Recenzia: Batman, který se směje (komiks)

Batman, který se směje

V Gothame sa začali objavovať mŕtvi Bruceovia Wayneovia. Je to normálne?


Batman si myslel, že od neho bude mať navždy pokoj. Najlepší detektív na svete sa však mýlil. Nastal čas platby. Batmana, ktorý sa smeje, nečakane vypľuli alternatívne hlbiny DC. Priamo do srdca Gothamu. Je pripravený zasadiť odvetný úder. Ranu, ktorá na Temného rytiera môže mať zdrvujúci dopad.

Batman, který se směje (ďalej BKSS) je nielen pokračovanie trilógie Temné noci – Metal, ale aj ďalších batmanoviek scenáristu Scotta Snydera, a to najmä Sovího tribunálu a Černého zrcadla. Zlou správou je, že by bolo fajn, keby ste ich predtým, než sa do BKSS pustíte, mali načítané. Dobrou, že to nie je nutné. Stačí vedieť, že Gordon má psychopatického syna a že existuje temný mnohovesmír, v ktorom žije veľa Batmanov na čele s najhroznejším z nich: s Batmanom, ktorý sa smeje. Ten vyzerá ako niečo, čo vyliezlo z hlavy Clivea Barkera, ktorému sa snívalo o Silent Hill.

Metal mnohí prijali s nadšením, pre iných šlo o sklamanie. Ak patríte do prvej skupiny, je pre vás BKSS nutnosťou. Ale pozor! Ak sa radíte do druhej, bola by chyba, keby vám unikol. Stávame sa svedkami vzácneho úkazu, keď sú spokojní, dá sa povedať, všetci. Ako je to možné?

Jednoducho. Počas čítania Metalu si mnohí želali, aby bol scenár jednoduchší a komornejší. Vďaka tomu by oslepujúcejšie zažiarili hororovo-trilerové prvky, s ktorými sa spájal vysmiaty netopier, čo je vlastne mix Jokera a Batmana. Snyder ich priania vyslyšal a BKSS je komorná, v rámci možností realistická hororovo-trilerová jazda. V nej Batman, ktorý sa smeje, prenikol do našej reality a pácha v nej šialenosti. Vďaka umiestneniu deja do bežného sveta viac vynikne jeho obludnosť. Amorálnosť. Nenormálnosť. Žiadne skoky v čase, priestore, alternatívach Zeme. Len Batman, Alfred a Jimbo Gordon.

Snyder je znalec netopierovej histórie. Vďaka nemu sa teda strážca Gothamu po dlhom čase opäť aspoň na chvíľu vracia k používaniu kedysi obľúbených starých dobrých masiek.

Za zmienku stojí aj to, že jedna pasáž je kópiou slávnej scény z Batman: Rok jedna od Franka Millera. Konkrétne moment, keď sa Batman nečakane objaví na večierku skorumpovanej gothamskej smotánky a dá jej jasne najavo, že v meste sa objavil nový hráč. Snyder scénu nečakane ukazuje v inom svetle.

Podobne kontroverzný prístup zvolil aj v momente z Uličky zločinu. Snyderove znalosti kánonu môžu miestami pôsobiť tak, akoby ho zväzovali. Treba to ale prijať ako hru s minulosťou a jej prípadné vylepšovanie. Nečudo teda, že zásadný problém, ktorý Batman musí riešiť, pripomína patálie s vodovodnou sieťou z Brubakerovho Muža, který se smál.

V BKSS sa nevyskytujú „len“ dvaja ušatci. Sú v ňom zastúpení traja. Reč je o Ponurom rytierovi. Každému fanúšikovi netopiera aspoň raz napadlo, aké by to bolo, ak by ich obľúbený superhrdina zločincov vraždil. Nuž, takéto. Stal by sa z neho radikálny terorista, ktorému časť policajného zboru fandí, ale zásadoví muži ako Gordon sú v opozícii. Vedia totiž, že takto sa to nesmie robiť. Nie je to správne. Prekračujú sa hranie, za ktorými striehne temnota. Aj keď to možno Bruce na začiatku myslel dobre, temnota z neho spraví netvora. V podstate Punishera.

BKSS je krasojazdou nielen Snydera, ale i božského ilustrátora Jocka. To, čo v posledných rokoch predvádza, je úchvatné, pohlcujúce a radikálne. Podobné drsné poňatie sa k noirovému Batmanovi hodí perfektne.

Ústredné slovo v BKSS síce naozaj má Snyder s Jockom, ale v drobnostiach im vypomohol skúsený batmanovský scenárista James Tynion IV (Batman/Želvy nindža, Batman: Smrt rodiny) a zdatný rodák z Argentíny ilustrátor Eduardo Risso (100 nábojů, Spider-Man: Nebojsové). Tynion a Risso sa síce podieľali iba na jednej kapitole, zato na zásadnej: o zrode Ponurého rytiera. Farbami do BKSS prispeli Dave Stewart (ktorého by ste vo veselých záležitostiach hľadali márne: Abe Sapien, Batman Mikea Mignoly) a intenzívny David Baron (Green Arrow: Rok jedna, Wonder Woman: Temní bohové).

Snyder sa s Jockom v minulosti na Batmanovi stretol napr. v Batmanovi: Supertíhe alebo v spomínanom Černom zrcadle. Jock stvoril nezabudnuteľné obálky pre Skalpy, ale to je iný príbeh. Černé zrcadlo a BKSS vyzerajú, akoby ich jedna mater mala. Sú náruživo ostré a presvedčivo pochmúrne. Páni majú spoločné to, že ak aj ukážu svetlo na konci tunela, spravidla východ veľmi rýchlo zamurujú, aby bezmocného čitateľa zahalila ešte väčšia deka beznádeje. Jedinečnú výtvarnú stránku do dokonalosti doklepnú záverečné bonusy, ktorým dominuje temer desať strán alternatívnych mrazivých obálok.

Snyder odviedol za všetky tie roky na Batmanovi kus práce. Napriek tomu je to s ním ako na kolotoči. Raz hore, raz dole. Tentokrát sa ocitnete hore. Nie na samom vrchole ako pri Černom zrcadle, no veľa k tomu nechýbalo.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Batman, který se směje si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman, který se směje (orig.: The Batman Who Laughs)
Autor: Scott Snyder, James Tynion IV
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Jock, Eduardo Risso
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
Počet strán: 232
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–181–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


1. júla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií