Recenzia: Joker 1 (komiks)

Joker 1

Keďže Belize len veľmi nerado vydáva osoby podozrivé z páchania trestnej činnosti do iných štátov, nie je žiadnym prekvapením, že v jeho náručí skončil aj Joker.


Ľudia v Gothame tej tragédii budú hovoriť „Deň A“: Joker v Arkhame pripravil o život temer päť stoviek pacientov a zamestnancov. Bol to ale skutočne on? Gordon odchádza na (mizerne platený) dôchodok, Batman má plno vlastných starostí. Bývalý šéf gothamskej polície teda prijíma ponuku záhadnej femme fatale, aby našiel (a zabil) Jokera. (Ak sa túžite dozvedieť viac o Arkhame, prečítajte si recenziu na výnimočný komiks o tejto obludnej budove.)

Vždy, keď je reč o Jokerovi, siahnu viacerí recenzenti po bradatej, ale pravdivej fráze „Jokerom nič nepokazíte“. Je to tak. Jokerom nič nepokazíte. Takže fakt, že sa dočkal vlastnej série, prekvapením nie je. Prekvapením je skôr fakt, že sa jej dočkal tak neskoro.

Je ale skutočne jeho?

Po prvej časti odpoveď vôbec nie je jednoznačná.

Americký scenárista s čudným menom James Tynion IV totiž Harlekýnom hrôzy šetrí. Šialený klaun je v prvej polovici prítomný len v malých úsekoch, náznakoch alebo sa o ňom iba hovorí. Tu sa ukazuje pravdivosť filmovej poučky o záporných kreatúrach: čím menej sú na plátne, tým lepšie fungujú (Čeľuste, Mlčanie jahniat, Votrelec).

Kto teda hrá v komikse Joker 1 prím, ak nie samotný Joker?

Nie, prekvapivo ani Batman.

Hlavnou hviezdou je Batmanov fyzicky najslabší, napriek tomu (či skôr práve preto) najstatočnejší spojenec Jim Gordon. Nikdy sa nedal podplatiť. Jakživ ho neprinútili pozerať sa iným smerom. Za to získal veľa nepriateľov. Ale i priateľov. Musel však zaplatiť vysokú cenu ohľadom zdravia a šťastia svojej vlastnej rodiny. Začiatok je vďaka tejto charizmatickej postave taký intenzívny a silný, až si čitateľ pomyslí: ale už by vážne mal niekto na náš trh uviesť realistický komiks orientovaný čisto na Jimba.

No a toto prianie sa nám práve splnilo. Úvod totiž nie je žiadny zákerný scenáristický ťah. Gordon hrá dominantnú úlohu aj v druhej polovici, do ktorej začne síce čoraz masívnejšie prenikať Joker, ale Gordon je stále v takej prevahe, až je otázne, či sa komiks nemal volať Gordon 1.

Akonáhle dôjde k pretnutiu separátnych dejových liniek, zistíme, že chémia medzi týmito extrémne odlišnými postavami je prekvapivo vlažná. To zamrzí, keď uvážime, aké zverstvá klaun policajtovi urobil. Scenárista čitateľov vpustí do Jimovej hlavy prostredníctvom početných myšlienkových pochodov. To isté sa však nedá povedať o Jokerovi, do jeho hlavy nevidíme. Ono to ale nevadí. Možno dokonca naopak: odveká pravda totiž hovorí, že najlepší Joker je záhadný Joker (česť výnimkám).

Tynion IV do tohto konceptu ide na úrovni Granta Morrisona alebo Geoffa Johnsa. Do detailov má načítanú bohatú komiksovú históriu a jemne sa ňou inšpiroval. Tamto niečo pridal, tamto ubral, inde zas doplnil a naznačil, prípadne rovno explicitne spomenul, inde parafrázoval. Joker 1 sa síce relatívne bez problémov dá čítať bez znalosti starších batmanoviek, ale určite nie je na zahodenie, ak viete, aký zámer má Soví tribunál, čo vyrástlo z Gordonovho syna, aký má Joker vzťah k páčidlám, čo spravil v lunaparku Gordonovi, čo sa stalo, keď raz jeho dcéra otvorila dvere a ako prebiehal Jokerov historicky prvý pokus o zničenie Gothamu. Všetko sú to veci dohľadateľné aj v češtine. Kameňák dokonca nedávno vyšiel v slovenčine. Zvyšok nájdete v Mužovi, který se smál a v Černém zrcadle od Scotta Snydera. Existencia Sovieho tribunálu je rozsypaná po viacerých komiksoch.

Joker 1 je prekvapivo neakčný. Recenzenti pri americkom mainstreame neraz poukážu na zbytočnú akčnosť so záverom, že by uvítali, keby sa tvorcovia zameriavali sústredili sa na dialógy a postavy. To sa v Jokerovi 1 vyplnilo a ukazuje sa, že je skutočne fajn uprednostniť psychológiu pred často únavne monumentálnymi akčnými orgiami. Žiaľ, nakoniec tento plán Tynion IV nedokázal udržať permanentne od začiatku do konca. Napriek tomu nepochybne máme dočinenia s príjemným ľahkým nadpriemerom. Azda nám nezostáva iné, než sa tešiť na pokračovania, keďže v tomto štádiu naozaj ťažko povedať, akým smerom sa scenárista vyberie.

Existuje totiž možnosť, že atraktívnym. Tynion IV nie je len tak niekto. U Batmana je doma ako netopier v jaskyni. Písal Temné noci – Metal, ale tiež Smrt rodiny, Detective Comics, Konec hry alebo Batmana, který se směje. Dočerta, veď ten chlap písal aj Batmanov báječný crossover s nindža korytnačkami.

V scenári zamrzí nielen jemne odfláknuté finále, ale aj to, že robí z Gordona hlupáka. Vy by ste verili, ak by vám niekto povedal, že vám dá 25 miliónov dolárov? Nechceli by ste dôkaz? Dá sa považovať za dôkaz kreditka s neobmedzeným limitom, keď to vyzerá tak, že si vďaka nej môžete maximálne objednať izbu v hoteli? Akú má logiku najať na likvidáciu superzločinca dôchodcu, keď za tie peniaze (ak teda existujú) by objednávateľ mohol mať troch Deadshotov? Jasné, objednávateľ skonštatuje, že by sa radi vyhli angažovaniu „maskovaných typov“. Ale prečo? Potrebujú Jokera zavraždiť. Spáchať úkladnú vraždu. Nie je fuk, prostredníctvom akej osoby alebo osôb? Zvláštne je i to, že nikto taký údajne bohatý a vplyvný nedokáže Gordonovi poskytnúť strelnú zbraň. Ono sa o tom komplikovane rozpráva, pretože v priebehu deja dôjde k sérii zvratov, po ktorých niektoré otázky strácajú na význame, aj tak to ale ostane vŕtať v hlave.

Logika vo všeobecnosti nie je najsilnejšou zbraňou Jokera 1. Panuje tu nekonzistentnosť ohľadom správania postáv, ich vyhlásení a podobne. Batman vraví, že má v Gothame práce nad hlavu, a preto nemôže ísť do Belize. Rozlúči sa ale s hláškou, že akonáhle Gordon Jokera nájde, má mu brnknúť (tu už sa žiaľ dostávame až kamsi na neslávne známu úroveň batkreditky z filmov Joela Schumachera) a zrazu už nie je problém prísť do Belize. Tiež zarazí, že v Gothame nepoznajú výsluhový dôchodok. Bývalí policajti po odpracovaní X desaťročí zjavne majú problém splácať čo i len mesačný nájom a sú degradovaní pomaly až na úroveň bezdomovcov.

Bolo správnym rozhodnutím zo strany Španiela Guillema Marcha (Harley Quinn 2: Harley ničí vesmír) nakresliť Gordona ako namakanca v tielku, adepta na víťaza Mr. Fitness senior 2023? Na to si musí odpovedať každý sám. Robiť z neho dôchodcovského Bonda nemusí byť každému po chuti. V minulosti ale zasa na seba vzal Batmanov kostým (viď. Supertíha), takže fanúšikovia sú zvyknutí na hocičo. A treba dodať, že hoci z neho scenárista spravil cestovateľa, ktorému chýba azda už len bondgirl, nepôsobí to až tak pritiahnuto za vlasy, ako by sa mohlo zdať. A to vďaka tomu, že autor nestráca zo zreteľa, že Gordon je v prvom rade obyčajný chlap. Nie je dokonalý, svojimi chybami zničil vlastnú rodinu a zvyšok do konca dorazil Joker. Nikdy si zločincov neromantizoval, ale zároveň pre nich vždy mal istý druh pochopenia. Pre to, čo robia, čo v nich klíči a derie sa na povrch a tam to vyčíňa. Vedel, že takí ľudia na svete vždy boli, sú a budú a jeho úlohou je zmierňovať následky ich expresívnych činov. Keď zlo zasiahlo priamo do jeho rodinného života, nezlomilo ho to. Bolo strašne ťažké odolať, no vedel, že okolo neho sú ľudia, kvôli ktorým musí zostať silný ako skala.

Ilustrátor si užíva detaily. Napríklad osoba stojaca vonku: pozorujeme ju od chrbta, spredu k nej prichádza auto a my v odraze jedného z jeho okien vidíme jej tvár. Alebo osoba má dioptrické okuliare, ale hlavu má nahnutú do takého uhla, že sa od jedného skla odráža slnko a tak nevidíme oko, ktoré sa pod sklom ukrýva, ale druhé vidíme.

Na konci nájdeme hŕstku bonusových príbehov, ktoré priamo nesúvisia s ústrednou zápletkou. Najviac pozornosti pravdepodobne vzbudí flashback dejovo nadväzujúci na Millerov Rok jedna. Ten končil tak, že Gordon svojho netopierieho spojenca informoval o príchode nového gangstra do mesta – záhadného čudáka zanechávajúceho na miestach činu kartu žolíka. Bonusový príbeh, ktorý sa na konci Jokera 1 vyskytne, rozvíja túto tézu. Môžeme ho teda považovať za sequel Roku jedna. Rovnako však i za sequel Brubakerovho Muže, který se smál, keďže sa odohráva po Jokerovom dolapení, keď sa pokúsil otráviť vodu v Gothame. V poslednej chvíli ho zastavili a skončil v Arkhame. Práve o tejto jeho kapitole pojednáva spomínaný krátky komiks. Talianom Francescom Francavillom (All-Star Batman, Skalpy 5) je nakreslený retro štýlom, aby zodpovedal spôsobu, akým David Mazzucchcelli v druhej polovici 80. rokov poňal Rok jedna.

Joker 1 je komiks rozkolov. Na jednej strane má našliapnuté k niečomu temer výnimočnému práve vďaka uprednostneniu Jima Gordona. Keď to však čakáte najmenej, zvolí scenárista krátkodobejšie (hoci efektné) riešenie a zbytočne začne kĺzať po povrchu.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Joker 1 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Joker 1 (orig.: Joker 1)
Autor: James Tynion IV, Matthew Rosenberg
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Guillem March, Francesco Francavilla
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 148
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–362–0


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


1. júna 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií