Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 4. časť

Soví tribunál

Vitajte pri čítaní štvrtej časti nášho komiksového seriálu. Dnes nás čaká predposledný nádych pred skokom do obsiahleho materiálu o dôležitých komiksoch s naším obľúbeným pánom netopierom. Tentokrát Soví tribunál, Kráľovstvo tvoje, Temné víťazstvo a Smrť v rodine, teda štyri kusy, ktoré otriasli Batmanovým univerzom.


Soví tribunál (orig.: Batman 1: The Court of Owls)

Prečo to tu je? Lebo ukazuje Batmana v pozícii, ktorá mu najviac pristane. V pozícii detektíva.

O čo ide? Medzi najvýznamnejšie kusy sme tento komiks zaradili z dôvodu, že ide o výstavný kus na poli batmanoviek, v ktorých sa Netopier neprejavuje ako neohrozený akčný hrdina, ale ako detektív s vysokým IQ, bravúrnymi analytickými schopnosťami, dokonalým odhadom, skvelým úsudkom a perfektnou dedukciou. Tieto schopnosti svojho času bravúrne využil pri pátraní po sériových vrahoch v sériách Dlhý Halloween (The Long Halloween) a Temné víťazstvo (Dark Victory).

Batman sa tu predstavuje ako vynikajúci detektív. Dostáva sa na stopu tajnej organizácie, ktorá stáročia ovplyvňovala chod dejín Gothamu, ťahala za nitky, a ak ste sa jej prestali páčiť, zmizli ste. Je to možno neuveriteľné a zvláštne, ale o jeho existencii nevedel dokonca ani samotný Batman. Respektíve vedel. Vedel o nej každý. Nikto si ale nemyslel, že má základ v realite. Každý Gothamčan ju totiž od útleho detstva považoval Soví tribunál za mestský mýtus. A ono to celý čas bola pravda.

Soviemu tribunálu prislúcha priamy sequel Sovie mesto (City of Owls), ktorý bol predsa len o sovu slabší.

Bolo to sfilmované? Nebolo. Robert Pattinson sa ale pri príležitosti uvedenia nového filmu o Batmanovi v tomto roku vyjadril, že by neprotestoval, ak by v budúcnosti dejové linky vyvrcholili práve tu.

Vydanie v ČR: Soví tribunál vyšiel v CREW v roku 2013 a opäť v roku 2021 v komplete Legenda o Batmanovi.


Temné víťazstvo (orig.: Batman: Dark Victory)

Prečo to tu je? Lebo ak je Batman v niečom kvalitnejší ako v detektívkach, tak potom už len v súbojoch s mafiou.

O čo ide? Temné víťazstvo je pokračovanie Dlhého Halloweenu (The Long Halloween), aj keď vyzerá viac ako jeho remake (mafia postupne nahradzovaná „exotmi“, opäť sériový vrah…). Dokonca rovnako vyzerá. Obidve diela stvoril scenárista Jeph Loeb a ilustrátor Tim Sale. Temné víťazstvo vynikajúco vystihuje Batmanov boj proti „starej dobrej“ mafii. Mnohí dokonca tvrdia, že „pravý“ Batman je bojovník proti korupcii a mafii a nie proti šašom. Je to samozrejme vec vkusu (a všeličoho ďalšieho), no niečo na tom bude.

Keď Batman vo svojich prvopočiatkoch zvádzal boje s mafiou, ktorá mala svojich ľudí aj na polícii a súdoch, naozaj to bolo niečo iné, než keď mafiu nahradili šialenci, ktorí chceli zničiť mesto gigantickým delom (občas doslova). Mafia svojimi chápadlami preliezla celé mesto, jednotlivé „rodiny“ medzi sebou striedavo súperia a striedavo musia spolupracovať.

V tomto komikse Batman nebojuje len s mafiou, ale i s vrahom. Batman pátrajúci po sériových vrahoch je častejší úkaz, než by sa mohlo zdať. Naháňal dokonca aj samotného Jacka Rozparovača v špeciálnom „kraťase“ Gotham vo svetle plynových lámp (Batman: Gotham by Gaslight, v ČR sa objavilo v knihe Batman Mikea Mignoly).

Bolo to sfilmované? Nebolo. Avšak zopár motívov (mafia, sériový vrah) nenápadne, v utajenom režime prebral tohtoročný Batman s Pattinsonom.

Vydanie v ČR: Temné vítězství v češtine vyšlo zatiaľ len raz. Konkrétne v roku 2011 v dvoch knihách.


Kráľovstvo tvoje (orig.: Kingdom Come)

Prečo to tu je? Tento náš netopier nie je, na rozdiel od normálnych netopierov, príliš spoločenský. Preto si treba vážiť komiks, ktorý ho ukazuje ako súčasť tímu.

O čo ide? Toto je komplikované. Batman totiž býva súčasť tímu relatívne často – v zmysle svojej „rodiny“ (Robin, Red Hood, Batgirl). Nevraviac o tom, že má plno spojencov, ktorí z neho prestávajú robiť samotára (Lucius Fox, Alfred). Tentokrát však máme na mysli Batmana ako súčasť tímu pozostávajúceho z iných superhrdinov.

Po boku Supermana, Aquamana, Wonder Woman alebo Flasha pôsobí ako chudobný príbuzný. Všetci si pamätáme tragický okamih vo filme Liga spravodlivosti z r. 2017, tesne pred bitkou pri Supermanovom pamätníku, kam ostatní prileteli, len Affleckov Batman mimoriadne trápne… dobehol. Možno o to viac ale napokon vynikne jeho odvaha, keďže proti zlu bojuje napriek absencii nadprirodzených schopností.

Hoci má povesť samotára, odjakživa bol zásadným členom JLA. Za reprezentanta tohto smeru sme sa po azda až prehnane poctivom a dôkladnom zvažovaní možností rozhodli zvoliť klasický trhák scenáristu Marka Wairda (v češtine napr. Daredevil: Zvuk a zlost, orig.: Daredevil, Volume 1) a ilustrátora a maliara Alexa Rossa (marvelácke Zázraky – orig.: Marvels) z roku 1996 Kráľovstvo tvoje.

Pôvodne sme sem chceli zaradiť JLA: Slobodu a spravodlivosť (JLA: Liberty and Justice, tiež od Rossa), ktorá vyšla v gigantickom formáte. Je veľmi zaujímavá, keďže JLA v nej nestojí proti mocnému fyzickému nepriateľovi ale proti zákerným mikroorganizmom. Čo je pozoruhodný námet, ktorý v plnej nahote ukazuje, že i najmocnejší superhrdinovia Ameriky sú bezmocní voči súperovi, ktorého nevidia voľným okom. Okrem Supermana, samozrejme.

Problém je, že v danom komikse je Batman iba do počtu. Naopak, v Kráľovstve tvojom má zásadný priestor ako zostarnutý Bruce Wayne. Jeho identitu každý pozná. Celoživotný boj so zločinom sa na ňom podpísal. Predstavuje sa ako nepredvídateľný hráč na šachovnici plnej superhrdinov, medzi ktorými vystrkuje kučierku Superman vracajúci sa po rokoch dobrovoľného exilu späť do akcie.

Doba je však iná. Zlá a temná. Superhrdinov je síce veľa, ale starú gardu nahradila nová generácia. Tá je arogantná a často proti zločinu bojuje metódami, za aké by sa nemusel hanbiť ani samotný zločin. Akú pozíciu zaujme legendárny strážca Gothamu?

Bolo to sfilmované? Nie.

Vydanie v ČR: Najskôr v roku 2006 v jednom zväzku ako Království tvé. Opätovného vydania sa dočkalo v roku 2020, keď vyšlo v DKK v dvoch zväzkoch.


Smrť v rodine (orig.: Batman: A Death in the Family)

Prečo to tu je? Lebo to obsahuje šokujúcu Robinovu smrť (a Batmana mimo Gotham, čo tiež nie je nič bežné).

O čo ide? Smrť legendárneho pomocníka patrí medzi zásadné príbehy, napriek tomu, že komiks z rokov 1988 – 1989 dnes až tak geniálne nepôsobí. Minimálne si ale kvôli tragickému úmrtiu zaslúži byť prítomný. Batmana totiž smrť poznamenala podobne ako svojho času Spider-Mana tragický odchod Gwen Stacy z tohto sveta. Teda dá sa povedať navždy.

Existencia Robina bola od samého počiatku istými okruhmi ľudí chápaná ako brutálny nábeh na homosexualitu. Predsa len, dvaja muži v sídle a navyše pri zapálenom krbe… No nič. Dvojica vstúpila do aná… dejín pod prezývkou Dynamické duo.

Hoci Robin vznikol už na počiatku 40. rokov 20. storočia, dodnes časť obecenstva (nech už sa pod maskou Robina ukrýval ktokoľvek) nie je schopné akceptovať ho. Tvrdia, že jediný dobrý Batman je Batman bez Robina. V mnohých komiksoch sa Robin vôbec nevyskytuje. V mnohých zas áno. To sa nedá povedať o hraných filmoch; ak nerátame rôzne kurióznosti, priamo sa objavil len v dvoch (s tvárou Chrisa O ´Donnella vo filmoch Joela Schumachera Batman navždy a Batman a Robin).

K rozhodnutiu zabiť Robina dospelo vydavateľstvo na základe telefonického hlasovania, v ktorom sa čitatelia vyjadrili, či Robina zabiť alebo nechať žiť. Keďže sidekick práve zažíval nepopulárne obdobie, keď otravoval svojím nezodpovedným správaním, nečudo, že mu to drsne zrátali. Hlasovanie trvalo 36 hodín a za Robinovu smrť bolo len o 72 hlasov viac než za jeho prežitie.

Vrahom bol teoreticky Joker. Hovorí sa, že klaun Robina doslova ubil na smrť páčidlom. Nie je to však pravda. V skutočnosti ho „iba“ zranil. Robin by zrejme prežil. Zahynul až počas nasledujúceho výbuchu.

Len pre poriadok dodajme, že keďže Robinov kostým si obliekalo viacero postáv (napr. Batmanov syn Damian alebo Tim Drake), zavraždený bol Jason Todd. Pravdaže, ako to už vo svete komiksu chodí, málokto zostane mŕtvy navždy. Jason sa vrátil vďaka Lazarovej studni a pretransformoval sa do postavy Red Hooda (pod ktorého maskou kedysi začínal Joker, čím sa kruh uzavrel).

Apropo, Robin sa dočkal viacerých originov. Niektoré tvorili len vedľajšiu dejovú linku „hlavného“ komiksu (Návrat temného rytiera), v iných prípadoch mu však boli venované celé knihy (Robin: Rok jedna).

Smrť v rodine sa do nášho zoznamu okrajovo dostala aj kvôli tomu, že tento komis predstavuje Batmana mimo Gothamu. Pre menej znalých je to šok, ale faktom je, že Netopier v predchádzajúcich desaťročiach často navštevoval „zvyšok“ sveta. Už v 40. rokoch 20. storočia s Robinom úradoval vo Veľkej Británii. V prvej polovici 80. rokov (v prvom príbehu s Jasonom Toddom) navštívil Guatemalu. Hoci to môže pôsobiť neuveriteľne, Batman je veľký cestovateľ. Uvedomoval si to aj Nolan, ktorý jeho zrod v hite Batman začína nesituoval do Gothamu a i neskôr sa vo svojej ságe vydal za hranice Gothamu (hongkonská pasáž z Temného rytiera). V Smrti v rodine Batman navštívi Etiópiu, New York, Libanon…

Bolo to sfilmované? Nebolo, ale náznak Robinovho zavraždenia sme zaznamenali vo filme Batmanovi vs. Superman: Úsvit spravodlivosti s Affleckom.

Vydanie v ČR: V DKK ako Smrt v rodině v roku 2017.


Tak a dostali sme sa temer na koniec. Ešte nás čaká posledný diel a potom už len Batman s nami.


Predchádzajúce časti seriálu:

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 3. časť

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 2. časť

Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 1. časť


Súvisiaci link

Pod týmto linkom nájdete všetky články súvisiace s komiksmi alebo filmami o Batmanovi na Fandom.sk


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


13. mája 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií