Recenzia - A. G. Riddle: Odlet

Stratení s odpoveďami

Riddle - Odlet obálka

Rutinný let, ktorý havaruje na tajomnom ostrove. Pre cestujúcich začína krutý boj o prežitie v neznámej a nehostinnej krajine… Väčšina čitateľov si s nostalgiou spomenie na seriál Lost, ktorý sa začínal podobne, a možno by sme sa dostali aj k „Dymovému monštru“, ak by v tomto prípade tajomným ostrovom nebolo Anglicko a záchranné skupiny by o niekoľko hodín mali byť na mieste. Očakávania pasažierov sa menia na boj s časom a okolím a ani po záchrane života nie je nič isté, keďže ich zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje. Netrvá dlho a objaví sa podozrenie, že sa nenachádzajú na mieste, kde by mali byť…

Dej je sprostredkovaný z pohľadu dvoch osôb – spisovateľky Harper Laneovej a investora Nicka Stonea. Práve tento spôsob prináša neobvyklú dynamiku a v niektorých prípadoch sa postará o humor aj dramatické momenty.

„Hovorí ďalej, dlho a monotónne. Detailne mi vymenúva všetky riziká a používa pri tom desivé slová ako sepsa a gangréna. Skrátka a dobre, ak mi dnes nebude lepšie, odstráni mi časť nohy. V lepšom prípade bude môj výber letnej módy do určitej miery limitovaný. V najhoršom prípade…“

Slabšou stránkou sú vedľajšie postavy, ktoré žiaľ pôsobia viac ako sprostredkovatelia informácií alebo epizodické postavičky, ktoré sú tu iba preto, aby dej napredoval. Čitateľ si k nim nevytvorí vzťah a neprekvapí ho, ak neskôr „zmiznú“, len aby dali priestor iným.

Ak úvod pôsobí dojmom stroskotaneckej drámy, v ďalších častiach sa nám dostane čistokrvné sci-fi so všetkým, čo k tomu patrí. Na rozdiel od známeho seriálu odpovede dostávame v pravidelných dávkach a niektoré z nich čitateľa príjemne prekvapia. Oceňujem kreativitu, s akou ich autor podáva, hoci ani v tomto prípade sa nevyhne zjednodušeniam. Napríklad neprítomnosť mobilného signálu v Anglicku je čudná, z vlastných skúseností však viem, že sa to občas stáva a skôr by som predpokladal zlé pokrytie ako tretiu svetovú vojnu alebo inváziu z vesmíru. Nevyhneme sa ani vysvetľovaniu vedeckých teórií, ktoré väčšina čitateľov dôverne pozná, a cítiť v nich ducha prednášok z prvých ročníkov vysokej školy.

Ako celok kniha tvorí dynamický sci-fi thriller, ktorý sa priam pýta na filmové plátno alebo obrazovky a podľa môjho názoru je iba otázkou času, kedy sa tak stane.

Knihu Odlet si môžete kúpiť napríklad so zľavou ISIC na Martinuse kliknutím na tento link


Odlet (Departure)
Žáner: sci-fi
Autor: A. G. Riddle
Preklad: Lenka Jalilah Hrušková
Vydavateľstvo Motýľ
Rok vydania: 2015
ISBN: 978–80–8164–060–5


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


27. novembra 2015
Igor Čonka