Recenzia: Aquaman/Sebevražedný oddíl: Potopte Atlantidu! (komiks)

Aquaman - Sebevražedný oddíl - Potopte Atlantidu

Vracia sa Aquaman alias pozostatok zlých časov, na ktoré by všetci najradšej zabudli. Nebude im to ale umožnené.


Aquaman už nie je kráľom bájnej Atlantídy. Korunovácia toho nového je na spadnutie. Teda, novej. Kráľovnej. Mery. Ako to už býva, keď sa sype, tak sa sype, a inak tomu nebude ani tentoraz. Tesne pred vymenovaním do funkcie sa nad hladinu šokujúco vynorí ríša, ktorej má spanilá červenovláska vládnuť. Čo teraz? Väčšiu časť planéty tvorí vodná plocha, problém je teda nemalého charakteru.

Ak uvážime, že Aquaman je obyvateľ podmorskej ríše, darí sa mu v našich končinách dobre napriek tomu, že sme suchozemci. Ak dáme bokom hosťovačky v tímovkách (napr. JLA: Babylonská věž alebo Temné noci – Metal), disponuje vďaka BB/art Arthur Curry od roku 2018 svojou vlastnou sériou. Za ten čas z nej vyšlo šesť dobrodružstiev, jeden rip-off (Mera, královná Atlantidy) a po tom, čo sa na konci Smrti krále legendárna Atlantída vyplavila z mora, neprišnorchlovala k nám sedmička, ale crossover s kultovým Samovražedným oddielom. Ten bol vládou najatý na radikálne vyriešenie situácie, ktorá je nepríjemná pre všetky strany. Keďže vieme, kto sú jeho príslušníci, je jasné, že diplomacia sa na program dňa nedostane.

Aj skupina s bombami v hlavách (pre prípad, že by niektorí členovia vypovedali poslušnosť), sa u nás teší obľube. Naposledy sme mali dočinenia s Tajnou historií operační skupiny X. V aktuálne recenzovanom diele sú členmi svojského zoskupenia Harley Quinn, Deadshot a Killer Croc, ku ktorým veliteľka Wallerová následne pridelí dvoch nových tajomných hráčov.

O zaistenie celistvosti sa postaralo to, že komiks Aquaman/Sebevra­žedný oddíl: Potopte Atlantidu! napísali dvorní scenáristi oboch ság Dan Abnett a Rob Williams. Prvý má dlhodobo na starosti Arthura, druhý bandu okolo obľúbenej bláznivky Harley Quinn. Vďaka tejto spolupráci sa podarilo docieliť to, že o postavách píšu scenáristi, ktorí ich dobre poznajú. Výsledkom je, že v podstate žiadna nie je za trkvasa ani neťahá za kratší koniec. Povedané klasikom: Každý chvíľu ťahá pílu.

Chápeme motiváciu Aquamana, ktorý je pre novú kráľovnú ochotný bez mihnutia oka položiť život, ako i pohnútky Jokerovej priateľky, „krokoHulka“ alebo Deadshota. Chcú proste prežiť. Ak nesplnia rozkaz, Wallerová v kancelárii stlačí gombík a vybuchnú im mozgy. Väčšinou je takáto primitívna motivácia najúčinnejšia. Každý chce žiť. Aj zlosyn. Kto je ale vlastne zlosyn v tomto príbehu?

Samozrejme, asi nie je reálne báť sa o život Harley Quinn. Ak sa ráta s možnosťou, že sa čitateľ bude strachovať, že jej reálne hrozí explózia hlavy, tak je to rovnako naivné ako uveriť, že Superman môže zomrieť. Síce môže… ale určite prežije!

Od tohto druhu príbehu teda nikto nečaká búranie žánrových (a iných) mantinelov. Ani to, že sa stane klasikou budúcnosti. Je „len“ poctivým akčným americkým superhrdinským komiksom. Vlastne, v tomto prípade azda skôr antisuperhrdinský. Samozrejme, fanúšikovia Aquamana alebo Samovražedného oddielu si prídu na svoje, pre tých je komiks povinnosť.

Hrá sa so zdanlivo veľkými a dôležitými témami, ale napokon sa ukáže, že to nemalo temer žiadny dopad na dané univerzum. Škoda. Z takto nastaveného východiskového bodu sa dal vytvoriť špičkový politický triler o tom, aký dopad na celosvetové dianie má kontinent, ktorý síce existoval aj doteraz, ale keďže bol izolovaný pod morskou hladinou, podstatná časť ľudstva sa mohla tváriť, že ich sa to netýka. Toto však nie je Alan Moore. Toto nie je edícia Black Label. Toto je DC mainstream. Takže politicko-spoločenské dôsledky prameniace z rozdielnosti medzi suchozemcami a obyvateľmi oceánov sú len naznačené – a rýchlo, plynulo prechádzame k veľkolepej bitke.

Postavy sa navzájom dopĺňajú. Je medzi nimi chémia a ak aj jedna hláška nevyjde, vydarí sa nasledujúca. Neustále sa niečo deje a jeden nepravdepodobný zvrat strieda druhý. Podľa očakávaní hrá prím odviazaná Harley Quinn, ale ani Aquaman sa nedá zahanbiť. Je zaujímavé sledovať zrážku charakterov medzi takými rozdielnymi postavami, ako je magorka s obrím kladivom a vznešený, majestátny obyvateľ (nie kráľ!) podmorskej krajiny.

Kým DC na scenár najalo ľudí, ktorí sa môžu pochváliť dlhoročnými skúsenosťami s oboma sériami, o autoroch vizuálneho umenia sa nič také povedať nedá. V rámci sérií máme dočinenia s nováčikmi. Brazílčania José Luis a Joe Bennett sa výzvy nezľakli a sviežo skombinovali rôznorodé štýly dvoch diametrálne odlišných svetov: sveta podmorských panovníkov a sveta antagonistov, ktorí momentálne súhrou rôznych náhod, nehôd a nedorozumení, kopú za dobrých. Bennetta mimochodom v našich končinách poznáme z pozitívne hodnoteného Immortal Hulka, takže sa vďaka komiksu s týmto zaujímavým autorom obrázkov stretávame opäť.

Výtvarnú stránku obohacujú záverečné bonusy v podobe štvorice alternatívnych obálok napr. od Joshuu Middletona (Superman/Shazam: První zahřmění), Emanuely Lupacchinovej (Wonder Woman: Útok na Amazonky) či Francesca Mattinu (Sebevražedný oddíl: K zbláznění příčetná).

P. S.: Aquamanov obľúbený film je Krstný otec.

Hodnotenie: 60 %

Komiks Aquaman/Sebevra­žedný oddíl: Potopte Atlantidu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 9 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Aquaman/Sebevra­žedný oddíl: Potopte Atlantidu! (orig.: Aquaman/Suicide Squad: Sink Atlantis!)
Autor: Dan Abnett, Rob Williams
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: José Luis, Joe Bennett
Jazyk: český
Preklad: Hana Vrábelová
Počet strán: 104
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–566–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. júla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií