Recenzia – Batman Detective Comics 9: Ztráta tváře (komiks)

BDC9 Ztráta tváře

Ikonický Batmanov sok sa vracia na scénu. Čaká vás divoká jazda plná nepredvídateľných výsledkov.


Ako napovedá obálka nového temného dobrodružstva série Batman Detective Comics, tentokrát sa do centra diania nedostáva nikto menší, než bývalý Biely rytier Gothamu Two-Face. S Temným rytierom vytvorí „pracovný“ pár kvôli spoločnému nepriateľovi.

Spojenectvo je na prvý pohľad nepravdepodobné. Fanúšikovia ale vedia, že superhrdinské komiksy, z ktorých behom desaťročí vyšli stovky pokračovaní, sa k podobnému kroku uchyľujú pomerne často. Nečudo, je to obľúbená zápletka. Jej zábavnosť a napätie vychádzajú z rozdielnosti medzi charakterným hrdinom a ničomným záporákom, ktorí sú nečakane z takého či onakého dôvodu nútení spolupracovať a popritom sa navzájom nezabiť.

Anglický scenárista James Robinson (Terminátor Omnibus) je držiteľ Eisnerovej ceny. Najzaujímavejšie sú spoločné scény Two-Facea, Jima Gordona a Batmana. Práve oni traja kedysi spoločne bojovali za očistu Gothamu. Vedeli, že jeden na druhého sa môžu spoľahnúť. Posledné roky sa z nich stali úhlavní nepriatelia. A teraz opäť, hoc len na chvíľu, spolupracujú. Istým spôsobom je to dojemné.

Robinson neskĺzava k lacnému šoku. Za každých okolností si uvedomuje, že Two-Face nie je len tak niekto. Áno, máme dočinenia s jedným najúhlavnejších Batmanových protivníkov, zároveň ale ušatec nikdy nezabudol na to, kým bol Two-Face v časoch, keď sa volal Harvey Dent. Statočným, odhodlaným a špičkovým okresným prokurátorom. Navyše, na rozdiel od maskovaného Batmana, neuchyľoval sa k partizánskemu spôsobu boja so zločinom, ale ničil ho prostredníctvom legálnych zákonov. Lenže atentát urobil z čestného muža odpudivého gangstra. Stále v ňom však prežívajú posledné zvyšky „toho“ Harveyho. Momenty, v ktorých si dá Two-Face prestávku a ku kormidlu pristúpi Harvey Dent, sú tragické a smutné, keďže on i my si uvedomujeme, kým bol a kým už nebude.

Batman Detective Comics 9: Ztráta tváře ukazuje silný potenciál muža, ktorý to myslel dobre. Lenže toto je svet, kde žiadny dobrý skutok nezostane nepotrestaný. Komiks nijako mimoriadne nenadväzuje na predchádzajúce diely. Je to relatívne samostatne stojaca časť, tým pádom je vhodná pre čitateľov, ktorí vedia, kto je Batman, ale nečítali prvých osem častí Detective Comics.

Minca má samozrejme dve strany (Harvey akiste súhlasí). Takže tí, ktorí sériu majú dôkladne naštudovanú, budú dištancovanie sa od nej pociťovať ako sklamanie. Čo sa scenára týka, objektívne treba dodať, že otrávenie vody je niečo, čo v Batmanovom svete skutočne nie je nič inovatívne (mal to už napr. Brubaker v Mužovi, který se smál). Škoda, že sme sa nedočkali predsa len hlbšieho ponoru do Harveyho narušenej mysle, v ktorej neustále zvádza súboj dobro so zlom a zlo väčšinou víťazí.

Tento batmaní komiks je jedným z tých realistickejších. Nekonajú sa hrozby ohrozujúce mesto. Dokonca ani zničenie sveta. Žiadne alternatívne dimenzie, paralelné vesmíry ani mix Batmana a Jokera. „Len“ Batman a bežný svet hmatateľného zločinu. Keďže tentokrát (až na pár detailov) chýba Bruceova „rodina“, pôsobí príbeh zovretejšie, osudovejšie. Robí česť pomenovaniu „detective“, hoci samozrejme treba dodať, že Sherlock Holmes to tiež nie je (ale to asi ani nikto nečaká).

V súlade s takto nastaveným príbehom kráča kresba Filipínčina Stephena Segoviu (Wonder Woman 6: Děti bohů) a najmä Taliana Carminea Di Giandomeniciho, ktorého špecifickú prácu ste si mohli vychutnať v Spider-Man: Noir alebo v Temné noci – Metal. Netopier je zahalený rúškom tmy, pološera a tieňov, zlovestne nahrbená postava týčiaca sa nad dôkazmi z miest činu, ktoré analyzuje. Skvelí sú i autori farieb – Mexičan Ivan Plascencia (Aquaman/Sebe­vražedný oddíl: Potopte Atlantidu!) a Allen Passalaqua (Batman Detective Comics 7: Batmani navěky).

Bonusy tvorí šestica alternatívnych obálok. Ich autori odviedli takú pôsobivú robotu, že by mali byť urýchlene prizvaní na Batmanove komiksy ako hlavní ilustrátori; reč je o suverénnych menách ako Mark Brooks (robil obálky pre Tajné impérium) alebo Gabriele Dell´Otto (Amazing Spider-Man: Rodinný podnik).

Veľkomesto Gotham sa halí do chladným svetlom vysvietených tisícoviek okien. Budovy sa týčia nad pouličnou špinou, obloha je taká tmavá, že snáď ani neexistuje. Najvyššie poschodia mrakodrapov sú zhasnuté, takže vrcholy budov splývajú s nekonečnosťou rozprestierajúcou sa nad nimi. Zhora mesto vyzerá ako dusné architektonické mravenisko. Prastaré kamenné chrliče sa z výšky stovák metrov mlčky prizerajú hmýreniu v uliciach. Videli veľa zla. A ešte aj uvidia. No stále sú tu. Ale zlo tiež. A Batman detto.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Batman Detective Comics 9: Ztráta tváře si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman Detective Comics 9: Ztráta tváře (orig.: Batman Detective Comics 9: Deface the Face)
Autor: James Robinson
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Carmine Di Giandomenico, Stephen Segovia
Jazyk: český
Preklad: Pavel Švanda
Počet strán: 144
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–590–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


14. októbra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií