Retro: Princezná Fantaghiro 2

Princezná Fataghiro 2 - Čierna kráľovná

Fantaghiro má dvojníčku a Romualdo trpí amnéziou.

Zaľúbená Fantaghiro (Alessandra Martines) sa má stať kráľovnou. Svadba so šarmantným a statočným Romualdom (Kim Rossi Stuart) je na spadnutie. Fantaghiro je pripravená, hoci nerada, odprisahať, že sa už nikdy nedotkne meča a bude sa správať tak, ako by sa podľa vtedajších zvykov žena správať mala. Počas svadby je však jej otec (Mario Adorf) unesený zlou Čiernou kráľovnou (Brigitte Nielsen). Preto musí Fantaghiro svoj sľub porušiť a opäť vyráža do nebezpečnej akcie, kde na nej na každom kroku číhajú veľké výzvy.

Druhý diel televíznej Fantaghiro sa nesie v znamení niekoľkých vecí. Jednak sa na scénu opäť vracia bývalý kráľ (pre Adorfa šlo o poslednú zastávku a už nikdy sa do úlohy nevrátil) a jednak prichádza na scénu úplne nová postava – už spomenutá Čierna kráľovná. Tá si získala takú popularitu, že následne nemohla chýbať v žiadnej zo sérií, kde pomerne úspešne behala medzi zápornou a kladnou stranou. Postave svoj talent, prepáčte, telo prepožičala dánska modelka Brigitte Nielsen (nie, ozaj žiadna spojitosť s Lesliem Nielsenom, ale tá predstava je vtipná). Brigitte bola svojho času partnerkou Sylvestra Stallonea a chvíľkovou filmovou hviezdičkou (Červená Sonja, Cobra, Rocky IV, Policajt v Beverly Hills 2).

Druhá Fantaghiro je snáď ešte infantilnejšia, ako prvá. Tu už rozpráva naozaj všetko, od zvierat až po kamene, a to vrátane koňa, ktorý doteraz nerozprával, ale odteraz áno, tak si na to zvyknite. Dvojka sa na obrazovkách objavila iba rok od premiéry jednotky a k réžii sa opäť vrátil Lamberto Bava. Novými hráčmi v hre sú detské postavy Bleska a Hromky – dvoch detí, ktoré síce pochádzajú z dielne zlej Čiernej kráľovnej, ale veľmi rýchlo sa stanú pomocníkmi drahej Fantaghiro.

Vzhľadom na to, až aj druhá séria sa nakrúcala u českých susedov, objavilo sa pred kamerou viacero tamojších hercov. Kateřina Brožová hrá jednu z hrdinkiných sestier. Druhú, Katarínu, prekvapivo tiež hrá Češka, konkrétne Barbora Kodetová. Prekvapivo preto, že došlo k preobsadeniu, keďže v jednotke ju hrala Ornella Marcucci. K preobsadeniu došlo aj v prípade Bielej čarodejnice, ktorú v jednotke hrala Ángela Molina a v dvojke ju nahradila Katarína Kolajová. Ďalej môžete zaznamenať Stanislava Třísku ako „Citróna“, Annu Geislerovú ako vláčne éterickú kráľovnú elfov a dokonca Karla Rodena ako zbojníka so zlatým okom.


Stručný prehľad jednotlivých sérií:

  • 1991 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro (orig. Fantaghirò). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Kim Rossi Stuart, Ángela Molina, Jean-Pierre Cassel, Pavel Zedníček, Jan Kraus, Filip Renč a i.
  • 1992 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro II. (orig. Fantaghirò 2). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Brigitte Nielsen, Kim Rossi Stuart, Karel Roden, Anna Geislerová a i.
  • 1993 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro III. (orig. Fantaghirò 3). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Ursula Andress, Kim Rossi Stuart, Nicholas Rogers, Brigitte Nielsen, Jiří Krytinář a i.
  • 1994 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro IV. (orig. Fantaghirò 4). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Nicholas Rogers, Horst Buchholz, Ursula Andress, Brigitte Nielsen a i.
  • 1996 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro V. (orig. Fantaghirò 5). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Remo Girone, Brigitte Nielsen a i.

Súvisiaci link

Retro: Princezná Fantaghiro


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


8. marca 2019
Ivan Kučera