Recenzia – Aquaman 6: Smrt krále (komiks)

Aquaman 6 Smrt krále

Aquaman vyplával do súboja o trón.

Atlantíde tvrdou rukou vládne Corum Rath. Avšak už i tí, ktorí mu pomáhali dostať sa k moci, si začínajú čoraz naliehavejšie uvedomovať, že je neschopný triezvo uvažovať a múdro sa rozhodovať. Ľutujú svoje činy, čas sa však nedá vrátiť a Rath sa pozície dobrovoľne vzdať rozhodne nemieni. Skôr naopak, urobí všetko pre to, aby si ju udržal čo najdlhšie. Dokonca sa neváha zapredať čiernej mágii. Preto mu s predčasným odchodom musí pomôcť Aquaman.

BB/art pokračuje vo vydávaní mokrej série, do ktorej vôd prvý raz načrelo v roku 2018. Aktuálne k nám prichádza Aquaman 6. K tomu treba prirátať ešte spin-off Mera: Královná Atlantidy, ktorý sme zrecenzovali pred pár mesiacmi a ktorého dej je umiestnený medzi piateho Aquamana (Zlomená koruna) a práve dnešného.

V šestke sú karty dávno rozdané. Zákulisné hry i akákoľvek diplomacia musia ísť nabok. Vnárame sa rovno do konfliktnej akcie. Veci sú v pohybe. Väčšina postáv si vybrala stranu, za ktorú bude bojovať (a umierať). Atlantída má kráľa, toho je ale nutné zvrhnúť. Vďaka flashbackom síce chápeme, prečo robí to, čo robí, ale to neznamená, že nezošalel. Nie je to vysoká škola psychológie, niekedy však najlepšie fungujú najjednoduchšie vysvetlenia. O vážnosti situácie vypovedá aj to, že boj sa z okrajových štvrtí Atlantídy presunul do centra, do palácov, pod kráľovskú pokladnicu…

Dejová linka súboja o trón podmorskej ríše je v tomto komikse v podstate ukončená. Na konci dvorný scenárista série Dan Abnett naštartuje novú, ktorá vôbec nevyzerá márne.

Majiteľ legendárneho trojzubca Arthur Curry alias Aquaman vytvorí v Smrti krále niekoľko viac i menej očakávaných spojenectiev. Vrátane toho s Merou, do ktorej je dlhodobo zaplutvovaný. Kým Mera sa vo svojom samostatnom dobrodružstve predstavila ako kvalitná postava, ktorá to zvládne aj sama, tým istým sa môže pochváliť aj Aquaman. Nesie si so sebou povesť menejcenného vyvrheľa, falošného kráľa a neplnohodnotného kríženca. Aspoň v očiach niektorých, ktorí majú v hlavách dlhodobo zafixovanú inú predstavu o tom, kto by sa mal stať víťazom mocenskej hry prebiehajúcej vo vodnej krajine. Aquaman si uvedomuje, že nie každému vyhovuje, a tak sa rozhodne tejto výzve postaviť čelom a dokázať neprajníkom, že sa v ňom mýlia.

Zároveň však, ako každý superhrdina, má mäkké srdce. Odmieta zabíjať nepriateľov a zas a znova im dáva ďalšie šance. To však vedie len ku komplikáciám. Jeden život je preňho rovnako dôležitý, ako život stoviek, to však opäť veľakrát iba odďaľuje riešenie problému. Na to poukazujú aj niektoré postavy a ak sa nad tým čitateľ zamyslí, možno si uvedomí rúhačskú (?) myšlienku, že vlastne možno, tak trochu, azda môžu mať pravdu. Nebol by Aquaman ako kráľ slabý? Je nedostatok krvilačnosti možné považovať za slabosť? U kráľa? Nechýbajú mu vlastnosti, ktoré robia kráľa kráľom? Je otázkou, či sa toto v komikse objavuje ako vec, ktorú tam tvorcovia chceli mať, alebo sa im to tam vkradlo omylom, no čitateľovi to môže byť jedno, aspoň má nad čím premýšľať.

Bonusy tvorí dvanásť strán farebných a čierno-bielych alternatívnych obálok, nákresov a skíc.

Aquaman 6: Smrt krále robí fanúšikovi radosť prenikavo výraznou podmorskou kresbou (tentokrát sa na suchej pôde neodohráva skoro ani sekunda) a plynulým, v sviežom kraule sa odvíjajúcim dejom bez zbytočných zastávok a rušivých odbočiek. Nie je to Alan Moore ani Frank Miller, ale solídny americký mainstream. Vie, čo chce, vie, čo nechce, a tak sa o to druhé ani nesnaží. Vďaka tomu je čistý, fajn a prehľadný ako krištáľová voda.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Aquaman 6: Smrt krále si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Aquaman 6: Smrt krále (orig.: Aquaman 6: Kingslayer)
Autor: Dan Abnett
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Riccardo Federici, Kelley Jones a ďalší
Jazyk: český
Preklad: Changer the Elder
Počet strán: 128
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–460–2


Súvisiaci link

Recenzia – Mera: Královna Atlantidy (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


23. septembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií