Recenzia – Batman: Dvojník (komiks)

Batman Dvojník

Sériový vrah v Batmanovom kostýme vyčíňa v uliciach.


Mladá idealistická detektívka Wongová zaznamenala príchod nového hráča na gothamské pole iba relatívne nedávno. Upír ukrývajúci sa v bočných nočných uličkách. Gigantický netopier lietajúci nad mestom. Strašidelné zvesti o akomsi „Batmanovi“ sa postupne rozšírili po celom meste. Kto to je? Bojuje proti zločinu alebo je to krvilačný vrah? Udalosti posledných nocí napovedajú poslednej možnosti.

Batman: Dvojník pripomína tohtoročný film s Robertom Pattinsonom napr. v týchto bodoch:

  • Je komorný a realistický.
  • Stále prší. Alebo aspoň mrholí. Denné svetlo odkrýva všadeprítomný marazmus. A chudobu. Noci sú ešte horšie. Vtedy z dier vyliezajú zločinci.
  • Mesto patrí skorumpovaným policajtom, podplateným sudcom a kúpeným politikom. Dobrých, statočných a nevinných, je minimum.
  • Výrazný fetiš na burácajúce motorky.
  • Batman nie je štyridsaťročný kulturista, ale štíhly mladík nebezpečný sám sebe. Robí chyby, rozdá tri rany a štyri prijme. Kvôli traume z detstva v ňom drieme hnev. Telo má posiate jazvami, podliatinami, chrastami, modrinami.
  • Pnutie medzi ním a policajtmi (vrátane tých neskorumpovaných).
  • Pri zemi sa držiaca romantika.
  • Vystupuje tu viac Batman než Bruce.
  • V žiadnom nechýba Penguin (hoci v komikse dostal len cameo).
  • Batman prenasleduje sériového vraha zabíjajúceho ľudí, ktorí mali dávno sedieť za mrežami, no namiesto toho sa spravodlivosti smejú do očí. Jemu sa ale smiať nebudú.
  • Batman je začiatočník. Nie vždy sa mu darí. Občas to s ním dopadne (doslova) škaredo. Nie každý plán, ktorý vymyslí, dovedie do úspešného konca.
  • Zisťuje, komu môže veriť a kto s ním hrá zákernú hru na falošné priateľstvo.
  • Deprimujúce poznanie, že nemôže byť všade.
  • Vysvetlenie Bruceových bojových schopností je obmedzené na minimum.

Scenárista Američan Mattson Tomlin nie je na našom trhu slávnou firmou. Vlastne mu nevyšlo nič. Je ako-tak známy ako seriálový a filmový scenárista, producent a režisér, ale nejde o nič veľkolepé (napr. Projekt Power s Josephom Gordonom-Levittom, ktorý kedysi hral v Nolanovom Návrate Temného rytiera, je to náhoda?).

Po tom, čo predviedol v Batmanovi: Dvojníkovi by určite bolo fajn, aby nešlo o jeho derniéru. Jeho vízia si zaslúži rešpekt. Nie je síce v rámci Batmanovho kánonu originálna, tentokrát sa však ide viac na dreň a ešte hlbšie, než sme u netopiera zvyknutí. Mohutnejšie sa tlačí na pílu realizmu. Miestami tak veľmi, až príbeh tlak nevydrží, praskne a vyvalia sa von nepekné veci. Tomlin si neurčil žiadne hranice. Nič ho nelimituje. Váži si veci z minulosti. Nebojí sa ale provokovať a ísť si svojou vlastnou cestou. Dôkazom je spôsob, akým pracuje s Gordonom a Alfredom.

Výrazný priestor dostávajú dve nové postavy silných žien, ktoré sa ničoho neboja a sú jediné, komu môže Bruce veriť. Naopak, mužské autority zlyhali a opustili ho, keď mu bolo najhoršie.

Za to, že táto batmanovka je iná než predchádzajúce (vyšla ostatne v edícii Black Label), nevďačí ani tak scenáru. Je drsný, špinavý, uveriteľný, pochmúrny. To tu už ale bolo. Čo Dvojníka robí jedinečným? Fenomenálna kresba talianskeho ilustrátora Andreu Sorrentina. S podmanivým, na prvý pohľad rozpoznateľným imidžom držiteľa Eisnerovej ceny sa v minulosti stretli fanúšikovia marveláckej ságy Tajné impérium. Ako v nej, aj v Batmanovi sa vyskytuje originálny nápad s röntgenovým stvárnením vážneho poranenia. Sorrentino sa hrá s netradičným rozvrhnutím panelov, nečakaným zoskupením dvojstrán, nemá problém scény stavať na hlavu. Neskutočná je dvojstrana, na ktorej si postava všetko, čo vie o Batmanovi, skladá do puzzle, ale keďže nedisponuje všetkými informáciami, niektoré diely chýbajú. Nádherný je obrovský panel s ponurým sivým dažďom, v ktorom kontrastuje rapídne červený dáždnik.

Pochmúrnemu, industriálnemu dizajnu odpovedajú farby Írky Jordie Bellaireovej. Inkerka komiksov Batman: Já jsem zhouba alebo Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře používa utlmený prístup, vďaka čomu komiks vzhľadovo pripomína antibatmanovská ságu Gotham Central.

Krídlo v krídle s pragmatickým prístupom letí vyústenie. Dvojník je detektívka, v ktorej Batman prenasleduje vraha. Čitateľ mu nevidí do tváre. Hoci v priebehu deja vystupuje viacero horúcich kandidátov, nakoniec možno odhalenie identity prekvapí. Nie je to najšokujúcejší zvrat desaťročia, ale je rovnako vecný a rozvážny ako zvyšok príbehu. Dáva logiku, že vraždí tá osoba (osoby), ktorá vraždí, ako aj to, prečo zabíja práve tie osoby, ktoré zabíja, a nie iné. Batmanovi v minulosti pristali triezve prenasledovania „obyčajných“ vrahov bez nadprirodzených schopností (Dlouhý Halloween, Temné vítězství) a toto nie je výnimka.

Tvrdá väzba disponuje prebalom a bonusmi tvorenými alternatívnymi obálkami okrem iného nezameniteľného Lee Bermeja (Batman: Zatracení, Lex Luthor: Muž z oceli). Súčasťou prebalu sú medailóniky tvorcov, tie sú však navlas rovnaké ako medailóniky na konci komiksu. Vytkol by som aj to, že na prebale sa uvádza, že Batman v Gothame funguje rok, ale v deji zaznie iný časový údaj (tri roky). Inak je toho ale na skritizovanie skutočne málo. Každý, kto má rád temné a pomalé batmanovky, si túto nesmie nechať uletieť.

Batman: Dvojník je o symbole. O avíze, ktoré ušatec zanecháva spoločnosti. A to nielen kriminálnej (ktorá získala rovnocenného, miestami až hororového protivníka), ale tiež slušnej, ktorej hovorí: som tu, chránim vás a neuhnem, radšej umriem.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Batman: Dvojník si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Dvojník (orig.: Batman: The Imposter)
Autor: Mattson Tomlin
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Andrea Sorrentino
Jazyk: český
Preklad: Ľudovít Plata
Počet strán: 172
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–128–2


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


24. marca 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií