Predstavuje sa Žena se sovou

Zena se sovou - obalka

Pred rokom bol na veľtrhu Svět knihy v Prahe predstavený unikátny projekt Lehké fantazijno, ktorý zastrešuje sériu antológií 52 poviedok žánru fantastiky, písaných českými a slovenskými autorkami. Po úspešnej pilotnej Žene s levom prichádza druhý zväzok s názvom Žena se sovou. Editorky Zuzana Hloušková a Františka Vrbenská knihu predstavia zábavnou a hravou formou na veľtrhu Svět knihy 2017 v sobotu 13. 5. 2017 o 12:00 hod., na Výstavisku v Prahe.

Môžete sa tešiť na krátky kvíz s odmenami, čítané ukážky, malý epochálny výlet do histórie ženského písania a svojrázne stvárnenie samotných autoriek.


Vydavateľstvo Fortna, v ktorom tetralógia Lehké fantazijno vychádza, je mladé (aj keď nadväzuje na dlhoročný Spolok priateľov krásneho slova z Hradca Králové), no napriek tomu zatiaľ zvládlo garantovanie celého projektu so cťou. Teraz dokonca prichádza s vlastným e-shopom. Predplatiteľskú kampaň teda nerealizuje prostredníctvom portálu Štartovač, ako to bolo v prípade Ženy se lvem, ale využije potenciál vlastných webových stránok.

V krátkosti si pripomeňme, v čom spočíva myšlienka celého projektu Lehké fantazijno: Ide o zámer vydať antológiu fantastiky, do ktorej sa zapojili české aj slovenské autorky. Cieľom bolo zostaviť reprezentatívny a čo najrozmanitejší výber z diela popredných aj začínajúcich spisovateliek fantastiky. A pretože každá správna antológia potrebuje nejaký kľúč, táto pracuje s motívmi tarotových kariet. Pri Žene so sovou je to karta Tajomstvo vyobrazená ako žena so sovou. Sova – to je nočná čarodejnica. Ako totemový sprievodca symbolizuje pohľad do hĺbky, múdrosť a vedomosti. Má schopnosť pozrieť sa na svet z druhej strany a mimoriadnu citlivosť. Sovy sú spájané s tajomstvom, súmrakom a mágiou v mnohých kútoch sveta. V niektorých kultúrach ich mylne dávajú do súvisu so zlom a nešťastím a vnímajú ich ako nositeľky zlých správ, predzvesti smrti a strát. Pravda je taká, že sova práve cez vlastnú temnotu umožňuje prístup k využitiu najvyššej múdrosti. Zvyšuje intuíciu a schopnosť „vidieť“ veci, ktoré normálne nevidno, a odhaliť súvislosti, ktoré iným unikajú.

Druhý zväzok antológie bude opäť obsahovať 13 poviedok reprezentujúcich žánrovú pestrosť literárnej fantastiky (fantasy, sci-fi, horor, postapo, humor, alternatívnu históriu a i.) A zároveň zobrazuje schopnosť hrdiniek aj hrdinov vidieť skryté veci a súvislosti. Na koho sa môžete tešiť? Tu je zoznam autoriek, iste si medzi nimi nájdete tú svoju:

  • Martina Bellovičová: O pár kroků blíž
  • Kateřina Foltánková: U Gutenberga!
  • Lívia Hlavačková: Dieťa stepi
  • Blanka Jirušková: Hvězdář se dívá nahoru
  • Daniela Kovářová: Běžící muž
  • Miroslava Kvášová: Sněžná paní
  • Jitka Ládrová: Ornáda
  • Věra Mertlíková: Lektvar správných žen
  • Iva Mrkvičková: Sver
  • Jana Rečková: Kamarádky navždycky
  • Katarína Soyka: Slučka
  • Ludmila Vaňková: První rychlost
  • Františka Vrbenská: Zlaté mlhy na pobřeží

Editorkami zväzku sú opäť Františka Vrbenská a Zuzana Hloušková, ktoré sa dlhodobo pohybujú na scéne českej fantastiky a vďaka svojmu prehľadu aj publikačným skúsenostiam sú zárukou dobrého vkusu. Predslov ku knihe napísal Martin Fajkus, šéfredaktor časopisu Pevnost, a doslov o histórii a súčasnosti písania fantastiky na Slovensku Alexandra Pavelková, spisovateľka a šéfredaktorka portálu Fandom.sk.

Aj druhý zväzok sprevádza sada 13 špeciálnych výkladových kariet, vytvorených tak, aby sedeli k poviedke aj k podobe jednotlivých autoriek. Všetky štyri zväzky spoločne znamenajú 52 kariet – celú výkladovú sadu, takže súčasťou sady je leták so základným návodom výkladu kariet. Autorom originálnych ilustrácií v knihe je hradecký výtvarník, mykológ, publicista a mystifikátor Jaroslav Svoboda. Obálku ilustrovala Jana Maffet Šouflová a vo vyobrazení skupiny spisovateliek môžete opäť hľadať skryté i zjavné vtipy.

Projekt môžete podporiť i tak, že si knihu Žena se sovou objednáte v predpredaji.

Podrobnosti nájdete na stránke knihy Žena se sovou.

Knihu Žena se sovou si môžete kúpiť aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Oficiálna stránka knihy Žena se sovou.

Stránka projektu Žena se lvem

Prichádza Žena se lvem

Recenzia: Žena se lvem (Ján Blažovský)

Recenzia: Žena se lvem… a lev zareval (Monika Kandriková)


12. mája 2017
Fandom SK - PR