Recenzia: Inkognito – Tajné vydání (komiks)

Inkognito

Televízia JOJ uvádza zábavnú reláciu… pardon. Ed Brubaker uvádza svoj nový komiksový počin.


Nebezpečný „komiksový“ záporák sa po sérii odsúdeniahodných zločinov dostáva do špeciálneho ochranného programu pod podmienkou, že sa vzdá svojej „kariéry“ a začlení sa do normálnej spoločnosti. Tento výraz ale typy ako on nemajú vo svojej verbálnej výbave. Je len otázkou času, kedy sa jeho staré Ja opäť prihlási k slovu.

Brubaker je nielen jedným z kvalitatívne najvyrovnanejších žijúcich komiksových scenáristov, ale našťastie i muž, ktorého portfólio je u nás postupne kompletizované, respektíve hojne vydávané. Aktuálne BB/art uvádza do obehu jeho entý komiks v masívnom vydaní pod súhrnným názvom Inkognito – Tajné vydání. V jedinej knihe vychádza nielen tona bonusov a samotný komiks Inkognito, ale i jeho sequel Špatný vliv, ktorý sa odohráva o rok neskôr.

Inkognito sa venuje pulpu 20. a 30. rokov dvadsiateho storočia. Každý, kto sleduje Brubakerovu tvorbu, vie, že je to jeho bežný postup. V Gotham Central sa zameral na procedurálne procesy v oblasti kriminalistiky, v sérii Criminal na krimi, v Místě činu na noir a v sérii Fatale dokonca na lovecraftovský okultný horor.

Inkognito pripomína Brubakerovu prácu na Captainovi America, ktorého prerobil, aktualizoval a zmodernizoval tak, aby obľúbený americký patriot odpovedal zákernej, temnej, špionážnej, politicky sfarbenej dobe, keď nikto nevie, komu môže veriť, zrada prichádza z najnečakanejších miest a ako keby neexistovalo dobro a zlo, len menšie a väčšie zlo. Aj Inkognito sa riadi heslom, že žiadny dobrý skutok nezostane nepotrestaný.

Kým Brubakerove doterajšie kúsky mali realistické zafarbenie, tentokrát tomu tak nie je. Ide o Brubakerovu parafrázu na DC a Marvel. Miestami to poňal naozaj ako keby cez kopirák. Keby sme sa v minulosti nepresvedčili o tom, aký je talentovaný scenárista, mali by sme podozrenie, že zlenivel. Namiesto SHIELD tu máme S.O.S., namiesto Black Widow inú štíhlu bojovníčku v tesnom čiernom kostýme, zločineckú utajovanú organizáciu Hydru vystriedala zločinecká utajovaná organizácia Black Death a nechýba dokonca ani jednooký pán á la Nick Fury. Trochu to pripomína situáciu, keď vám niekto rozpráva vtip o korytnačke a zajacovi, len korytnačku vymení za medveďa a zajaca za komára, ale pointu ponechá v pôvodnom stave. Proste si vravíte, že je to fajn, ale pýtate sa, načo je to dobré.

Brubaker si môže dovoliť to, čo by mu v Marvele neprešlo. Ponúka sex i explicitné násilie, čo je samozrejme jeho poznávacie znamenie. Neprekvapí tým teda nikoho, kto od neho už niečo čítal. Tentokrát to ale zaskočí práve z dôvodu, že je to aplikované na klasický superhrdinský komiks.

Niekto možno namietne, že „iným“ superhrdinským komiksom bolo predsa už Brubakerovo dvojdielne Zabij, nebo budeš zabit, ale vtedy šlo skôr o variáciu na pomstiteľské trilery. V Inkognite je všetko, čo kedysi patrilo k superhrdinskému komiksu. Pohybuje sa v ňom plno charizmatických záporákov, neohrozený superhrdina disponuje špecifickými schopnosťami a, prirodzene, nesmú chýbať lietajúce autá. A vzducholode.

Inkognito bude vnímané možno ako najrozporuplnejší Brubaker na našom trhu. Kým v minulosti experimentoval, vzdával poklony a zakaždým staré témy doplnil o nové štýlové smery, tentokrát sa „len“ neambiciózne hrá a zabáva. Akoby stopercentne neveril príbehu, ktorý nám rozpráva. Dalo by sa povedať, že nevniesol do témy nič nové. Áno, je to nihilistická jazda rozkladajúca mýtus superhrdinského komiksu, ale v porovnaní s Mooreovými Watchmenmi sa predsa len vyplašene krčí v kúte. Situáciu vylepší opakované čítanie. Vtedy sa kompaktnejšie prepoja niektoré fragmenty, ktoré pri prvom čítaní pôsobili dojmom, ako keby nikam nezapadali.

Obálka je neveľmi vábna, inak ale ide po výtvarnej stránke o vymaznané a rozmaznané dielko a ďalšiu srdcovú záležitosť legendárneho ilustrátora a Brubakerovho dlhoročného dvorného spolupracovníka Seana Phillipsa. Jeho nezameniteľná kresba je nezastaviteľne rozpoznateľná po prvom paneli. Keďže Inkognito vychádza v 368-stranovom omnibuse (vybaveným tvrdou väzbou, prebalom a lacetkou), môžete sa spoľahnúť na masívne bonusy. Na temer ôsmich desiatkach stranách nájdete galériu obálok, esej na tému pulp, medailóniky autorov alebo „trailer“ na Inkognito.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Inkognito – Tajné vydání si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Inkognito – Tajné vydání (orig.: Incognito: Classifield Edition )
Autor: Ed Brubaker
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Sean Phillips
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 368
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–634–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


6. júna 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií