Rozhovor: A. G. Riddle

Tajomný Gén Atlantídy
Riddle - Odlet obálka
Desivy mor Atlantidy

Prednedávnom sme na Fandom.sk predstavovali autora trilógie Záhada pôvodu A. G. Riddleho. Dnes prinášame rozhovor s týmto autorom. Otázky kládla redakcia vydavateľstva Motýľ, ktoré túto trilógiu postupne približuje slovenským čitateľom.


1. Čo vás inšpirovalo napísať trilógiu Záhada pôvodu?

Vedecká záhada, možno tá najväčšia záhada všetkých čias: ľudská rasa.
Pred sedemdesiattisíc rokmi ľudstvo skoro vymrelo. Supervulkán v Mount Toba vytvoril sopečnú zimu, ktorá zredukovala ľudskú populáciu na desaťtisíc (z toho iba niekoľko tisíc párov bolo schopných rozmnožovať sa).
Počas nasledujúcich sedemdesiattisíc rokov sme sa však stali sedemmiliardovou populáciou, ktorá si podmanila svet tak, ako to ešte žiadny druh nedokázal. A pre mňa je to tá najväčšia záhada všetkých čias: príbeh pomerne nového druhu, ktorý balansoval na pokraji vymretia, ale prežil a prosperuje.

2. Vieme, že nie vždy ste boli spisovateľom. Kedy a prečo ste začali písať?

Písanie je mojím druhým povolaním. Počas štúdia som rozbehol internetovú firmu a ďalších desať rokov som potom strávil budovaním a predávaním firiem. Túžil som však po novej výzve. Chcel som robiť niečo, čo by som mohol považovať za veľmi dôležité. Čítanie bolo pre mňa vždy prameňom pokoja a oddychu. V istom momente ma inšpirovalo k písaniu.
Nesmierne ma teší, keď vidím, že sa moje knihy vydávajú. Napísať túto trilógiu bolo dosť náročné a je preto krásny pocit zistiť, že ju postupne objavujú čitatelia z celého sveta.

3. Okrem Záhady pôvodu ste napísali aj knihu Odlet. Ako ste prišli k námetu na túto knihu?

Po Záhade pôvodu som začal písať novú trilógiu, no v istom momente som ju odložil bokom, aby som mohol napísať Odlet. Jednoducho som sa nevedel zbaviť príbehu, ktorý som mal v hlave: lietadlo vzlieta v súčasnosti, ale havaruje v budúcnosti. Dej knihy Odlet sa začína haváriou lietadla a rozpráva príbeh prežitia jej obetí (istým spôsobom sa veľmi podobá na jeden z mojich obľúbených seriálov, ktorým sú Nezvestní). Dej sa však už nesústreďuje na technológie. Sleduje konanie piatich postáv, ktoré urobia v kľúčových situáciách určité rozhodnutia, ktoré určia nielen ich budúcnosť, ale aj budúcnosť mnohých ďalších.

4. Vaše knihy sú v prvom rade sci-fi románmi. Píšete aj o veciach z reálneho života?

Iste. Určitý čas som strávil prácou v oblasti klinických pokusov a po štúdiu som sa pohyboval desať rokov v internetovom svete. Myslím si, že skúsenosti z oblasti medicíny, výskumu a high-tech spoločností ma sčasti prinútili premýšľať o budúcnosti a o tom, ako technológie menia svet.

5. Ako dlho vám trvalo napísať celú trilógiu?

Od začiatku do konca skoro päť rokov.

6. Predtým ako začínate písať, máte jasno v tom, o čom kniha bude, alebo vám dej napadne postupne?

Na začiatku mám všeobecný koncept deja, no hneď ako začnem písať, veci sa dávajú do pohybu. Postavy ma prekvapujú a niektoré scény nedopadnú tak dobre, ako by som si predstavoval (iné zasa naopak lepšie než som dúfal). Knihu potom upravujem tak, aby sa hodila k príbehu, pretože presne to zvyknem oceňovať na knihách ako čitateľ.

7. Podporuje vás vaša rodina v spisovateľskej kariére? Čítajú rodinný príslušníci vaše knihy?

Áno. Podporujú ma veľmi. Moja manželka a matka sú moje najväčšie fanúšičky a zostávajú aj mojou najväčšou oporou.

8. Máte v pláne písať ďalšie knihy? Ak áno, budete sa držať sci-fi žánru?

Áno. Pokiaľ v tom budem dobrý, chcem písať. Myslím si, že každá kniha, ktorú napíšem, bude mať v sebe určitú dávku sci-fi. Fascinujú ma totiž myšlienky, ktoré skúmajú ľudstvo a to, odkiaľ sme sa tu vzali a kam smerujeme.

9. Trilógia Záhada pôvodu je na Slovensku veľmi známa. Vydali sme už aj druhú časť – Desivý mor Atlantídy. Je niečo, čo by ste chceli povedať slovenským čitateľom?

Rád by som sa poďakoval. Podpora, ktorú dostávam, znamená pre mňa veľmi veľa. Je naozaj vzrušujúce, že moju prácu poznáte aj na Slovensku a že sa moje knihy páčia. Písanie týchto kníh mi dalo naozaj zabrať, preto sa veľmi teším, že dlhé dni a noci, ktoré som strávil písaním, stáli za to.

10. Na záver by sme sa vás radi opýtali, akú knihu čítate práve teraz. Je podobná knihám, ktoré píšete alebo je to niečo úplne iné?

Čítam veľa odlišných žánrov. Vždy sa mi páčila rôznorodosť a veľmi si vážim autorov, ktorí píšu inak ako ja. V tejto chvíli čítam Svetlo, ktoré nevidíme od Anthonyho Doerra.


Súvisiace linky

Predstavujeme – A. G. Riddle: Desivý mor Atlantídy

Predstavujeme – A. G. Riddle: Odlet

Recenzia – A. G. Riddle: Odlet

Recenzia – A. G. Riddle: Tajomný gén Atlantídy

Recenzia – A. G. Riddle: Desivý mor Atlantídy


Zdroj rozhovoru: Vydavateľstvo Motýľ


26. januára 2016
Fandom SK - PR