Recenzia: Žena s drakem

Žena s drakem

Projekt tetralógie kníh poviedok sci-fi, fantasy a hororu písaných výlučne ženami pokračuje tretím dielom s názvom Žena s drakem vydaným pred niekoľkými mesiacmi. Rovnako ako predchádzajúce dva, Žena se sovou a Žena se lvem, aj tento sprevádza skvostná grafická úprava. Obálku namaľovala Jana Maffet Šouflová, ilustrácie dodal Jaroslav Svoboda a ku knihe je pribalený ďalší balíček tarotových kariet. V predhovore sa Zdeněk Rampas venuje podielu žien v „oblasti české a slovenské fantastické tvorby v posledních 4 desetiletích“. Štatistiky sú vždy prínosné, vidieť na nich určité trendy alebo zlomové okamihy, sú vhodným podkladom na ďalšie skúmanie príčin a následkov zmien vo fantastických žánroch. Knihu uzatvára doslov, resp. esej Joanny Czaplińskej snažiacej sa nájsť odpoveď na otázku Zda je každá autorka feministka? Viaceré spisovateľky v poviedkach opäť nadviazali na už existujúce svety, ktoré vymysleli vo svojich knihách alebo o nich už dlhodobo píšu v iných prózach. V tomto zmysle sú značným prínosom medailóniky jednotlivých autoriek, ktoré zhrňujú ich doterajšiu tvorbu a odkazujú na súvisiace texty. Poskytujú inšpirujúci zdroj na ďalšie objavovanie a čítanie.

Čo však na Žene s drakem azda najviac prekvapí, je nevyváženosť textov a slabšia úroveň kvality oproti predchádzajúcim dvom dielom. Napríklad hneď prvá poviedka Petry Neomillnerovej alebo posledná od Edity Dufkovej je až príliš rozsiahla s pasážami, ktoré pôsobia ako nadbytočné. Táto výčitka platí pri viacerých textoch. Príliš dlhé opisy, situácie, ktoré neposúvajú dopredu dej, a dialógy akoby len vyplnenie prázdneho priestoru začnú čoskoro nudiť. Samotnému štýlu ale nie je čo vytknúť, sú tu rozhodne renomované autorky a ich remeselná zručnosť je nespochybniteľná. Na vtiahnutie čitateľa do príbehu to ale nemusí niekedy stačiť.

Silnou stránkou viacerých príbehov sú oproti tomu postavy, osobnosti hlavných hrdiniek a spôsoby, akými sa vyrovnávajú s nezvyčajnými, niekedy aj desivými situáciami a problémami. V tejto súvislosti spomeňme hororovú poviedku Zuzany Droppovej Kreslo alebo Šelma a ďábel Kristiny Haidingerovej. Horor tu dosahuje naozaj výbornú úroveň. Nezvyčajným príbehom s názvom Jak mizí víly prispela Anna Šochová. Hoci sa v ňom vyskytuje fantastické ozvláštnenie, dal by si interpretovať aj ako výmysel a unikanie dievčaťa pred krutou realitou a teda vyslovene realistický príbeh. V antológii sa objavil aj kyberpunk v poviedke Pán pustiny, ktorej autorka je Vendula Brunhoferová, a steampunkový Trik od Petry Slovákovej. Nechýba ani humor, aj keď asi len v jednej poviedke – Jedno z tisíc očí od Jely Abasovej. Je škoda, že humorné poviedky sa vyskytujú vo všetkých troch dieloch skôr sporadicky. Často práve vtip býva dobrou odpoveďou na vážne životné situácie, a tie bývajú niekedy hodnovernejšie podané s nadhľadom vlastným práve vtipu.

Knihe dominuje fantasy v rôznych podobách: zasahovanie sveta snov, respektíve nočných môr, v texte Zuzany Koubkovej Noční můra kněžny Bohunky, ktorý kombinuje českú históriu a monštrá snažiace sa preniknúť do tohto sveta; Kapka dračí krve od Dany Krejčovej sa venuje ľúbostnému príbehu z obdobia Benátskej republiky. V Žene s drakem sa stretneme ešte s ďalšími príbehmi a napriek všetkým výhradám je to kniha plná pozoruhodných nápadov. Ako celok bude tetralógia neobyčajnou mapou literárnej fantastiky a vizuálnou lahôdkou knižnice.


(Pozn. red.: Podľa informácií z vydavateľstva je tento titul na Slovensko distrubuovaný obmedzene. Popýtajte sa vo vašich obľúbených kamenných a internetových kníhkupectvách. Možno vaše požiadavky budú motiváciou k lepšej distribúcii.)


Žena s drakem
Antológia českej a slovenskej ženskej fantastiky
Žáner: fantasy, science-fiction, horor
Vydavateľstvo: Fortna
Rok vydania: 2018
Väzba: pevná
Počet strán: 352
Ilustrácie: Jaroslav Svoboda
Obálka: Jana Šouflová
ISBN: 978–80–905996–8–0


Súvisiace linky

Žena s drakem vám spríjemní zimné večery

Recenzia: Žena s drakem – číha, číha drak (Monika Secentity Kandriková)

Dračia záložka do knihy – opis a ukážka

Dračí náhrdelník – opis a ukážka

Reportáž: Fénixcon 2017

Recenzia: Žena se sovou – ktorá nás stráži (Monika Secentity Kandriková)

Recenzia: Žena se sovou (Ján Blažovský)

Predstavuje sa Žena se sovou

Esej: Fantastické ženy na Slovensku 1. časť

Esej: Fantastické ženy na Slovensku 2. časť

Recenzia: Žena se lvem

Recenzia: Žena se lvem… a lev zareval


8. mája 2018
Ján Blažovský