Recenzia – Stjepan Sejić: Harleen (komiks)

Harleen obálka
Harleen dvojita obalka

Harley Quinn je jedna z mladších ikon komiksového univerza DC. Jej pôvod je dokonca rovno animovaný – zrodila sa vo výbornom kreslenom seriáli Batman z roku 1992 (Batman: The Animated Series). Už tu bola Harley nejednoznačnou postavou, stála síce po boku superzáporáka Jokera, ale skryto túžila po obyčajnom živote. V jednej z epizód sa dokonca predstavila ako obeť domáceho násilia. Tento diel (Mad Love) uzatváral seriál a spolu s rovnomenným komiksom vytvoril z Jokerovej psychiatričky Harleen Quinzelovej harlekýnku v podobe, akú má aj dnes. Rozpoltenú ako jej kostým a poskakujúcu medzi stranami.

V súčasnosti je Harley na vrchole popularity. Široké publikum ju má pred očami najmä v podobe herečky Margot Robbie, ktorá ju stvárnila vo veľkofilmoch Suicide Squad (2016) a Birds of Prey (2020). Na plné uši ju zasa bravúrne zachytila Kaley Cuoco (Teória veľkého tresku), ktorá jej prepožičala hlas v aktuálnom R-kovom animovanom seriáli (2019 – 2020).

Aj komiksová miniséria Harleen je čerstvá. Jej tri knihy vyšli v DC Comics v roku 2019 a u susedov ju s luxusnou prezliekacou obálkou práve súborne vydalo vydavateľstvo CREW. Nemožno však povedať, že by šlo o surfovanie na módnej vlne. Komiksová Harleen je autorská monografia vynikajúceho výtvarníka Stjepana Sejića a je z nej cítiť, že mu zrela v hlave veľmi dlho. Je tu premyslený nielen každý panel, ale doslova každá čiarka, kvapka farby či písmeno v dialógu.

Komiks Harleen zachytáva zdanlivo známy príbeh. Začínajúca psychiatrička Harleen Frances Quinzelová prichádza do Arkhamu, blázinca, ktorý ukrýva najšialenejšie mysle Gothamu. Jedným z väzňov/pacientov je aj Joker. Jeho vražedný úsmev sa stane lekárkinou nemesis. Počas terapie prestane byť jasné, kto stojí na svetle a koho zviera kazajka, a obyčajné sedenia sa postupne zmenia na vzrušujúci tanec. Aj keď on zdanlivo nič necíti a jej nočnou morou sú vycerené zuby.

Stjepan Sejić Harleen napísal aj nakreslil. Aj keď jeho pracovný postup, ktorý je odkrytý v doslove knihy, by sa dal popísať skôr ako napreslenie alebo krísanie. Tento komiks sa prosto zrodil v hlave geniálneho autora a ten ho precízne preniesol na papier. Verím tomu, že pôvodne išlo o slovnú hračku (je na jednej z posledných strán), okolo ktorej mu vyrástol príbeh, ale spôsob, akým Sejić podstatu Harley Quinn vystihol, je veľmi pôsobivý.

Psychiatrička lapená svojou nočnou morou je však len jednou polovicou príbehu. V starších stvárneniach žolíka a jeho šaša som mal vždy pocit, že má jedna strana navrch. Nie vzťahovo, pretože Harley s Jokerom vždy boli a budú na hojdačke, ale osobnosťami. Prím hral väčšinou Joker a keď ho mala Harley dostihnúť, tvorcovia to často prepískli. Typicky je v tomto prepálená filmová Harley s Margot Robbie, ale aj aktuálny animovaný seriál robí z Jokera niečo, čo je hodné harlekýnkinej topánky a nie jej lásky.

Komiksová Harleen je vzácne vyrovnaná a svoje zohráva stvárnenie Jokera ako rockovej hviezdy. Nie je tu žiadny zohavený démon typu Jacka Nicholsona, psychopat Heatha Ledgera ani trapák Jareda Leta. Sejićov Joker chodil na hudobnú s Erikom Dravenom, jeho druhé meno je Kenšin a ak by vystúpil zo strán komiksu, zabil by viac japonských tínedžeriek ako jeho gothamské ja. Je úplne pochopiteľné, že Harleen priťahuje, aj keď si je mladá žena plne vedomá príbehu o plameni a motýľoch.

Na dvoch stovkách strán nenájdete slabšie miesto. Autor sa vyhral s každou z postáv, zvládol ich výborne dejovo aj výtvarne. Splash panely venované legendám ako Poison Ivy či Batman sú jednoducho nádherné (hlavne Ivy). Mikropríbehovo je zasa perfektne vystavaný Arkham so svojimi obyvateľmi na oboch stranách mreží. Sejićova kresba by sa dala charakterizovať ako figliarska, takmer za každým panelom vidíte druhý plán, ktorý na vás požmurkáva.

Takže aj keď si myslíte, že viete o Harley Quinn všetko, tento komiks sa oplatí. Je to iný a krásny pohľad na dojímavý príbeh z psychiatrickej liečebne (he).

Hodnotenie Fandom.sk: 100 %

Komiks Harleen si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Harleen
Komiks
Autor: Stjepan Sejić
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 200
Rozmery: 232×284 mm
Hmotnosť: 1075 G
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788074498435


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


24. júla 2020
Rastislav Weber
Zdroj informácií