Retro: Princezná Fantaghiro V.

Fantaghiro 5
Fantaghiro 5 c
Fantaghiro 5 b

Ako raz povedal Tony Stark: Každá cesta sa raz končí.

Piatou sériou odišli príbehy odvážnej a akčnej Fantaghiro do tmy. Od polovice 90. rokov dodnes sa nenašiel nikto, kto by natočil remake alebo sequel. V ňom by napríklad Fantaghiro mohla vystupovať v úlohe mentorky a novou hlavnou hrdinkou by bola jej dcéra – rovnako neposlušná, ako bola kedysi ona. Nič také sa však dodnes prekvapivo nestalo.

Táto séria už ozaj melie z posledného. Vidno, že tvorcom dochádzalo všetko možné, vrátane spôsobov, ako do hry vrátiť postavy, ktorých hereckí predstavitelia návrat odmietli. Zo začiatku všetko vyzerá OK. Fantaghiro je zrejme šťastne vydatá za Romualda, na lúke zberá kvetiny. Z nasledujúceho deja síce nevyplýva, že by mali deti (a ani nešťastnú Esmeraldu nikto nespomína), ale asi im k šťastiu stačí ten druhý. Akurát teda Romualda nevidíme, ehm. Asi je v nejakej veži alebo čo. Tarabas je zrejme tiež šťastne ženatý, ale ani toho nevidíme. Hm hm. Ani sestry Fantaghiro nevidíme, ale určite žijú a sú na tomto svete spokojné a všetko sa im darí.

Skôr, než by toto všetko začalo netrpezlivému divákovi vadiť, Fantaghiro unesú z jej kráľovstva. Od tejto chvíle sa z piatej série stávajú chudobní Piráti Karibiku. Síce je tam jedna loď, chvíľku dokonca lieta (!), ale 99 percent času sa nachádza na suchej zemi a raz za čas zavítame do neďalekého prímorského mestečka.

V ňom sa objavujú úplne nové postavy, z nich však ani jedna nie je zaujímavá. Vracia sa i Čierna kráľovná, po Fantaghiro jediná známa postava. Inak sa neobjaví naozaj nikto, dokonca ani hovoriaci kameň. Ani hovoriaci kôň (žeby zomrel na starobu?). Čierna kráľovná tradične ťahá za nitky zo zákulisia, ale hlavným zlom je Hook, pardon, na Hooka sa podobajúci zlý pirátsky kapitán Senzanome (Remo Girone z mafiánskeho seriálu Chobotnica). Ten je jedinečný tým, že podstatná časť jeho tela je z dreva. Ďalšou novou postavou je statočný chlapec Masala. Toho stvárnil Ludwig Bagin pardon Ludwig Briand, ktorý dva roky predtým lozil po Eiffelovej veži v dobrodružnej komédii Malý indián v meste.

Bolo vidno, že sa neúprosne blíži neodvratný koniec. Ostatne, kým všetky predchádzajúce pokračovania sa na obrazovkách objavili rok od premiéry predchádzajúcej série, piata séria sa na scéne objavila až po dvoch rokoch. Čo bolo samo osebe značne podozrivé. Po tomto už naozaj nemalo význam pokračovať, keďže piatej sezóne dali zbohom všetci okrem predstaviteľky hlavnej úlohy a režiséra Lamberta Bavu. Tomu to už zrejme bolo fuk a tak s (ne)chuťou sfilmoval obskúrnu, zeleninovo-kanibalskú zápletku.

Nejeden naivný divák, so mnou na čele, by logicky čakal, že sa všetci svorne vrátia aspoň na konci, aby sa rozlúčili so sériou a fanúšikmi. Nič také sa nestalo. Nová metla lepšie zametá, a tak sa na scéne zjavuje nový, neokukaný fešák Aries (Luca Venantini), ktorý je tak trochu ako Tarabas, ale veselší. Koketná Fantaghiro ho spaľuje prenikavým pohľadom. Následne sa odmietne vrátiť domov (!) s tým, že však tu je jej tiež dobre (!!). Necháva za siedmimi horami a siedmimi riekami milovaného (teda vlastne už pravdepodobne nie až tak milovaného) Romualda, svoje dve sestry aj nešťastnú Esmeraldu, ktorá je brutálne nahradená malou Ezelou (Fantaghiro sa k tomu stavia veľmi racionálne s tým, že veď aj to je predsa dievčatko, akurát sa bude proste musieť naučiť iné meno). O chudákovi Tarabasovi nehovoriac. Vskutku intenzívne antimorálny záver, sám som bol šokovaný.

Tak a to je koniec. Ďakujem vám za pozornosť, žite dlho a šťastne.


Stručný prehľad jednotlivých sérií:

  • 1991 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro (orig. Fantaghirò). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Kim Rossi Stuart, Ángela Molina, Jean-Pierre Cassel, Pavel Zedníček, Jan Kraus, Filip Renč a i.
  • 1992 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro II. (orig. Fantaghirò 2). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Brigitte Nielsen, Kim Rossi Stuart, Karel Roden, Anna Geislerová a i.
  • 1993 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro III. (orig. Fantaghirò 3). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Ursula Andress, Kim Rossi Stuart, Nicholas Rogers, Brigitte Nielsen, Jiří Krytinář a i.
  • 1994 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro IV. (orig. Fantaghirò 4). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Nicholas Rogers, Horst Buchholz, Ursula Andress, Brigitte Nielsen a i.
  • 1996 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro V. (orig. Fantaghirò 5). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Remo Girone, Brigitte Nielsen a i.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Retro: Princezná Fantaghiro

Retro: Princezná Fantaghiro 2

Retro: Princezná Fantaghiro III

Retro: Princezná Fantaghiro IV


23. augusta 2019
Ivan Kučera