Recenzia: Tajná invaze (komiks)

Tajná invaze

Tentokrát o invázii takej tajnej, že o nej väčšina pozemskej populácie ani len netuší.


Zatiaľ touto informáciou disponuje iba zopár osôb: pohybujú sa medzi nami Skrullovia. Členovia mimozemskej rasy na seba dokážu brať podobu iného človeka tak dokonale, že je na nerozoznanie od originálu. Čo chcú? Určite nič pekné. Treba voči tomu zakročiť? Jednoznačne. Našťastie máme superhrdinov. Nanešťastie, Skrullovia stihli infiltrovať aj ich rady. Možno Tony Stark nie je Tony Stark. Možno Maria Hillová nie je Maria Hillová. Možno Luke Cage… Odhaliť, kto je kto, je rovnaká záhada, ako tá, že seriáloví Priatelia mali v 99 % prípadoch voľný gauč vo svojej obľúbenej kaviarni.

V komiksoch sa prídavné meno „tajný“ očividne teší nemalej obľube. Brubaker prišiel s Inkognitom – Tajným vydáním, Batman sa s tým nebabral a predstavil nielen Rok nula – Tajné město, ale rovno celé Tajné případy (z kompletu Legenda o Batmanovi). Indián Umpa-Pa mal Tajné poslání, Captain America sa objavil v sérii Tajné impérium, Marvel prišiel s Tajnými válkami superhrdinů (v ktorých Spajdy na Zem nechtiac dovliekol Venoma). Svojou trochou do mlyna prispel aj Doctor Strange (Tajná říše) a Samovražedný oddiel (Tajná historie operační skupiny X). Známa je i Tajná válka od Bendisa, v ktorej sa skupina superhrdinov zúčastnila takej tajnej (politicky zafarbenej) vojny (resp. štátneho prevratu), že si ju ani nepamätala.

A teraz k nám CREW privádza komiks Tajná invaze, za ktorým tiež stojí Bendis. Tajná invaze u nás prvý raz vyšla v roku 2015 v rámci UKK. CREW si jej znovuuvedenie na trh šikovne naplánovalo tak, aby odpovedalo premiére rovnomenného skrullského seriálu s Nickom Furym (Samuel L. Jackson). Samozrejme, seriáloví tvorcovia mohli o megalomanskej zápletke predlohy iba snívať. Určite v nej nečakajte desiatky slávnych postáv. Navyše, komiks Tajná invaze pochádza ešte z čias, keď bol Nick Fury beloch.

Filmový svet Marvelu Skrullov uviedol na scénu prvý raz v r. 2019 v Captain Marvel. Kým v komiksovom médiu nemajú dobrú povesť, film s Brie Larsonovou prekvapivo pracoval skôr s tými dobrými. V komikse Tajná invaze by sme takých hľadali márne.

Bendis je veľký frajer, ktorému sa v minulosti podarilo vrátiť na bestsellerové výslnie Spider-Mana, a to nie raz, ale dokonca dva razy. Najskôr vytvorením Ultimate Spider-Mana a neskôr vymyslením Milesa Moralesa. Okrem toho má prsty v uznávanom Aliase, kde predstavil Jessicu Jonesovú v natoľko realistickej noirovej podobe, že z toho mnohí padli na zadok a dodnes sa nepostavili. Výrazným spôsobom zasiahol i do sveta ďalšieho pouličného newyorského hrdinu – Daredevila. Je ale pravda, že v posledných rokoch jeho meno značným spôsobom devalvovalo.

Tajná invaze nie je to najlepšie, na čom pracoval. Ale ani najhoršie. Podarilo sa mu vymyslieť skvelý, originálny námet, ktorý mu však zrejme nebolo vedením Marvelu umožnené dostatočne do hĺbky spracovať. Pravdepodobne s vysvetlením, že čitateľ by sa nudil. Bendis sa teda len pohodlne šmýka po povrchu. Nikto nevie, komu môže veriť. Ten, s ktorým práve komunikuje, je naozaj tým, za koho ho považuje, alebo Skrull? Nedôvera, paranoja, strata základných istôt. To sú napínavé vzrušujúce nápady, ktoré sú ale sabotované čudnými nápadmi, neveľmi logickými dramaturgickými rozhodnutiami a náhodami rôzneho zamerania.

Na miesto, kde bojuje skupina Skrullov a hrdinov, sa blíži zoskupenie iných hrdinov. Logicky sa chystá zaútočiť na Skrullov. Vtom ale jednému z nich napadne: Čo ak je to pasca? Čo ak sú Skrullovia obidve skupiny, ale jedna na seba vzala podobu superhrdinov a obe skupiny predstierajú zápas dovtedy, kým sa nedostavia skutoční superhrdinovia a na tých potom zaútočia naraz?

Fajn, nie? No a potom Bendis zrazu otočí a ponúkne azda až priveľké množstvo očakávaných momentov, keď sú zastrelené najslávnejšie marvelácke postavy, aby sa následne ukázalo, že to bol Skrull, takže nevadí. Vzhľadom na zápletku je to samozrejme pochopiteľné, ale časom to plynulo prejde do stagnácie. Možno bolo treba lepšie skombinovať pasáže, v ktorých čitateľ netuší, či je to Skrull, s pasážami, keď to vie iba on, ale nie postava, ktorá sa momentálne so Skrullom rozpráva.

Postáv je nie že veľa. Nie že obrovské množstvo. Sú tu azda všetky (dokonca aj Káčer Howard). Od jednotlivcov až po tímy (Avengers, Thunderbolts, X-Men, FF4). Tajná invaze je mainstreamová udalosť vychádzajúca zo zásadnej myšlienky, ktorá na niekoľko rokov ovplyvnila série jednotlivých superhrdinov. Perfektným príkladom je Občanská válka (práve po nej sa odohráva Tajná invaze), v ktorej hrdinovia museli odhaliť svetu svoju identitu. Vrátane Spider-Mana, ktorý však v samotnom komikse Občanská válka získal malý priestor. Pod mikroskop si temné dôsledky jeho odmaskovania vzali na starosť až tvorcovia jeho vlastnej série.

Rovnakými neduhmi trpí aj Tajná invaze. Vrátane toho, že scenárista tu do pôdy zasadil semená, ktoré mali vyklíčiť v budúcnosti (únos dieťaťa, koniec Shieldu, Norman Osborn ako národný hrdina). Niektoré zápletky a vedľajšie dejové línie sa preto budú ťahať do iných sérií, ktoré u nás raz možno vyjdú… a možno nie. Niekomu to vadí a nadáva. Iný to berie športovo a chápe to ako nutnú daň za to, že sa k nám v češtine konečne dostávajú zásadné americké komiksové udalosti. V Tajnej invazi sa odohrajú aj menej zrozumiteľné okamihy (jeden príklad za všetky: Captain America v minulosti zomrel, ale v komikse Tajná invaze je zrazu živý a zdravý). Možno by pomohli tradičné poznámky pod čiarou, ktoré by buď túto záležitosť stručne ozrejmili, alebo by nás aspoň informovali, aký komiks si musíme prečítať, aby sme ju pochopili.

Problém týchto ambicióznych eventov je, že podľa Marvelu musia obsahovať tony gigantickej akcie aj všetky slávne mená. Ak sa niekto do príbehu nehodí? Strčíme ho tam, prinajhoršom do camea, ale byť tam musí. Nie, neznie to príliš dobre a spravidla to ani v tomto smere dobre nedopadne. Pravdaže sa natíska otázka, či by gigantické eventy boli gigantickými eventmi, keby v nich namiesto stodvadsiatich postáv vystupovalo päť. Ak aj niekto umrie, tak maximálne jedna osoba, aj to ideálne nejaký dávno zabudnutý hrdina, ktorého aj tak nikto nepozná.

Tajná invaze ponúka veľkolepé dvojstranové bojové scenérie plné detailov, na ktoré si musíte vziať lupu. Filipínsky ilustrátor Yu sa určite riadne zapotil. Jeho prácu poznáme dostatočne i v našich končinách. Robil obálky pre Fortnite X Marvel: Nulovú válku, kreslil komiksy Tajné impérium, Avengers vs. X-Men, prípadne Red Hulka a Supermana: Odkaz. Neváha prísť so scénou, v ktorej proti sebe stoja dve skupiny a každá obsahuje plus-mínus rovnakých superhrdinov. Napríklad Wolverinea. Jeden vyzerá ako súčasný, čiže ako Wolverine z roku 2008, a proti nemu stojí Wolverine so žltým kostýmom dajme tomu zo 70. rokov 20. storočia. Yu si užíva rôznorodosť zápletky. Raz prichádza s roztraseným obrazom, inokedy nás omráči hypnotickým záberom na príchod (prílet) legendárneho Thora. Je tu vesmír, veľkomesto, džungľa, dinosaury, interiéry kozmických lodí.

Epické scény vás ale nezasiahnu až tak ako civilná scéna, v ktorej sa Jessica Jonesová dozvie, že jej uniesli dieťa. Vtedy nás Bendis dostane. Prebojuje sa do nášho srdca a dojme nás. Viac ako akcia fungujú komorné pasáže. Napríklad skvelý moment, keď Tonyho Starka postava X presviedča o tom, že je Skrull, ale z istého dôvodu o tom nevie.

Žiaľ, takýchto scén v Tajnej invazi veľa nenájdeme. Je to v prvom rade ohromujúca vizuálna udalosť. Aby sme Marvelu nekrivdili: na podobné látky sú „experti“ aj v DC (Temné noci – Metal, Flashpoint, Nejtemnější noc). Prečo Skrullovia potichu nenapodobnili prezidentov, premiérov, politikov a ministrov v najväčších štátoch sveta a šéfov významných bezpečnostných zložiek? Alebo napodobnili, len sme to nevideli? Nebol by zaujímavejší komiks, v ktorom by sa menší tím superhrdinov musel prebojovať do Bieleho domu, aby odstránil Skrulla vydávajúceho sa za prezidenta USA? Logicky sa natíska otázka, ako na udalosti zareaguje verejnosť. Nemala by byť radikálnym spôsobom naštrbená jej dôvera k superhrdinom (hoci to nebola ich vina)? Ani s týmto motívom Bendis nepracuje.

Po spŕške kritiky možno záverečné hodnotenie pôsobí prehnane, ale ten komiks si ho zaslúži. Tajná invaze ponúka výbornú zápletku, priemerný scenár a monumentálne kolosálnu, hoci „klasicky mainstreamovú“ výtvarnú podobu. Je to vec, ktorá otriasla marveláckym svetom a povedané klišé klasikom: Po ňom už nič nebolo také, ako predtým. Alebo bolo? No… ťažko povedať.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Tajná invaze si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tajná invaze (orig.: Secret Invasion)
Autor: Brian Michael Bendis
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Leinil Francis Yu
Jazyk: český
Preklad: Jiří Pavlovský
Počet strán: 256
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–321–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. júla 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií