Retro – Nočná mora v Elm Street 5: Dieťa zo sna

Nočná mora v Elm Street 5

V rovnakom roku, ako do kín zavítal ôsmy Piatok trinásteho, do nich nakukol aj piaty Freddy.

Hrdinka predchádzajúcej časti Alice je tehotná. Ako s tým súvisí Freddy, ktorého minule zabila? A naozaj ho zabila alebo sa nebodaj ešte raz vráti? Na poslednú otázku zrejme odpoveď poznáte.

Rok po štvorke sa do kín s rachotom dovalila päťka. Opäť potvrdila, že séria je nielen liahňou hereckých, ale i režisérskych talentov. Po Wesovi Cravenovi, Chuckovi Russellovi a Rennym Harlinovi si svoje na Freddym oddrel Stephen Hopkins, režisér neskorších skoroklasík Predátor 2 a Lovci levov. Vďaka Chuckovi, Rennymu a Stephenovi dotyčné tri diely troška odbehli od čistého hororu k akčnému filmu plného trikov a akcie.

Hoci to na konci predchádzajúcej epizódy už skutočne vyzeralo na definitívne definitívnu smrť Freddyho Kruegera, opak je pochopiteľne pravdou. Do epicentra krvavého diania sa tak vracajú preživšie postavy zo štvorky: Alice (Lisa Wilcox) a jej priateľ Dan (Danny Hassel) a otec. Prvá je troška neviditeľná a druhý si tu toho veľa neužije. Zato z role otca sa stáva jednoznačne najlepšia postava piateho pekelného hororu. Bývalý alkoholik si vstúpil do svedomia, podstúpil liečbu a je pevne rozhodnutý stáť stoj čo stoj pri svojej dcére, nech už mu rozpráva akékoľvek hlúposti o magorovi zabíjajúceho v snoch. Prinajhoršom je dokonca ochotný uveriť jej, len aby ju nestratil (a aby bolo zabudnuté na jeho staré hriechy).

Je tu pravdaže plno nových tvárí, z nich však každá slúži čisto len a predovšetkým na drastické zavraždenie. V päťke vidno, že v ságe nejde už skoro o nič iné, len o čo najefektívnejšie zabíjacie scény. Kasting tomu zodpovedá: márne by ste hľadali extra talentované osoby, ktoré by sa následne preslávili vydarenými hereckými výkonmi a slávnymi filmami tak, ako to bolo minimálne v jednotke a trojke.

Áno, mnohí fanúšikovia ságy ocenili prepracovanosť a šikovnosť vrážd. To bez debaty. No dalo by sa povedať, že v piatej časti sú niektoré mordy už za hranicou ani nie tak dobrého vkusu, ale za hranicou vážnosti. Nechcene smiešne – čo je v horore problém. Konkrétne ide o „prejedanie sa“ alebo o kurióznu smrť komiksového ilustrátora. Hojne využívané počítačové triky to razantným spôsobom sabotujú, ubližujú. Pritom atmosféra vôbec nie je zlá a finále so schodmi by som sa dokonca odvážil označiť za šikovné a vynaliezavé.

Vracia sa pochopiteľne aj Robert Englund ako Freddy Krueger. Tak ako v minulých dieloch, i tu ho môžete krátko zahliadnuť v nemaskovanom cameu – ako jedného z chovancov ústavu. Kým v trojke sme o jeho splodení „len“ počuli, tentokrát ho rovno už aj vidíme (vo flashbacku). Okrem tohto do deja výrazne zasiahne aj iná vec z jeho minulosti, a to jeho matka. Tá je síce mŕtva, ale poznáte to – v tejto sérii smrť nie je definitívna.


Nočná mora v Elm Street 5: Dieťa zo sna (orig.: A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1989, 89 min.
Réžia: Stephen Hopkins
Hrajú: Lisa Wilcox, Robert Englund, Michael Bailey Smith, Marnette Patterson, Danny Hassel a ďalší.


Súvisiace linky

Retro: Nočná mora v Elm Street

Retro: Nočná mora v Elm Street 2: Freddyho pomsta

Retro – Nočná mora v Elm Street 3: Bojovníci zo sna

Retro – Nočná mora v Elm Street 4: Vládca snov


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


30. apríla 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií