Recenzia – Batman: Zatracení (komiks)

Batman - Zatracení

Joker v noci zomrel. A Batman si nepamätá, čo vtedy robil.

V roku 2012 BB/art vydalo grafický román Joker, v ktorom nejaký šialenec pustil najvysmiatejšieho Batmanovho protivníka z Arkhamu na slobodu, kde už ho čakal šofér. Komiks Joker bol rozprávaný práve z pohľadu tohto muža. Autorom bol uznávaný scenárista Brian Azzarello (Hellblazer, Spider-Man: Pavučina) a výnimočný ilustrátor Lee Barmejo (Lex Luthor: Muž z oceli).

Avšak to, že títo dvaja páni po rokoch opäť spojili sily, aby nám priniesli na netopierích krídlach ďalšiu neveselú historku z Gothamu, nie je jediný dôvod, prečo tento komiks spomínam. Spomínam ho aj preto, že Batman: Zatracení je jeho pokračovaním. Kým v reálnom čase ubehlo deväť rokov, v komiksovom sotva pár desiatok minút. Začíname tam, kde sme sa minule rozlúčili: na nočnom moste. Klaunov šofér skončil na zemi a jeho zamestnávateľa konečne našiel Batman. Strhla sa krvavá bitka. Jej dôsledky rieši Batman: Zatracení.

Treba povedať na rovinu, tentokrát je to ešte lepšie ako vtedy. Bola to ostrá jazda, ale scenár trošku nudil a nadchýnať ste sa bez výčitiek svedomia mohli „len“ fantastickou kresbou. V Batman: Zatracení sa toto našťastie neopakuje. Predstavuje sa nám komiks vyladený ako po pisateľskej, tak kresličskej stránke.

Napriek tomu scenár nebude sedieť každému. Azzarello sa nezdržuje, nepodceňuje čitateľa. To však okrem iného môže znamenať, že pre niektorých bude výsledok po príbehovej stránke zmätený a možno vlastne ani nepochopia, ako sa to skončilo. Takisto je pravda, že niektoré dejové odbočky sa môžu javiť zbytočné, ale kožu im zachraňujú slávne cameá.

Komiks vychádza v edícii Black Label, z ktorej Crew predstavila už Harleen a Batman: Bílý rytíř. V Black Label je možné všetko, keďže dané veci nemusia brať ohľad na to, čo bolo, ani čo bude, a môžu relatívne ľubovoľne meniť zaužívané pravidlá, vrátane zabíjania kľúčových postáv.

„Všetkého“ sa dočkáte aj tu. Jokerova duša opúšťa telo hneď na začiatku, mimo záber. Po stopách vraha vyráža paradoxne Jokerov najúhlavnejší nepriateľ – Batman. Jeho vnútro okrem bolesti z rán, ktoré utŕžil, už si nepamätá, pri akej príležitosti, rozožierajú pochyby. Čo ak páchateľom, po ktorom pátra, bol on? Udá sám seba na políci, alebo sa bude tváriť, že o ničom nevie a naučí sa s tým žiť? Je to ostatne Batman – vie žiť s úplne šialenými vecami.

Rozmotať klbko záhad mu pomôže Constantine, pohybujúci sa na rozhraní sveta živých a sveta mŕtvych. Dá sa však na blonďavého fajčiara spoľahnúť alebo hrá svoju vlastnú hru, ktorej pravidlá pozná len on?

Vďaka Constantineovi je do príbehu zanesený ponurý, okultný horor. Tomu zodpovedá aj pochmúrna kresba. Bermejo si plnými dúškami zatuchnutej žbrndy užíva veľkolepé celky i zábavné drobnosti Batmanovho bojového obleku, kde sa vyhral s maličkosťami ako natrhnuté časti odevu alebo podrážky. Batman vďaka tomu pôsobí realisticky, mohutne, hrozivo a nevyspytateľne, tým pádom nebezpečne. Ako niečo neprirodzené a nenormálne, čo nepatrí do bežného života. Ilustrácie sú ešte lepšie, než v Jokerovi, a to už je čo povedať. Bermejo sa zjavne nemilosrdne autorsky vyvíja.

Šokujúce je, že Batman (až na pár okienok tu Bruce Wayne nevystupuje) v niektorých vyhrotených momentoch vyzerá… vystrašene. Čítate dobre. Vystrašene. Batman.

S kresbou korešponduje robustný vzhľad, ktorý CREW príbehu vtisla. Atypické rozmery ho robia atraktívnym. Ešte zaujímavejší je originálne riešený priehľadný prebal, pod ktorým sa nachádza na dotyk príjemne drapľavá obálka. Takže máte dve rôzne obálky v jednom komikse a je len na vás, ktorá vás osloví. Mne sa páčil pohľad na nočné mesto, čo ma viedlo k myšlienke: „Gotham disponuje natoľko špecifickou atmosférou, že by som si rád prečítal batmanovku, v ktorej Batman bude len putovať nočným veľkomestom – a premýšľať.“

Medzi bonusmi okrem alternatívnych a nepoužitých obálok nájdete i Azzarellove záverečné slová.

Pripravte sa teda na hektickú, drsnú noc, počas ktorej bol Batman veľmi nepokojný. Temné tiene minulosti detstva jeho ľudského alterega nečakane ožívajú. Duchovia nikdy nestíchnu. Nikdy neprestanú plakať.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Batman: Zatracení si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Zatracení (orig.: Batman: Damned)
Autor: Brian Azzarello
Ilustrácie: Lee Bermejo
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 176
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 9788074498282


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


27. januára 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií