Recenzia - A. G. Riddle: Tajomný gén Atlantídy

Tajomný Gén Atlantídy

Príď ani bosá, ani obutá, ani oblečená ani nahá a prines ani sci-fi ani thriller.

Kniha Tajomný Gén Atlantídy je Riddleho prvotinou. Zároveň je to aj úvodný diel trilógie, ktorej sa iba v Spojených štátoch predalo viac ako milión kusov. V súčasnosti už existujú preklady do 18 svetových jazykov, vrátane slovenčiny. Pre mňa je toto úplne prvý kontakt s autorom, takže som nemal žiadnu nastavenú latku. Posvieťme si teda na tento bestseller.

Napísať recenziu na dobrú knihu je veľmi jednoduché. Recenzent vyzdvihne pozitíva, ak náhodou našiel nejakú rušivú drobnosť, spomenie ju a dielo je na svete. Podobne je to aj so zlou knihou, len tam to funguje opačne, prípadne sa autor snaží byť vtipný. Tajomný gén Atlantídy patrí do tretej skupiny.

Nie že by mu niečo chýbalo. Priam naopak, v skutočnosti prináša takmer všetko: nacistov, supertajné organizácie, časti ktoré pôsobia ako skopírované z červenej knižnice, dilatáciu času, jadrové zbrane, nepreskúmané technológie a samozrejme, ako naznačuje názov, aj čo to z Atlantídy. Pomerne jasne z toho vyplýva, že si v nej nájde niečo skoro každý z nás. Zápletka je tiež celkom zaujímavá a do istej miery aj originálna. Dej sa na čitateľa vyrúti hneď v prvej kapitole, strhne ho svojou rýchlosťou a túto dynamiku si udrží až do posledných písmeniek. Hravo nás prenesie cez všetkých 144 kapitol.

Áno, kniha čitateľa ovalí veľtuctom krátkych úsekov, v ktorých sa prelínajú jednotlivé príbehové línie. Pokiaľ ju budeme čítať v MHD alebo čítame naozaj pomaly, isto ich dokážeme oceniť. Pri čítaní doma, v kresle so šálkou čaju, môžu pôsobiť mierne chaoticky a rozbito. V podstate by sa kniha dala prirovnať k filmu, ktorý sa mimochodom začína pripravovať. Táto podobizeň nie je iba v rozčlenení textu. Kniha neobsahuje príliš veľa opisov, či už miest, alebo postáv. Takto sa čitateľovi oveľa ťažšie zžíva s hrdinami a prostredie, v ktorom sa dej odohráva, je neurčito neutrálne. Rozprávanie nás zavedie do súčasného sveta, v ktorom dvaja hlavní hrdinovia, vedkyňa a agent tajnej organizácie, bojujú s nepriateľom v podobe ďalšej tajnej organizácie. Tá sa totiž rozhodla, že je vhodný čas na to, aby ľudstvo poskočilo o ďalšiu úroveň vo vývoji. Tento krok sa rozhodla urýchliť, nehladiac na možné straty v populácii homo sapiens. V konečnom dôsledku teda nejde o nič menšie ako o záchranu celej ľudskej rasy a sveta, ako ho poznáme.

Ako som spomínal v úvode, kniha patrí do tretej skupiny. Má zaujímavú zápletku, ale pravdepodobne absencia skúseností autora spôsobila roztrieštenosť. Pozitívne je, že Riddle odhadol svoje možnosti. Sústredil sa na dej a dialógy, pričom vynechal náročnejšie opisy. Pre skutočných sci-fi fanúšikov Tajomný gén Atlantídy vlastne ani nie je science fiction. Je to akčná kniha postavená na pseudovedeckých tézach, podobne ako Da Vinciho kód. Pre čitateľov úplne iných žánrov to pravdepodobne naozaj bude napínavé sci-fi. Ja každopádne dám šancu aj druhému dielu knihy, pretože som zvedavý, aký vývojový skok urobil samotný autor.

Na záver by som ešte chcel spomenúť, že slovenská verzia obsahuje drobné chybičky v preklade. Prinútilo ma to pozrieť si originálny text a miestami bol význam slovných spojení či viet iný. Nebolo to nič tragické, len vidno, že prekladateľka nie je doma vo vojenskej ani technickej terminológii. Pri „strhujúcom technothrilleri“ to však cítiť.

Knihu Tajomný gén Atlantídy si môžete kúpiť momentálne so zľavou až 25 % na Martinuse kliknutím na tento link


Tajomný gén Atlantídy
Žáner: sci-fi
Autor: A. G. Riddle
Preklad: Lenka Jalilah Hrušková
Vydavateľstvo Motýľ
Počet strán: 360
Rok vydania: 2015
ISBN: 9788081640490


10. decembra 2015
Richard Gullath Bojničan