca znalosť), iné vytvorili postavám svojbytný priestor.

Keďže ide o fantastiku, autorky sa v textoch zaoberajú nesamozrejmými vecami. To, čo vnímame ako prirodzené, je určité usporiadanie, poriadok, rutina vytváraná každodennosťou. Spisovateľky oproti tomu napísali príbehy, v ktorých sa postavy dostanú do situácií narúšajúcich ich zaužívané vnímanie sveta. Fantastika sa ukazuje ako vynikajúci nástroj na odkrývanie hlbších pohnútok konania človeka, na prienik do potlačených vrstiev individuálnej alebo kultúrnej pamäti. V poviedkach nezriedka dominuje skôr emocionálny a myšlienkový aspekt, v neposlednom rade sú predkladané texty však aj výbornou zábavou.

Na poviedkach je skvelé, že sa neobmedzujú žánrami. Dôležitá je predovšetkým imaginácia a nápad podporený vycibreným zmyslom pre detail. Autorky vytvorili uveriteľné svety a vzhľadom na ich dlhodobú literárnu skúsenosť príbehy plynú ľahko, hoci sú napísané naozaj zručnou štylistikou, ktorú by im mohli závidieť desiatky iných autorov. Dalo by sa dokonca povedať, že viaceré texty sú šikovne zamaskovanou fantastikou: máme ju celý čas pred očami, jej prítomnosť ale prekrýva bohatý vnútorný svet hlavných postáv, pocity, empatia, komplikované vzťahy k druhým ľuďom, prípadne iným bytostiam.

Ak ešte niekto vôbec pochybuje alebo má predsudky voči ženám ako autorkám vynikajúcej literatúry, nech si rovno prečíta doslov Františky Vrbenskej. Elegantným a zasväteným spôsobom oboznamuje s diskurzom takzvanej ženskej literatúry. Úspešný štart Ženy se lvem by mohol byť nielen začiatok pomerne mohutného projektu, ale aj dôkazom o životaschopnosti komunity schopnej podporiť originálny nápad a získať tak nezvyčajnú zbierku kníh a tarotových kariet, čo môže v budúcnosti, s odstupom rokov, pôsobiť celkom raritne.

Kniha Žena se lvem sa dá už kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žena se lvem – ukážka kariet


Žena se lvem
Antológia českej a slovenskej ženskej fantastiky
Žáner: fantasy, science-fiction, horor
Vydavateľstvo: Fortna
Rok vydania: 2016
Väzba: pevná
Počet strán: 356
Ilustrácie: Jaroslav Svoboda
Obálka: Jana Šouflová
ISBN: 978–80–551–5231–8


Súvisiace linky

Prichádza Žena se lvem

Súťaž o knihu Žena se lvem

Výsledky súťaže o knihu Žena se lvem


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


2. marca 2017
Ján Blažovský